Eddie Cantor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eddie Cantor
Základní informace
Rodné jménoEdward Israel Iskowitz
Jinak zvanýEddy Cantor
PřezdívkaBanjo Eyes
Narození31. ledna 1892
USA New York City, New York, USA
Původruský
Úmrtí10. října 1964 (ve věku 72 let)
USA Beverly Hills, Kalifornie, USA
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníHillside Memorial Park
ŽánryPop, Easy listening
Povolánízpěvák-textař, komik, tanečník, herec
Nástrojehlas
Aktivní roky1907–1953
VydavatelVictor Talking Machine Company
OceněníScreen Actors Guild Life Achievement Award
Hvězda na Hollywoodském chodníku slávy
Academy Honorary Award
Webwww.eddiecantor.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eddie Cantor (31. ledna 1892 New York City10. října 1964 Beverly Hills) byl americký komik, tanečník, zpěvák, herec a textař. Známým se stal především prostřednictvím Broadwaye, rádia a brzy také televizních obrazovek, kde často vystupoval. Proniknul do života tisíců rodin a milionů posluchačů díky svým známým a úspěšným rozhlasovým pořadům, kde také odhaloval intimní příběhy a anekdoty ze života své rodiny (manželka Ida a pět dcer). Mezi jeho nejznámější písně patří například Makin' Whopee, Ida, If You Knew Susie, I Never Knew I Had A Wonderful Wife, Margie nebo Keep Young and Beautiful.

Při jeho vystoupeních koulel při zpěvu i tanci svýma očima tak, až mu to vyneslo přezdívku "Banjo Eyes", což lze přeložit jako Okaté banjo. V roce 1933 totiž Frederick J. Garner karikaturoval Cantora s velkýma kulatýma očima připomínajícíma buben hudebního nástroje banjo. Cantorovy oči se tak brzo staly jeho osobnostním znamením, často zobrazovaným v mnoha ilustracích a nakonec vedly k uvedení muzikálu pojmenovanému Banjo Eyes na Broadwayi v roce 1941.

Velmi se také angažoval v charitativní a humanitární práci. Skládal reklamní hesla pro nejrůznější dobročinná uskupení a zasloužil se o rozvoj March of Dimes, neziskové organizace starající se o zdraví všech dětí a jejich matek. Misí tohoto uspořádání je zabraňovat poškozením plodu, předčasným porodům a snížení kojenecké úmrtnosti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Eddie se narodil v New Yorku jako Edward Israel Iskowitz a syn rusko-židovských imigrantů, Mety a Mechela Iskowitzových. Osud k němu nebyl vůbec přívětivý. O matku přišel v prvním létě svého života a otec zemřel na zápal plic o rok později. O malého, tehdy dvouletého Israela se tedy starala jeho milovaná babička, Esther Kantrowitz. Jako dítě navštěvoval Surprise Lake Camp. Tento tábor pro židovské děti je má formou her a různých zábavných aktivit naučit tradiční hodnoty a dovednosti, které jim pomohou žít plnohodnotný život v americké společnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eddie Cantor na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]