Přeskočit na obsah

Hřebíkový kříž z Coventry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřebíkový kříž z Coventry v chrámu sv. Mikuláše, Kiel

Hřebíkový kříž z Coventry (též Kříž z hřebů z Coventry) je křesťanský symbol pocházející z katedrály v Coventry. Má šířit myšlenku světového smíření po druhé světové válce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie myšlenky Hřebíkového kříže začala „Operací Měsíční sonáta“ německé Luftwaffe, těžkým leteckým útokem na Coventry ze 14. listopadu 1940, při kterém zahynulo 550 lidí a byly zničeny velké části centra města a průmyslové závody, stejně jako pozdně středověká katedrála svatého Michaela.

Hřebíkový kříž[editovat | editovat zdroj]

Tehdejší děkan katedrály Richard Howard nechal při úklidových pracích tři velké tesařské hřebíky ze zničeného krovu katedrály, které byly vytaženy z trosek, sestavit do podoby kříže. Nechal také do zdi chóru ruiny vyrýt slova „FATHER FORGIVE“ (Otče, odpusť) a ze dvou zuhelnatělých dřevěných trámů sestavit velký kříž.

V ruinách staré katedrály lze vidět duplikát dřevěného kříže, originální Hřebíkový kříž stojí dnes umělecky ztvárněn na oltáři nové katedrály, která byla vysvěcena v roce 1962. Je považován za symbol smíření a míru.

Společenství center Hřebíkového kříže[editovat | editovat zdroj]

Myšlenka společenství center Hřebíkového kříže byla rozvinuta Haroldem C. N. Williamsem, děkanem v Coventry v letech 1958 až 1981. Po celém světě se vytvořila ekumenická náboženská společenství jako „Společenství Hřebíkového kříže“. V Německu k nim nyní patří 63 míst s pravidelnou modlitbou za smíření ve 49 městech; celosvětově je jich nyní více než 160. V Německu mohou být členy Společenství Hřebíkového kříže i jednotlivci.

Hřebíkový kříž je katedrálou v Coventry předáván převážně církevním obcím, aby je podpořil v jejich práci na smíření a míru. Cíle celosvětového společenství Hřebíkového kříže nejsou zaměřeny výhradně na smíření po druhé světové válce, ale zahrnují:

  • Uzdravení ran historie,
  • Život s respektem k odlišnosti a oslavě rozmanitosti,
  • Budování kultury míru.

Jako vnější znamení propojení dostává každé centrum Hřebíkového kříže kříž ze tří hřebů z Coventry, který je replikou originálního kříže.

Partnerská města a symbolické dary[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 1947 navázalo Coventry partnerství s německým Kielem a v roce 1956 také s Drážďany, které byly silně poškozeny leteckými údery Spojenců. Oběma městům Coventry také darovalo kříž z hřebů. Partnerským městem Coventry jsou i české Lidice, které byly za války vypáleny nacisty.[1]

Modlitba za smíření z Coventry[editovat | editovat zdroj]

Nagelkreuz-Würzburg
Jeden ze čtyř Hřebíkových křížů ve Würzburgu, umístěný v katedrále sv. Kiliána v náhrobku z roku 1945 vedle Piety, kde byli po zničení Würzburgu v roce 1945 uloženi mrtví.[2]

V roce 1959 byla formulována Modlitba za smíření z Coventry, která se od té doby každé páteční poledne v 12:00 hod. modlí v chórové části ruiny staré katedrály v Coventry.[3] Překlad z němčiny, který byl od října 2015 schválen Společenstvím Hřebíkového kříže v Německu e.V., zní:

Všichni zhřešili a chybí jim Boží sláva.
(List Římanům)
Proto se modlíme:
Nenávist, která rozděluje rasu od rasy, národ od národa, třídu od třídy,
Otče, odpusť.
Snahu lidí a národů získat to, co jim nepatří,
Otče, odpusť.
Chamtivost, která využívá práci lidí a pustoší Zemi,
Otče, odpusť.
Naši závist vůči blahobytu a štěstí druhých,
Otče, odpusť.
Nedostatek účasti na utrpení vězňů, bezdomovců a uprchlíků,
Otče, odpusť.
Chamtivost, která ponižuje ženy, muže a děti a zneužívá je na těle i na duši,
Otče, odpusť.
Pýchu, která nás svádí k tomu, abychom důvěřovali sami sobě, a ne Bohu,
Otče, odpusť.
Buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní a odpouštějte si, jako vám Bůh odpustil v Kristu. (List Efezským)
AMEN
– Modlitba za smíření z katedrály v Coventry

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Coventry Cross of Nails na anglické Wikipedii a Nagelkreuz von Coventry na německé Wikipedii.