Fürstenberský palác (Vídeň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Fürstenberský palác na Malé Straně v Praze.
Fürstenberský palác
(Palais Hatzenberg-Fürstenberg)
Fürstenberský palace, roh Domgasse a Grünangergasse
Fürstenberský palace,
roh Domgasse a Grünangergasse
Základní informace
SlohKlasicismus
ArchitektiAntonio Beduzzi, Johann Lucas von Hildebrandt
VýstavbaPočátek 18. století
Materiálzdivo
Další majiteléFürstenberkové
Poloha
AdresaGrünangergasse 4, Vídeň, Vnitřní město, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky10443
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Fürstenberský palác – průčelí do Grünangergasse

Fürstenberský palác ve Vídni (německy Palais Fürstenberg) je klasicistní městský palác v 1. vídeňském obvodu Innere Stadt, na nároží Domgasse a Grünangergasse. Přes několik přestaveb si zachoval z velké části původní vzhled.

Dějiny paláce[editovat | editovat zdroj]

Na místě dnešního paláce stával původně od poloviny 16. století do počátku 18. století dům nadace Otto Weissische pro duchovní beneficiáty.

V roce 1702 dům zakoupil císařský rada Arnošt, svobodný pán z Hatzenberku a na jeho místě zahájil výstavbu paláce, který byl dokončen kolem roku 1720. Výkonnými architekty byli pravděpodobně Antonio Beduzzi z Boloni, a patrný je vliv Johanna Lucase von Hildebrandt, jemuž byla na domě odhalena informační tabule od města Vídně.

V průběhu 18. století patřil palác střídavě několika rodům jako např. hrabatům ze Saieleru od roku 1707, rod Kuefsteinů od roku 1723 a také svobodným pánům ze Störcku od roku 1792. Za jejich doby došlo k větším stavebním úpravám v letech 1851 až 1869.

Kdy Karel ze Störcku v roce 1873 nabízel palác k prodeji. Mezi prvními kupci byly princezny Alžběta a Amálie z Croÿ a od roku 1882 olomoucký arcibiskup lankrabě Bedřich z Fürstenberka. Ten nechal svůj nový majetek krátce po koupi renovovat stavebním mistrem Ernstem Krombholzem.

Roku 1901 přešel Fürstenberský palác do soukromých rukou. V roce 1920 byla novým vlastníkem akciová společnost pro mezinárodní obchod zbožím. Od roku 1927 je Fürstenberský palác v držení Hlavního sdružení rakouských knihkupců. V letech 1929 až 1931 zde pracoval pozdější rakouský Spolkový kancléř Engelbert Dollfuß jako předseda pojišťovacího domu Landarbeiter-Versicherungsanstalt ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandsku.

Poslední celková rekonstrukce objektu proběhla v letech 1980 a 1981. V současné době zde má výstavní plochy Františka Habsbursko-Lotrinská, manželka následníka rakouského a českého trůnu Karla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palais Fürstenberg (Wien) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]