Francisco da Costa Gomes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francisco da Costa Gomes
Prezident Portugalska
Ve funkci:
30. září 1974 – 13. července 1976
PředchůdceAntónio de Spínola
NástupceAntónio Ramalho Eanes
Stranická příslušnost
Členstvínezávislý

Narození30. června 1914
Chaves
Úmrtí31. července 2001 (ve věku 87 let)
Lisabon
Místo pohřbeníAlto de São João Cemetery
ChoťMaria Estela Veloso de Antas Varajão
Alma materUniverzita Porto
Profesepolitik, voják, matematik a revolucionář
Náboženstvíkatolicismus
OceněníMezinárodní cena Muammara Kaddáfího za lidská práva
velkokříž Řádu za zásluhy Polské republiky
velkohvězda Řádu jugoslávské hvězdy
velkokříž Národního řádu lva Senegalu
velkokříž Stuhy tří řádů
… více na Wikidatech
PodpisFrancisco da Costa Gomes, podpis
CommonsFrancisco da Costa Gomes
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francisco da Costa Gomes (30. června 1914, Chaves31. července 2001, Lisabon) byl portugalský armádní důstojník, politik a patnáctý prezident Portugalska (druhý po tzv. karafiátové revoluci).

Pocházel z katolické rodiny tvořené jeho matkou, otcem a jedenácti syny a dcerami (z nichž tři zemřeli před dosažením dospělosti). Po otcově smrti se da Costova matka kvůli nedostatku prostředků rozhodla poslat mladého muže na vojenskou školu, aby tam mohl pokračovat ve studiu. O vojenské profesi da Costa později řekl: „Kdybych si mohl vybrat, vojákem bych se nestal.“ Následně se věnoval vojenské kariéře. V koloniální otázce zastával nezbytnost politického řešení nad vojenským. Působil jako vojenský velitel 2. vojenské oblasti v Mosambiku, v letech 1965 až 1969 byl nejprve zástupcem velitele a posléze hlavním velitelem v Angole. Zde se výrazně zasadil o důsledné omezení moci partyzánů, díky čemuž byla v roce 1974 Angola relativně klidnou zemí.

Když 30. září 1974 odstoupil po nezdařeném převratu z postu prezidenta Portugalské republiky generál António de Spinola (1910–1996), byl vládnoucí vojenskou juntou výkonem prezidentského úřadu pověřen da Costa Gomes. Krátce na to proběhla 25. listopadu 1975 revoluce, která svrhla vojenskou diktaturu. V obtížné situaci se snažil bránit eskalaci konfliktu a úřad zastával do 27. června 1976, kdy v první řádné prezidentské volbě zvítězil generál Ramalho Eanes. V roce 1982 byl Costa Gomes jmenován polním maršálem (marechal de campo).

Zemřel 31. července 2001.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Portugalská vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Zahraniční vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d ENTIDADES NACIONAIS AGRACIADAS COM ORDENS PORTUGUESAS - Página Oficial das Ordens Honoríficas Portuguesas. www.ordens.presidencia.pt [online]. [cit. 2019-09-27]. Dostupné online. 
  2. a b c d e ENTIDADES NACIONAIS AGRACIADAS COM ORDENS ESTRANGEIRAS - Página Oficial das Ordens Honoríficas Portuguesas. www.ordens.presidencia.pt [online]. [cit. 2019-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]