František Roman Dragoun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Roman Dragoun
Narození21. října 1916
Písek
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. července 2005 (ve věku 88 let)
Písek
ČeskoČesko Česko
Povolánímalíř
DětiRoman Dragoun
PříbuzníDavid Dragoun (vnuk)
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Roman Dragoun (21. října 1916 Písek2. července 2005 Písek) byl český malíř-portrétista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec, učitel písecké rolnické školy, byl malíř a muzikant. Na píseckém gymnáziu jej učil Josef Velenovský. V roce 1937 se stal F. R. Dragoun studentem Akademie výtvarných umění v Praze u profesorů Josefa J. Loukoty, Maxe Švabinského a Vratislava Nechleby.[1]

V Dragounově díle převažují portréty a krajiny. Po druhé světové válce žil v Praze, kde zachytil portréty mnoha umělců, ale po únoru 1948 se vrátil do rodného Písku. Na svých toulkách po Čechách a Moravě i na cestách po Evropě i Americe zachytil podoby mnoha významných osobností (Jindřicha Jindřicha, Karla Absolona, Eduarda Hakena, O. F. Bablera, kardinála Vlka a dalších umělců, vědců a myslitelů).

I veduty a krajiny tvořil jako portréty, při nichž usiloval o vystižení charakteru a o zachycení klimatu. Namaloval více než pět tisíc olejomaleb a kresby nelze vůbec spočítat; tyto malby a kresby v současnosti spravuje jeho syn Roman. F. R. Dragoun má v Písku galerii v Jungmanově ul. č. 186.[2] Jeho dílo lze vidět na četných výstavách.

F. R. Dragoun byl i básníkem. Několik básní zhudebnil jeho syn, rockový hudebník Roman Dragoun jak pro svoji kapelu Futurum (např. Zdroj), tak i pro vlastní sólová alba (např. Kronikář).[3]

Byl členem řádu rytířů svatého Lazara Jeruzalémského.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Životopis Františka Romana Dragouna [online]. Galerie Františka Romana Dragouna [cit. 2021-06-30]. Dostupné online. 
  2. Píseckem - kalendárium: Galerie Dragoun otevírá. kalendarium.piseckem.cz [online]. [cit. 2021-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 
  3. JMTV. Kultovní kapela Futurum slaví 25. narozeniny! - Ale odloženě! [online]. Jmtv.cz, 2009-01-15 [cit. 2009-05-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]