Evangelický hřbitov v Pusté Kamenici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický hřbitov v Pusté Kamenici
Novodobá brána hřbitova
Novodobá brána hřbitova
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Kraj Pardubický
OkresSvitavy
ObecPustá Kamenice
Adresa569 82 Pustá Kamenice
Zeměpisné souřadnice
Pustá Kamenice
Pustá Kamenice
Specifikace
NáboženstvíEvangelické
Počet hrobů65
Rozloha678 m²
Odkazy
Oficiální webČeskobratrská církev evangelická v Krouně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický hřbitov v Pusté Kamenici se nachází ve svahu pod římskokatolickým hřbitovem a kostelem Svaté Anny. Má samostatnou vstupní bránu, vlastní márnici a zdroj vody. Rozloha je 678 m². Vlastníkem hřbitova je Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Krouně. Na hřbitově jsou pochováni i obyvatelé z obcí RychnovČachnov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na indikační skice (pravděpodobně před rokem 1830) není hřbitov jednoznačně uvedený, na Císařských mapách stabilního katastru Čech 1:2880 (1824-1843) je již hřbitov zakreslen takřka v dnešní podobě na pozemku číslo 226.

Celý hřbitov je obehnán kamennou zdí. Původní vchod byl situovaný nad márnicí, při společné cestě ke katolickému kostelu Svaté Anny. Jeho umístění je stále dobře patrné odlišnou šířkou zdi. Nad novodobou branou, pravděpodobně z počátku 20. století, je nápis „Béře se člověk do domu věčného“. Nově zbudovaná je též ocelová branka v horní hřbitovní zdi.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Na hřbitově jsou pochovaní Jan Koudelka, bývalý starosta, Jaroslav Dostál, padlý koncem 2. světové války ve věku osmnácti let a Josef Bohatý, místní malíř.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Pustá Kamenice leží při silnici 34. V obci jsou autobusové zastávky Pustá Kamenice, Pec, odb. a Pustá Kamenice, točna, se spoji do Hlinska, ČachnovaPoličky. Železniční zastávky Pustá Kamenice a Pustá Kamenice zastávka jsou vzdálené asi 600 m od hřbitova a leží na trati Žďárec u Skutče – Polička (označená číslem 261). Silnicí pod hřbitovem vede cyklotrasa č. 4105 Oldříš – Pec.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle záznamů v kronice sestavil Jaroslav Sklenář a Vlasta Kynclová.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]