Garage house

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Garage house
Původ ve stylechElektronická taneční hudba, disco, gospel, soul
Kulturní pozadíBrzké osmdesáté léta; New York City a New Jersey, U.S.
Typické nástrojeklávesy - vokály - syntetizér - bicí
Odvozené stylyUK Garage

Garage house je podžánr elektronické taneční hudby vyvinutý v New York City a New Jersey a zpopularizovaný diskotékami Zanzibar a Paradise Garage. Garage house se vyznačuje důrazem na vokály s vlivy soulu a gospelu.[1]

Britská taneční scéna, ovlivněná místními styly Jungle a Drum'n'Bass, dala vzniknout mutacím Speed Garage resp. 2Step (souhrnně UK Garage), které přejaly typickou mohutnou basovou linku a mnohé zvukové postupy (např. styl samplování a „pitchshifting“).[2]

Nejznámějšími producenty jsou např. "Little" Louie Vega, Kenny "Dope" Gonzales, Todd Terry, Roger Sanchez apod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznikl v 80. letech v New Yorku kolem klubu Paradise Garage a hudebních vydavatelstvích jako Prelude Records. Mezi nejranější garage house skladby patří “The Music Got Me” (1983) od Visual a “Don't Make Me Wait” (1981) od Peech Boys.

Ve stejné době se rozvíjely příbuzné žánry Techno a Acid v Detroitu a Chicagu. Přibližně na přelomu 80. a 90. let 20. stoleti styl přivezli američtí diskžokejové (DJs) na evropský kontinent, nejvíce se ujal na britských ostrovech.

Umělci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SIMPSON, Paul. The rough guide to cult pop. U.S.: Rough Guides, 2003, 2003. Dostupné online. ISBN 1-84353-229-8. S. 42. 
  2. Archivovaná kopie. www.garagemusic.co.uk [online]. [cit. 2008-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2003-08-22.