German (Đorić)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Svatost
German
patriarcha Srbské pravoslavné církve
Církevsrbská pravoslavná
Jmenování1958
PředchůdceVikentije II. (Prodanow)
NástupcePavle (Stojčević)
Svěcení
Biskupské svěcení1952
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • biskup eparchie Budín (1951–1956)
  • biskup eparchie Žiča (1956–1958)
  • správce eparchie Raška-Prizreń (1956–1957)
  • patriarcha Srbské pravoslavné církve (1958–1990)
Osobní údaje
Rodné jménoHranislav Đorić
(Хранислав Ђорић)
Datum narození19. srpna 1899
Místo narozeníJošanička Banja
Datum úmrtí27. srpna 1991 (ve věku 92 let)
Místo úmrtíBělehrad
Místo pohřbeníchrám sv. Marka v Bělehradě
Národnostsrbská
PodpisPodpis: German
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

German, světským jménem Hranislav Đorić (19. srpna 1899, Jošanička Banja – 27. srpna 1991, Bělehrad) byl srbský pravoslavný arcibiskup, v letech 1958–1990 patriarcha Srbské pravoslavné církve. Byl dosud nejdéle sloužícím srbským patriarchou (32 let).

Život[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování střední školy v Kruševaci studoval teologii v kněžském semináři v Bělehradě a následně ve Sremských Karlovcích. Poté studoval nějaký čas práva na Sorbonně v Paříži. Své vzdělání završil v roce 1942 absolutoriem na teologické fakultě bělehradské univerzity.

Nejprve působil jako úředník církevního soudu v Čačaku, zároveň v tomto městě působil jako katecheta. Posléze se stal farářem pravoslavné farnosti v Miokovci. V roce 1931 přešel do farnosti Vrnjačka Banja. Od roku 1938 působil jako úředník při Synodu srbské pravoslavné církve. V roce 1951 ovdověl a následně přijal mnišství v monastýru Studenica, kde přijal mnišské jméno German. V témže roce byl jmenován generálním sekretářem Synodu srbské pravoslavné církve. Záhy byl jmenován biskupem Budínské eparchie v Maďarsku, maďarské komunistické orgány mu nicméně znemožnily reálný výkon této funkce. Roku 1956 se stal biskupem žičské eparchie, což je po patriarchovi druhá nejvyšší hodnost v rámci srbské církve.

Po smrti patriarchy Vikentije II. v roce 1958 vznikly rozpory, kdo by měl být jeho nástupcem. Dne 14. září toho roku byl German zvolen patriarchou jako kompromisní kandidát. Jeho oponenti nicméně tvrdili, že k jeho zvolení dopomohl nátlak ze strany Aleksandara Rankoviće, vysokého jugoslávského politika, který mimo jiné ovládal policejní složky v zemi. Proto někteří přezdívali Germanovi rudý patriarcha. Do období jeho patriarchátu spadá také schizma srbské církve, a odtržení Makedonské pravoslavné církve v roce 1967. German podnikl rozsáhlé reformy církevních struktur, včetně vytvoření nových podřízených eparchií mimo Evropu (v Austrálii a Kanadě). Při monastýru Krka také založil novou teologickou fakultu.

V roce 1989 měl vážnou nehodu, po které musel podstoupit řadu operací. V roce 1990 rada hierarchů srbské pravoslavné církve konstatovala, že German již nezvládá vykonávání patriaršího úřadu a penzionovala jej. Po krátkém období, kdy církev prozatímně (jako tzv. locum tenens) spravoval záhřebský metropolita Jan (Pavlović), byl novým patriarchou zvolen dosavadní arcibiskup eparchie Raška-Prizreń, Pavle (Stojčević). Emeritní patriarcha German zemřel ve vojenské nemocnici v Bělehradě v roce 1991 a pohřben byl v bělehradském chrámu sv. Marka. Byl nejdéle sloužícím patriarchou v historii Srbské pravoslavné církve.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku German (patriarcha Serbii) na polské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Srpska porodična enciklopedija, Vol. VI (2006); Narodna knjiga and Politika NM;
  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Third edition (1985); Prosveta;
  • Ko je ko u Jugoslaviji 1970; Hronometar, Belgrade;

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Vikentije II.
Znak z doby nástupu Srbský patriarcha
19581990
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Pavle