Litecoin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Litecoin
Logo litecoinu
Logo litecoinu
Zeměmezinárodní
ISO 4217LTC
Inflace12,25 nových litecoinů ~ 2,5 min. (5.8.2019 - 6.8.2023)
SymbolLTC
Dílčí jednotkamŁ, μŁ

Litecoin je alternativní digitální měna a platební decentralizovaná P2P síť, založená na bitcoinu. Decentralizovaného konsensu o svém stavu dosahuje důkazem prací využívajícím paměťově náročnou hašovací funkci scrypt.[1] Zkratka měny Litecoin je LTC.[2] Tvůrcem Litecoinu je Charles Lee.[2] Důležitá vlastnost Litecoinu je plná decentralizace – je navržen tak, aby nikdo nemohl měnu jakkoli ovlivňovat, ničit, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Neexistuje žádný centrální bod, který by mohl o síti rozhodovat. Kód Litecoinu je uvolněn jako open source [3].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Litecoin spatřil světlo světa 7. října 2011. Jeho tvůrce Charlie Lee alias satoshilite, zaměstnanec Google, tímto vytvořením přinesl světu jeden z prvních altcoinů. Hlavním rysem Litecoinu je použití algoritmu scrypt. Tento scrypt vyvinul v roce 2009 Colin Percival z Tarsnap Inc a slouží k potlačení hardwarové náročnosti těžby. Místo toho těžba vyžaduje k výpočtu velké množství paměti. Oproti Bitcoinu je tedy možné Litecoin těžit i na slabších zařízeních a k těžbě se užívalo dlouhou dobu pouze grafických karet.

Již na podzim roku 2013 se Litecoin svezl na vlně bitcoinové mánie a jeho hodnota vystoupila na cenu skoro 50 USD. Jenže krach nejznámější bitcoinové burzy Mt. Gox na konci února 2014 srazil i jeho cenu.

Další problém přišel v průběhu roku 2014, kdy firma KnCMiner vstoupila na trh s ASIC scrypt LTC minerem Titan. Skokově narostla výpočetní síla v síti a těžaři s grafickými kartami byli ze dne na den znevýhodněni. Vývojáři tomuto kroku nezabránili ze strachu před možným hard forkem, a kvůli tomu ztratil Litecoin spoustu drobných těžařů, přestal být "demokratickou měnou". Celé situaci nepřidal ani sám tvůrce Charlie Lee, který v prosinci roku 2014 prohlásil, že Litecoin nepotřebuje žádný další vývoj. Cena se několik týdnu poté propadla o více než 60 %. Dosáhla historického minima cca 1,3 USD.

K zázračnému vzkříšení Litecoinu došlo až 6. ledna roku 2017. Charlie Lee tehdy zveřejnil svou vizi SegWitu a Lightning Networks na Bitcoinu a Litecoinu. Představil SegWit nejen jako nástroj pro vyšší transakční kapacitu, ale také jako opravu známé chyby kryptoměn, maleability transakcí. Právě tato chyba mohla podle Marka Karpelese za pád burzy Mt. Gox a byla hlavní překážkou v rozvoji transakčních kanálů známých jako Lightning Network. Lighting Network nepřináší jen vyšší kapacity, ale také možnost provázat blockchainy různých kryptoměn pomocí tzv. atomic swaps – decentralizované směny různých kryptoměn na úrovni uživatelů, tj. bez nutnosti třetích stran.

Počátkem května 2017 byl v síti Litecoinu SegWit aktivován, což mělo za následek vzrůst burzovní hodnoty Litecoinu na 38 USD. V prosinci 2017 Charlie Lee prohlásil, že nechce být ovlivňován cenou Litecoinu a chce se soustředit pouze na její vývoj a podle svého prohlášení prodal všechny své litecoiny. Faktický exit zakladatele šokoval fanoušky a měl za následek pokles důvěry v tuto kryptoměnu, pokles její ceny a obavy o budoucnost projektu. Častou výtkou kryptoměnové veřejnosti bývá fakt, že prodej uskutečnil na vrcholu cenové mánie, blízko historicky nejvyšší ceny. Odhaduje se, že je prodal v době kdy měly cenu kolem 300 USD za kus.

Od února 2018 s ním lze platit mimo jiné v českém internetovém obchodě Alza.cz, jeho výhodou jsou v porovnání s bitcoinem nižší transakční poplatky.[4]

Technická specifikace[editovat | editovat zdroj]

  • Název digitální měny: Litecoin
  • Zkratka měny: LTC
  • Mining algoritmus: Scrypt
  • Tvorba bloku: 2,5 minuty
  • Odměna za vytěžený blok: 12,5 LTC
  • Snížení odměny: každé 4 roky (příští v srpnu 2023)
  • Celkové množství: 84 milionů
  • Čtyřikrát více než digitální měny Bitcoin

Scrypt[editovat | editovat zdroj]

Algoritmus scrypt[5], který používá Litecoin pro těžbu, byl stejně jako bitcoinový algoritmus "prolomen" specializovanými počítači (ASIC) určenými na těžbu digitálních měn. V okamžiku, kdy se objevily specializované obvody ASIC pro těžení nových Litecoinů, schopné počítat 50 milionů hašů za sekundu, a kvůli odmítnutí vývojářů přejít na jiný algoritmus jeho výpočtu podle Marka Palatinuse přestal mít litecoin smysl.[6]

Litecoin je až třetí nejstarší kryptoměnou využívající scrypt, ale předchozí dvě kryptoměny využívající scrypt (Tenebrix a Fairbrix) zanikly krátce po svém vzniku.[1] Mnoho alternativních digitálních měn používá scrypt algoritmus pro těžbu, Litecoin tak ovlivnil celou další generaci nových alternativních coinů jako Darkcoin, Dogecoin a další.

Směnárny a využití měny[editovat | editovat zdroj]

Litecoiny lze koupit (nebo prodat) těmito hlavními způsoby:

  • Osobně můžete nakoupit a prodat Litecoin přes Bitcoinové bankomaty, spousta z nich podporuje i tuto měnu. Seznam dostupných bankomatů najdete nejlépe na webu coinatmradar Archivováno 10. 5. 2017 na Wayback Machine.
  • Nejlepší nákup Litecoinů je ale přímo na burze.
  • Dále lze jako u spousty dalších kryptoměn použít k vydělání peněz tzv. holding. Ve své podstatě je to držení Litecoinů, dokud se jejich cena nezvedne natolik, aby bylo výhodné je prodat.
  • Také lze obchodovat Litecoiny jako binární opce.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b LÁNSKÝ, Jan. Kryptoměny. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2018. 160 s. ISBN 978-80-7400-722-4. S. 26. 
  2. a b http://digimeny.cz/litecoin/
  3. https://www.zive.cz/clanky/co-je-to-litecoin/sc-3-a-190910/default.aspx
  4. Bitcoin už není jedinou kryptoměnou podporovanou Alza.cz - E15.cz. E15.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-10]. 
  5. PERCIVAL, Colin. Stronger key derivation via sequential memory-hard functions [online]. [cit. 2021-03-25]. S. 11. [www.tarsnap.com/scrypt/scrypt.pdf Dostupné online]. 
  6. http://www.root.cz/clanky/bitcoin-kam-dal-po-peti-letech/ , 23. 6. 2014 0:00
  7. Recenze Litecoin – Kurz, graf, peněženka a další. Finex.cz [online]. [cit. 2018-10-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]