Flagellicaudata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxFlagellicaudata
Stratigrafický výskyt: Raná jura až raná křída, asi před 174 až 122 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Kostra rodu Dicraeosaurus, zástupce kladu.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Flagellicaudata („bičovité ocasy“) byl početný klad sauropodních dinosaurů, žijících v období rané jury až rané křídy (asi před 174 až 122 miliony let). Do této skupiny patří velmi známé a populární rody sauropodů, jako je Apatosaurus, Diplodocus, Dicraeosaurus, Amargasaurus a mnohé další. Jedni z nejdelších známých dinosaurů, jako je rod Supersaurus s délkou až kolem 40 metrů, patří také do tohoto kladu.[1] Tento sauropod mohl být podle novějších zjištění dlouhý asi 39 až 42 metrů, což by z něho patrně činilo nejdelšího dosud známého obratlovce vůbec.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rekonstrukce vzezření rodu Supersaurus.

Lebka zástupců tohoto kladu byla obvykle nízká a dlouhá, v poměru k velikosti těla velmi malá. Flagelikaudáti byli většinou relativně štíhle stavění a dlouzí sauropodi s velmi dlouhými krky a ocasy. Do tohoto kladu spadají dvě základní čeledě sauropodů, a to Diplodocidae a Dicraeosauridae, společně tvořící klad Flagellicaudata. Tento klad byl stanoven v roce 2004 v rámci formálního popisu rodu Suuwassea.[3] Jako validní (vědecky platný) znovu potvrzen v letech 2005[4] a 2015[5].

Mezi nejznámější zástupce, objevené již v průběhu 19. století, patří rod Diplodocus[6] a rod Apatosaurus (resp. Brontosaurus, nejedná-li se ve skutečnosti o stejného tvora)[7].

Kladogram[editovat | editovat zdroj]

 Diplodocoidea 

Haplocanthosaurus

 Diplodocimorpha 
 Rebbachisauridae 

Zapalasaurus

Cathartesaura

Limaysaurus

Nigersaurus

Demandasaurus

 Flagellicaudata 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. Superještěr Jima Jensena. OSEL.cz [online]. 14. září 2015. Dostupné online.  (česky)
  2. SOCHA, Vladimír. Supersaurus vrací úder. OSEL.cz [online]. 18. listopadu 2021. Dostupné online.  (česky)
  3. Harris, J. D.; Dodson, P. (2004). A new diplodocoid sauropod dinosaur from the Upper Jurassic Morrison Formation of Montana, USA. Acta Palaeontologica Polonica. 49 (2): 197–210.
  4. Taylor, M. P.; Naish, D. (2005). "The phylogenetic taxonomy of Diplodocoidea (Dinosauria: Sauropoda)" (PDF). PaleoBios. 25 (2): 1–7.
  5. Tschopp, E.; Mateus, O.; Benson, R. B. J. (2015). A specimen-level phylogenetic analysis and taxonomic revision of Diplodocidae (Dinosauria, Sauropoda). PeerJ. 3: e857. doi:10.7717/peerj.857
  6. SOCHA, Vladimír. Představuje se Diplodocus. OSEL.cz [online]. 8. října 2019. Dostupné online.  (česky)
  7. SOCHA, Vladimír. Představuje se Brontosaurus. OSEL.cz [online]. 11. dubna 2019. Dostupné online.  (česky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lovelace, David M.; Hartman, Scott A.; Wahl, William R. (2007). Morphology of a specimen of Supersaurus (Dinosauria, Sauropoda) from the Morrison Formation of Wyoming, and a re-evaluation of diplodocid phylogeny. Arquivos do Museu Nacional. 65 (4): 527–544.
  • Mannion, P. D.; Upchurch, P.; Schwarz, D. and Wings, O. (2019). Taxonomic affinities of the putative titanosaurs from the Late Jurassic Tendaguru Formation of Tanzania: phylogenetic and biogeographic implications for eusauropod dinosaur evolution. Zoological Journal of the Linnean Society. 185(3): 784-909.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]