Haas Ensemble

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haas Ensemble
Základní informace
Jinak zvaný/áRoxy Ensemble,
Orchestr Pavla Haase
PůvodČesko Praha
Žánryklasická hudba
Aktivní roky2005–současnost
Webwww.pavelhaas.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haas Ensemble je český smyčcový komorní orchestr, který vznikl v roce 2005 jako Roxy Ensemble. Od roku 2009 je známý pod jménem Komorní orchestr Pavla Haase.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Haas Ensemble založil v roce 2005 houslista Radim Kresta jako Roxy Ensemble[1]. Název byl odvozen od klubu Roxy na Dlouhé třídě v Praze, kde orchestr zahajoval svoji činnost. V roce 2009 se ke 110. výročí narození hudebního skladatele Pavla Haase orchestr přejmenoval na Komorní orchestr Pavla Haase[2], a pod tímto názvem fungoval až do roku 2012, kdy poprvé vystoupil pod označením Haas Ensemble. Hudební spolupráce souboru s Janem Budařem byla zaznamenána na jeho třetím albu z roku 2008. Česká televize odvysílala v kulturním pořadu Terra musica v roce 2011 medailon orchestru.

Orchestr dlouhodobě spolupracuje s dirigentem Tomášem Hanákem, u dirigentského pultu se však vystřídala řada dalších, například Vojtěch Spurný, Jan Kučera nebo Ondřej Vrabec. Vystoupil se sólisty Ivanem Vokáčem, Karlem Dohnalem, Ivanem Ženatým a dalšími.

V repertoáru jsou skladby od doby baroka po soudobé skladby. Nejčastěji orchestr zařazuje skladby 20. století.

Soubor v minulosti vystupoval v tradičních pražských sálech jako je Dvořákova síň Rudolfina, Smetanova síň Obecního domu, České muzeum hudby, Sál Martinů na HAMU, ale i v klubových prostorách. Pořádá vlastní koncertní cyklus, hrál na festivalech Pražské jaro, Dvořákova Nelahozeves, Pražské premiéry, České doteky hudby, zahajoval s Pražským filharmonickým sborem Svatováclavské slavnosti.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oficiální web souboru. www.pavelhaas.cz [online]. [cit. 2012-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-24. 
  2. Medailon v České televizi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]