Etherlite

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Etherlite
VývojářEtherLite Foundation
První vydání1. května 2021
Vyvíjeno vRust, JavaScript, SCSS
Typ softwarublockchain framework
LicenceOpen-source licence
Webwww.etherlite.org
Český webwww.etherlite.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Etherlite je open-source blockchainová platforma založená na decentralizované databázi, která chrání před neoprávněným zásahem z vnitřní i vnější strany. Tato platforma byla spuštěna 1. května 2021 "airdopem" pro všechny držitele (ETH) Etherea.[1] Etherlite vznikl hardforkem blockchainu Ethereum a jako svůj nativní token používá mince ETL. Token se poprvé dostal do předprodeje "Initial Bonding Curve Offering" (IBCO), který byl ukončen 30. června 2021.[2] Etherlite je plně kompatibilní s technologií Web3 a virtuálním strojem Ethereum Virtual Machine (EVM),[3] který je potřebný pro běh takzvaných „smart contracts“ („chytrých kontraktů“), které zajišťují hladké a nezmanipulovatelné fungování sítě. Blockchain je založen na mechanismu Proof-of-stake (POS),[4] což mu zajišťuje nižší energetickou náročnost, než např. u mechanismu Proof-of-work (POW). Poplatky za transakci v síti Etherlite se pohybují okolo 0,000021 ETL.

Zabezpečení sítě[editovat | editovat zdroj]

EtherLite běží na konsensuálním mechanismu Proof-of-Stake, který vyžaduje nativní měnu ETL k vlastnímu udržení sítě.[5] Nativní měna ETL je distribuována v souladu se zákony EU.[6] K tomuto účelu slouží tzv. "validátoři", kteří provozují vlastní validační uzly. Podmínkou pro tvorbu vlastního validačního uzlu je spuštění serveru se speciálním softwarem a vsazení minimální částky 100 000 ETL pro každý uzel. Tato vsazená částka je zároveň pojistkou proti neoprávněné manipulaci s vlastním validačním uzlem. Další článek tohoto mechanismu tvoří tzv. "delegátoři", kteří mohou sázet své ETL na jednotlivé validační uzly. Minimální vsazená částka pro delegátora, je stanovena na 1000 ETL. Validátoři i delegátoři za to získávají odměny v ETL. Validátor získává mimo základních odměn i poplatky z každé provedené transakce v síti. Delegátor nemusí provozovat vlastní uzel ani nepřebírá odpovědnost za konsensus. Odměna je v současnosti cca 18 % roční procentní sazby ze vsazené částky a je variabilní.

Modularita[editovat | editovat zdroj]

Modulární interní architektura EtherLite je flexibilní, snadno přizpůsobitelná a proto je méně náchylná k chybám. Další vývoj, implementace dodatečných funkcí a opravování chyb, je tak v blockchainu EtherLite mnohem snazší.

Mezi-blockchainový most[editovat | editovat zdroj]

Pomocí chytrých smluv byl zřízen mezi-blockchainový most, který zajišťuje oboustrannou komunikaci mezi dalšími blockchainy:

  • Etherlite <> Ethereum
  • Etherlite <> Lycan chain

Vývoj v síti Etherlite[editovat | editovat zdroj]

Jelikož je EtherLite kompatibilní s virtuálním počítačem Ethereum (EVM), mohou vývojáři během několika minut importovat své stávající ethernetové decentralizované aplikace (Dapps). Funkce blockchainu EtherLite jsou totožné s funkcemi Ethereum, takže inteligentní smlouvy vytvořené v síti Ethereum fungují stejným způsobem i v síti Etherlite. V EtherLite je k vytváření inteligentních smluv používán programovací jazyk Solidity a je možné použít běžně dostupnou vývojovou sadu nástrojů jako např.: Remix, Truffle nebo Metamask.

Parametry sítě[editovat | editovat zdroj]

Nativní mince Zkratka Čas bloku Počet transakcí za vteřinu Konsensus
Etherlite ETL ~5s 10.000+ Proof-of-stake (POS)
Hlavní síť
Název sítě RPC URL Chain ID Symbol URL prohlížeče
Etherlite mainnet https://rpc.etherlite.org 111 ETL https://explorer.etherlite.org
Testovací síť
Název sítě RPC URL Chain ID Symbol URL prohlížeče
Etherlite testnet https://rpc-testnet.etherlite.org 142 TETL https://explorer-testnet.etherlite.org

Průzkumník BlockScout[editovat | editovat zdroj]

Průzkumník BlockScout
Průzkumník BlockScout

BlockScout je průzkumník pro blockchain EtherLite.

V průzkumníku BlockScout lze:

  • zobrazit bloky, transakce, účty, zůstatky, převody tokenů
  • přistupovat k blockchainovým datům prostřednictvím funkcí API
  • číst a ověřovat chytré smlouvy

Zakoupení[editovat | editovat zdroj]

Etherlite lze směnit za Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) nebo Tether (USDT) na některé z centralizovaných nebo decentralizovaných světových burz, kde je obchodován. Z centralizovaných (CEX) burz to mohou být například například bibox.com, hitbtc.com, bitforex.com, fmfw.io, pro.changelly.com, p2pb2b.io, nebo buyucoin.com. Z decentralizovaných burz (DEX) jsou to swaplite.com nebo etherlite.exchange.

Stejně jako u českých směnáren je zde ale při vyšších částkách nutné podstoupit proces ověření identity.

Agregátory dat[editovat | editovat zdroj]

Agregátory dat, sbírají užitečné informace o blockchainech a jejich tokenech. Mezi hlavní data které shromažďují, patří např. tržní kapitalizace, seznam burz obchodujících s danou kryptoměnou, historický vývoj ceny, maximální počet mincí nebo počet mincí cirkulujících v oběhu.

Mezi nejznámější agregátory dat, shromažďující informace o Etherlite patří např.:

  • Binance
  • Coinbase
  • CoinMarketCap
  • CoinGecko
  • Crypto.com

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRAND VOICE. Next-Gen Blockchain For Our Current DeFi Landscape: EtherLite [online]. 2021-05-25 [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. EtherLite: The Upcoming Blockchain for the Current DeFi Landscape [online]. 2021-06-24 [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Upcoming Ethereum Hard fork to launch one-click migration tool for dApps [online]. 2021-04-13 [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Etherlite Crypto Analysis: Is Etherlite Coin Legit? » Bulliscoming. bulliscoming.com [online]. 2021-06-28 [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Forking Ethereum: EtherLite Sets Big Goals of Building a Better Blockchain [online]. 2021-05-19 [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. DELHIJUNE 22, IMPACT FEATURE india today digital New; JUNE 22, 2021UPDATED:; IST, 2021 19:10. EtherLite: The next-gen blockchain for the current DeFi landscape. India Today [online]. [cit. 2022-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]