Fredy Perlman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fredy Perlman
Narození20. srpna 1934
Brno
Úmrtí26. července 1985 (ve věku 50 let)
Henry Ford Hospital
Příčina úmrtíperioperative mortality
Alma materKalifornská univerzita v Los Angeles (1953–1955)
Kolumbijská univerzita
Právnická fakulta Bělehradské univerzity
Bělehradská univerzita
Povolánípřekladatel, vydavatel, odborář, spisovatel a filozof
ZaměstnavatelWestern Michigan University
ChoťLorraine Perlman[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Fredy Perlman (20. srpna 1934, Brno, Československo26. července 1985, Detroit, USA) byl americký spisovatel českého původu, radikální kritik současného společenského uspořádání. Nejvíce jej proslavila kniha Against His-Story, Against Leviathan! z roku 1983, v níž jako první definoval anarchoprimitivismus. Dílo se stalo inspirací pro anarchistické hnutí, ovlivnilo i dalšího anarchistického filozofa Johna Zerzana.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Perlman se narodil v Brně. Když mu byly čtyři roky, emigrovali jeho rodiče před příchodem nacismu v roce 1938 do Cochabamby v Bolívii. V roce 1945 se rodina přestěhovala do amerického Kentucky. V letech 1953-55 studoval Perlman na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. V dalších čtyřech letech pokračoval ve studiu na Columbia University, kde potkal svou životní družku Lorraine Nybakken. Zabýval se nejprve anglickou literaturou, ale brzy rozšířil svůj zájem na literaturu evropskou, filozofii a politologii.

V letech 1966-69 žil Perlman se svou ženou v Kalamazoo ve státě Michigan a vyučoval sociální vědy na Western Michigan University. V posledním roce svého pobytu v Kalamazoo z univerzity odešel a s několika dalšími lidmi, většinou studenty, zahájil vydávání časopisu Black and Red. V lednu 1969 také dokončil své dílo Reprodukce každodenního života (The Reproduction of Daily Life). Zabýval se v ní mj. tím, jak se z původně tvořivé činnosti v kapitalistickém systému stává práce, která je „užitečná pro společnost pouze tehdy, je-li činností prodanou". Lidem se tak odcizuje a stává se „vyděláváním peněz“.[2]

Jakmile lidé přijmou peníze jako ekvivalent života, stává se z prodeje živé činnosti podmínka jejich fyzického a společenského přežití. Život se směňuje za přežití.
— Fredy Perlman[2]

V srpnu 1969 se Perlman přestěhoval do Detroitu. Zde pokračoval ve vydávání Black and Red a stal se členem organizace Industrial Workers of the World.

V letech 1971 až 1976 pracoval na několika knihách, jednak vlastních dílech, jednak překladech. V téže době se začal věnovat hře na violoncello. V roce 1976 podstoupil operaci srdeční chlopně.

V dalších třech letech se zabýval studiem světové historie. S Lorraine cestoval za poznáním historických míst do Turecka, Egypta, evropských států i různých částí USA. Oba se také angažovali při vydávání anarchisticky zaměřeného časopisu Fifth Estate. V letech 1982 až 83 se začal věnovat práci na svém díle Against His-story, Against Leviathan!, kritické analýze současné společnosti.

Zemřel v Detroitu ve věku 50 let po operaci srdce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. a b PERLMAN, Fredy. Reprodukce každodenního života [online]. Asociace Alerta, 2012 [cit. 2014-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]