Hana Brejchová

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hana Brejchová
Narození12. prosince 1946 (77 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ChoťJaroslav Bařina
DětiSvětlana, Veronika
PříbuzníJana Brejchová (sourozenec)
Významné roleAndula ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
sestra Jana Brejchová
švagr Miloš Forman
švagr Vlastimil Brodský
neteř Tereza Brodská

Hana Brejchová (* 12. prosince 1946 Praha) je bývalá česká herečka. Její sestra je jedna z největších hereckých hvězd českého filmu 50. a 60. let 20. století, Jana Brejchová.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pochází z početné pražské rodiny, ze šesti sourozenců (Jaroslav, Blanka, Jana, Hana, …, Josef). Její otec byl řidič dálkové dopravy. Její manžel byl Jaroslav Bařina. Má dvě dcery, Veroniku Brejchovou a Světlanu, a 4 vnuky (děti Světlany).

V roce 1965 onemocněla Hana těžkou infekční žloutenkou a musela přerušit ročník na gymnáziu, kde studovala. Obsadil ji režisér Miloš Forman, tehdejší manžel její sestry Jany Brejchové, do hlavní role Anduly ve filmu Lásky jedné plavovlásky. Role jí přinesla velkou popularitu a stala se známou. Film byl nominovaný na Oscara a Hana doprovázela Formana na všech festivalech. Na festivalu v Benátkách se umístila na 3. místě v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon (až za ní se umístila dokonce velká hvězda Claudia Cardinalová).

Poté si zahrála v několika filmech, ale už jen pouze v epizodních rolích. Následující roky žila v ústraní.

Už 30 let se nestýká se sestrou, nevolají si ani si nepíší. Jana tvrdí, že důvodem jsou Haniny pavlačové drby. Hana dříve také milovala Miloše Formana, ale jelikož to byl Janin manžel, nikdy nebyli více než přátelé, byl to její důvěrník. Do Formanovy smrti v roce 2018 s ním udržovala přátelství, volali si a psali.

V roce 2009 v bytě na pražské Argentinské ulici, kde žila, vypukl požár, který zapříčinila hořící dekorativní svíčka nebo netípnutá cigareta, u které Hana usnula. Jelikož se nadýchala zplodin a otravě kysličníkem uhelnatým, byla hospitalizovaná v Nemocnici Na Františku a poté v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Potom se odstěhovala do garsonky v domě s pečovatelskou službou. Trpí cukrovkou.

Dnes žije v Domě s pečovatelskou službou ve středočeském Buštěhradu.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]