WHOO!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WHOO!
OrganizaceSlezská univerzita v Opavě
StátČesko
Souřadnice
Webová stránkahttp://whoo.slu.cz/
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dalekohled Meade LX200 v kopuli White Hole Observatory v Opavě

WHOO! (White Hole Observatory Opava) je astronomická observatoř na Fyzikálním ústavu v Opavě. Slouží ke studijním účelům studentů Slezské univerzity v Opavě, vědeckému pozorování i pro pozorování pro širokou veřejnost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Observatoř byla uvedena do provozu v roce 2017.[1] Vznikla v rámci projektu „Rozšíření a modernizace přístrojové základny” a byla vybudována stavební úpravou půdních prostor budovy Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě na Bezručově náměstí 13. 

Přístup a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Vstup do místnosti pro pozorovatele je ze 4. nadzemního podlaží, odkud je po schodišti přístup do vlastní kopule hvězdárny.[2] Laminátová kopule observatoře má průměr 3,2 metru a je v ní umístěn dalekohled Meade LX200 o průměru 250 mm na paralaktické montáži. Na dalekohledu je trvale namontována CCD kamera Atik, ale překlápěcí hranol umožňuje také přímé vizuální pozorování.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Pozorování pro veřejnost na observatoři White Hole Observatory v Opavě

Observatoř je určena pro odbornou a vědeckou činnost[3] v rámci studia astrofyziky na Fyzikálním ústavu v Opavě. Hlavní náplní je pozorování proměnných hvězd a tranzitujících exoplanet.[4] Observatoř se dokonce podílí i na spolupráci s agenturami ESA a NASA.[5]

Dalekohled je určen i pro pozorování pro širokou veřejnost, a to dvakrát do měsíce za příznivého počasí. Dalekohledem lze pozorovat jasné objekty Sluneční soustava, mlhoviny, hvězdokupy, dvojhvězdy i galaxie. Za denního světla také Měsíc nebo skvrny na Slunci. Neposledně probíhá pozorování vzácných nebeských úkazů.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FREIBERG, Milan. Univerzita otevřela novou hvězdárnu. Opavský a hlučínský deník. 2017-06-10. Dostupné online [cit. 2021-09-11]. 
  2. Astronomická observatoř - WHOO!. whoo.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  3. Astronomická observatoř - WHOO!. whoo.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  4. Astronomická observatoř - WHOO!. whoo.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  5. Záhady fyziky hvězd pomáhá v Opavě řešit dalekohled „WHOO!“ / Slezská univerzita v Opavě. www.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  6. Astronomická observatoř - WHOO!. whoo.slu.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]