Doubický potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doubický potok
Rybník v Doubici
Rybník v Doubici
Základní informace
Délka toku7,6 km
Plocha povodí15,0 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-14-05-0150
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký krajDoubice)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Kamenice, Chřibská Kamenice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Doubický potok je potokokrese DěčínÚsteckém kraji. Je to pravostranný přítok Chřibské Kamenice, jehož délka činí 7,6 km.[1] Plocha jeho povodí měří 15,0 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení na jihozápadním svahu Vápenného vrchu nad obcí DoubiceLužických horáchnadmořské výšce přibližně 530 m. Na horním toku teče prudkým spádem lesnatou krajinou do obce Doubice, ve které napájí dva rybníky. V této obci je v délce cca 500 m regulován. Dále pokračuje sevřeným zalesněným údolím směrem k Dolní Chřibské. Silně meandrovitý tok kopíruje silnice Doubice-Dolní Chřibská. Obtéká ostroh Chřibského hrádku a po několika kilometrech se v Dolní Chřibské (Chřibská) vlévá zprava do Chřibské Kamenice na jejím 12,6 říčním kilometru.[1]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

letních měsících můžeme na dolním toku pozorovat zajímavý jev, kdy asi 2 km pod obcí Doubice se voda v korytě potoka ztrácí a objevuje se za ostrohem Chřibského hrádku zpět v korytě. Potok trpí v letních měsících nedostatkem vody.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V potoce se vyskytuje především pstruh obecný f. potoční, vranka obecná a hrouzek obecný. Ostatní ryby jen výjimečně. Dále je zaznamenán výskyt populace raka říčního a raka bahenního.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b HEIS VÚV T. G. M. – Vodní toky [online]. [cit. 2012-04-27]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR (str. 81) [online]. [cit. 2018-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]