Etarea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Etarea (někdy též ETAREA) byl projekt města budoucnosti, na němž během šedesátých let 20. století pracoval kolektiv pod vedením architekta Gorazda Čelechovského. Model města byl vystaven v československém pavilonu na Světové výstavě 1967 v kanadském Montréalu.[1] Po začátku normalizaceČeskoslovensku se ale zamýšlené plány nepovedlo realizovat.[2] Některé dílčí nápady byly využity při výstavbě sídliště Zahradní město.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Navrhované město, které počítalo se 135 tisíci obyvatel,[4][1] mělo být postaveno jižně od Prahy. Rozkládat se mělo v prostoru od východního břehu Vltavy až k Jílovému u Prahy u vesnic Okrouhlo, Záhořany, Libeř a Zvole. Uvedené obce měly být zbourány aby uvolnily místo pro novou zástavbu.[3] V rámci Etarey měla vznikout i jezera s plážemi a sportovní areály. Využito bylo i Letiště Točná[3], které by leželo mezi novým souborem a Prahou.

S hlavním městem mělo mít spojení pomocí systému monorailu Alweg. Ve městě jeho autoři plánovali zbudovat domy různých výšek a mezi nimi se měla nacházet zeleň. Kolem nižších domků se měly nacházet zahrady a jednotlivé byty ve městě měly být zásobovány pomocí systému podobnému potrubní poště.[1]

Ve městě autoři návrhu počítali s vodními plochami, sportovišti, cyklostezkami, pěšími cestami, obchodními domy, restauracemi, ale také menšími podniky, v nichž by mohli někteří obyvatelé města pracovat, aby nemuseli do zaměstnání dojíždět.[2] Parkování mělo být řešeno částečně v podzemí.[1]

Realizace celého města měla být dokončena do roku 2000.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Bydlení budoucnosti u Prahy. Unikátní plán nabízel domov snů pro 135 tisíc lidí. denik.cz. Dostupné online [cit. 2023-11-04]. 
  2. a b Zašlapané projekty [online]. Ostrava: Česká televize, 2009 [cit. 2017-02-18]. Díl ETAREA – sen o bydlení. Dostupné online. 
  3. a b c Zapomenuté projekty: U Prahy mohlo být ideální město budoucnosti Etarea s plážemi i potrubní poštou. Pražský Patriot. Dostupné online [cit. 2023-11-04]. 
  4. ŠEVČÍK, Oldřich; BENEŠ, Ondřej. Architektura 60. let: „zlatá šedesátá léta“ v české architektuře 20. století. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009. 502 s. ISBN 978-80-247-1372-4. Kapitola Studie satelitního města – Etarea, s. 248. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Zašlapané projekty [online]. Ostrava: Česká televize, 2009 [cit. 2017-02-18]. Díl ETAREA – sen o bydlení. Dostupné online.