Fyzikální ústav v Opavě Slezské univerzity v Opavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fyzikální ústav v Opavě)
Fyzikální ústav v Opavě
Vznik1. ledna 2020
SídloBezručovo náměstí 1150/13
746 01 Opava
Ředitelprof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
Mateřská organizaceSlezská univerzita v Opavě
Oficiální webwww.slu.cz/phys/cz/
E-mailinfo@physics.slu.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fyzikální ústav v Opavě je univerzitní a vědecké pracoviště. Ústav byl ustaven rektorem Slezské univerzity v Opavě k 1. 1. 2020. Jeho vzniku předcházela během roku 2019 rozsáhlá jednání s vedením Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě, do jejíž struktury byl Fyzikální ústav začleněn původně jako Ústav fyziky již od založení Slezské univerzity v Opavě. V budově ústavu je také observatoř WHOO! (White Hole Observatory Opava) a digitální planetárium Unisféra.

Studijní programy[editovat | editovat zdroj]

Ústav nabízí širokou škálu[1] akreditovaných akademických i profesních studijních programů bakalářského a magisterského studia. V oboru astrofyziky lze také pokračovat v doktorandském studiu. Studenti mají možnost výměnných pobytů i stáží v zahraničí.[2][3]

Bakalářské studium[editovat | editovat zdroj]

Ústav nabízí tradiční tříleté bakalářské obory jak akademického rázu (v programu Fyzika), tak profesního rázu (Aplikovaná fyzika, Multimediální techniky). Téměř všechny umožňují navázat magisterským studiem.

  • Astronomie a popularizace – akademický obor věnovaný popularizaci astronomie, komunikace vědy s veřejností, práci na hvězdárnách a tvorbě PR výstupů v oblasti astronomie a astrofyziky. Studenti mohou využívat sférickou projekci Unisféra, první univerzitní open source planetárium v Česku.[4]
  • Astrofyzika – akademický obor zaměřený na teoretickou astrofyziku. Studenti se mohou ucházet o post na vědeckých pracovištích v oboru. Studenti mohou využívat ústavní observatoř WHOO![5]
  • Fyzikální diagnostické metody – profesní obor zaměřený na matematicko-informativní disciplíny a analýzu fyzikálních dat pomocí současné přístrojové techniky. Studenti se mohou ucházet o post ve firmách s analytickým zaměřením.
  • Monitorování životního prostředí – profesní obor pro zájemce o ochranu a monitorování kvality životního prostředí. Studenti se mohou ucházet o post ve společnostech věnujících se environmentálním aktivitám.
  • Multimediální techniky – profesní obor pro zájemce o audiovizuální a filmové vzdělání s přesahem do popularizace fyziky. Studenti se mohou ucházet o post v celoplošných médiích nebo pokračovat v dráze v technických i tvůrčích oborech dokumentaristiky. Toto studium je zajišťováno FPF SU v Opavě.
Sférická projekce a 3D planetárium Unisféra na Fyzikálním ústavu v Opavě

Magisterské studium[editovat | editovat zdroj]

Tradiční dvouleté navazující magisterské studijní programy ústavu jsou zaměřeny na fyziku, astrofyziku a multimediální tvorbu. Jsou rovněž akademické (např. studijní program Teoretická fyzika) nebo profesní (např. Multimediální techniky).

  • Částicová fyzika – akademický studijní program zaměřený na fyziku částic a jejich chování v různých podmínkách. Studenti se mohou zapojit do mezinárodních vědeckých aktivit na velkých urychlovačích částic jako LHC.
  • Relativistická astrofyzika – akademický studijní program zaměřený na kosmologii a důsledky obecné i speciální teorie relativity jak v okolí Země, tak exotických objektů, jako jsou černé díry.
  • Počítačová fyzika – akademický studijní program věnující se náročným výpočtům ve fyzice a zpracování velkých počítačových dat.
  • Observační astrofyzika vysokých energií – akademický studijní program věnovaný výzkumu vysokých energií kosmického záření. V rámci oboru realizovaném ve spolupráci se zahraničními špičkovými vědeckými pracovišti INAF – Osservatorio Astronomico di Roma a ISSI – International Space Science Institute v Bernu získá student unikátní možnost spolupráce se světově uznávanými kolegy v oboru.
  • Multimediální techniky – profesní studijní program přímo navazuje na stejnojmenné bakalářské studium a studenty připravuje na řemeslo v oblasti multimediálních technik – práce se zvukem, obrazem, dokumentární tvorba, technické dovednosti při práci ve filmové branži. Důraz je kladen na popularizaci vědy. Absolventi se mohou ucházet o technická i redaktorská místa v celoplošných médiích nebo pokračovat ve své nezávislé dokumentaristické tvorbě.

Doktorské studium  [editovat | editovat zdroj]

Absolventi akademických studijních programů v oblasti fyziky mohou dále pokračovat v doktorském studijním programu Teoretická fyzika a astrofyzika a pokračovat tak ve vlastní vědecké činnosti.[6]

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Dalekohled na observatoři WHOO! na Fyzikálním ústavu v Opavě

Aktivity ústavu se soustřeďují do Výzkumného centra teoretické fyziky a astrofyziky a Výzkumného centra počítačové fyziky a zpracování dat. V oblasti teoretické fyziky jsou výzkumy zaměřeny na gravitační teorie, fyziku elementárních částic, kvantovou teorii pole, kvantovou teorii mnohočásticových systémů a jejich aplikace, a to především v astrofyzice a kosmologii.[7]

Významnou součástí vědeckých aktivit jsou počítačové simulace fyzikálních procesů, implementace numerických metod, zpracování a analýza rozsáhlých datových souborů. Ústav produkuje uznávané práce z různých oblastí relativistické astrofyziky, jež zahrnují procesy v kombinovaných silných gravitačních a elektromagnetických polích[8] v okolí černých děr[9][10] a neutronových hvězd a jejich observačními aspekty, až po inflační kosmologii a modelování vlivu temné energie a temné hmoty[11] na úrovni galaxií a jejich kup. Pracovníci a doktorandi FÚ získali řadu významných národních i mezinárodních ocenění.[12] Výsledky výzkumů jsou pravidelně diskutovány na vlastních mezinárodních workshopech RAGtime.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vědečtí pracovníci Fyzikálního ústavu v Opavě byli již několikrát oceněni významnými českými i zahraničními cenami v oblasti vědeckých úspěchů,[13] mj. nadací NEURON[14] nebo Českou astronomickou společností.[15][16]

Aktivity pro veřejnost[editovat | editovat zdroj]

V rámci Fyzikálního ústavu operují v nejvyšších patrech budovy sférická projekce Unisféra a observatoř WHOO!. Obě zařízení jsou určená především studentům v rámci výuky a také jejich studijních projektů, ale v rámci popularizačních aktivit slouží také středoškolským studentům a veřejnosti. V Unisféře probíhají projekce pořadů (ve formátu fulldome nebo 3D fulldome)[17] a populárně naučné přednášky, ve foyer před vstupem do Unisféry rovněž výstavy s astronomickou tematikou. V kopuli hvězdárny pak pozorování nejzajímavějších vesmírných objektů a astronomických úkazů.[18]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. fyzika v klidu – studuj fyziku v klidu na Fyzikálním ústavu v Opavě [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  2. Erasmus - O programu / Fyzikální ústav v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  3. Zahraniční styky - Studium a stáže v zahraničí / Fyzikální ústav v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  4. UNISFÉRA | Slezská univerzita v Opavě - UNISFÉRA. unisfera.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  5. Astronomická observatoř - WHOO!. whoo.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  6. Podej přihlášku – fyzika v klidu [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  7. O ústavu - Historie a současnost / Fyzikální ústav v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  8. Černé díry? Podle astrofyziků z Opavy jde o budoucí gigantický zdroj energie. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  9. Opavští fyzikové popsali superhmotnou černou díru. ČT24 [online]. Česká televize [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  10. Čeští astrofyzici pátrají po červích dírách. Přišli na to, jak je rozeznat. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  11. Záhadnou temnou hmotu ve vesmíru mohou lidé pomoci hledat chytrým telefonem. ČT24 [online]. Česká televize [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  12. Věda, výzkum a zahraniční styky - Nejvýznamnější úspěchy pracovníků Fyzikálního ústavu / Fyzikální ústav v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  13. Opavští vědci bodují při výzkumu černých děr, řadí se ke světové špičce. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2021-06-28 [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  14. URBÁNKOVÁ, Zuzana. Fyzik Gabriel Török: Ceny Neuron si velmi vážím. Opavský a hlučínský deník. 2014-06-10. Dostupné online [cit. 2021-09-11]. 
  15. Česká astronomická společnost. Kopalova přednáška. ČAS [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  16. Profesor Zdeněk Stuchlík se stal laureátem Nušlovy ceny za rok 2019 / Slezská univerzita v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  17. Slezská univerzita v Opavě otevírá unikátní sférickou projekci / Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  18. Záhady fyziky hvězd pomáhá v Opavě řešit dalekohled „WHOO!“ / Slezská univerzita v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]