Friedrich Kollarz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Friedrich Kollarz
Narození5. února 1876
Braunau am Inn
Úmrtí24. února 1934 (ve věku 58 let)
Vídeň
Povolánípolitik
Politická stranaVelkoněmecká lidová strana
Funkcečlen rakouské Národní rady
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Friedrich Kollarz (5. února 1876 Braunau am Inn24. února 1934 Vídeň) byl rakouský důstojník a politik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Friedrich Kollarz – jeho rodiště bývá nesprávně uváděno ve Vídni – absolvoval v mládí kadetní školu, kterou ukončil v roce 1897. Poté byl přidělen ke 102. pěchotnímu pluku, ve kterém sloužil až do první světové války. Již v roce 1898 byl povýšen na poručíka v roce 1912 byl jmenován kapitánem.

V dubnu 1917 přešel k letectvu, ve kterém dosáhl o rok později povýšení na majora. Ke konci války pak také působil jako velitel dělostřelectva. Po válce se stal Kollarz příslušníkem armády nově vzniklé Rakouské republiky, avšak v roce 1920 z vojenské služby odchází s hodností podplukovníka.

V roce 1920 byl zvolen do rakouského parlamentu za Velkoněmeckou lidovou stranu (Großdeutsche Volkspartei – GDVP), na její kandidátce byl veden jako nestraník. Svůj mandát držel do roku 1923, kdy poté odešel do důchodu.

Kollarz se zasadil o to, aby vysloužilí profesionální rakouští vojáci dostávali od státu po ukončení své služby pravidelnou rentu. V roce 1918 byl jedním ze zakladatelů Evropského hospodářského sdružení, jehož prezidentem se stal v roce 1923. V roce 1920 byl také jedním z iniciátorů založení rakouských vojenských novin určených pro vojáky a veterány.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Friedrich Kollarz na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]