Eduard Krebsbach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eduard Krebsbach
Narození8. srpna 1894
Bonn, Německé císařství
Úmrtí28. května 1947 (ve věku 52 let)
Landsberg am Lech, Okupační zóny Německa
Příčina úmrtíoběšení
Povolánílékař
OceněníŽelezný kříž 2. třídy
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eduard Krebsbach (8. srpna 189428. května 1947) byl německý lékař a příslušník jednotek SS, který většinu války působil jako doktor v koncentračním táboře Mauthausen.

Po válce byl odsouzen za zločiny proti lidskosti a popraven.

Práce v koncentračním táboře[editovat | editovat zdroj]

Na podzim roku 1941 získal Krebsbach hodnost Standortarzt (vězeňského doktora) v koncentračním táboře Mauthausen a byl pověřen dozorem a vedením táborového zdravotnického personálu. Byl zodpovědný za zavedení hromadného zabíjení vězňů smrtící injekcí, která byla naplněna většinou benzínem a byla aplikována do srdce vězně. Za jeho působení bylo tímto způsobem popraveno asi 900 vězňů (povětšinou Rusů, Poláků a Čechů). Kvůli této „zálibě“ obdržel přezdívku Dr. Spritzbach (Dr. Injekce). Byl také zodpovědný za stavbu plynové komory v sklepení nemocnice v Mauthausenu.

Krebsbach často navštěvoval a vybíral vězně, určené k popravě. Jeho bývalý kolega z tábora popsal tyto selekce takto:

Jako starší doktor z řad SS, Krebsbach občas obešel bloky a zastavil se v bloku, kde bylo několik přeživších židů. Poté co se před ním postavili do řady se jich zeptal, zda byl některý z nich doktorem. Pokud některý odpověděl, že ano, zařval na něj, že je pouze židovské prase a ne lékař.

Příštího dne tohoto nešťastníka odvedli kápové a zlikvidovali jej.

Pokud měl některý z vězňů zlomenou končetinu (v táboře ne neobvyklá situace), kápo tohoto vězně zvedl a hodil s ním o zeď. Přihlížející Krebsbach k tomuto jednou poznamenal:

„Jeho zlomenina je nyní beznadějný případ.“ Jozef Hezret, kolega Krebsbacha z Mauthausenu (AMM V3/22)

Během podzimu roku 1943 byl Eduard Krebsbach přesunut do koncentračního tábora v Kaiserwaldu v Lotyšsku, jelikož byl obviněn ze zastřelení německého vojáka Josefa Breitenfellnera. 

Když byl tento koncentrační tábor uzavřen, byl Krebsbach jmenován jedním z inspektorů, kteří řešili problémy nakažených vězňů a infekce na území Lotyšska, Estonska a Litvy. Později byl přesunut do armády, kde sloužil jako doktor. V roce 1944 z armády odešel a pracoval jako závodní doktor v továrně v Kasselu

Poválečné soudní procesy v Dachau[editovat | editovat zdroj]

Po konci války byl zatčen a byl odsouzen ke trestu smrti v takzvaných „Dachauských procesech“. Souzen byl americkou armádou dne 13. května 1946 a popraven byl 28. května 1947 v landsberském vězení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eduard Krebsbach na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ernst Klee: Auschwitz, die NS-Medizin und ihre Opfer. 3. Auflage. S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main, 1997, ISBN 3-596-14906-1.
  • Ernst Klee: Das Personenlexikon zum Dritten Reich: Wer war was vor und nach 1945. Fischer-Taschenbuch-Verlag, Frankfurt am Main 2007, ISBN 978-3-596-16048-8.
  • Hans Marsalek: Geschichte des Konzentrationslagers Mauthausen. Österreichische Lagergemeinschaft Mauthausen, Wien, 1980.
  • Review and Recommendations of the Deputy Judge Advocate for War Crimes: United States of America vs. Hans Altfuldisch et al. - Case No. 000.50.5 Original document Mauthausen war crimes (pdf)[nedostupný zdroj], 30. April 1947, in English.
  • Florian Freund: Der Dachauer Mauthausenprozess, in: Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes. Jahrbuch 2001, Wien 2001, S. 35–66