Diskuse s wikipedistou:Faskal

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diskuse s wikipedistou:Faskall)
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele WMF Surveys v tématu „Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Určení pohlaví. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, encyklopedický styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Daniel Baránek 09:29, 12. 1. 2008 (UTC)

Děkuji za upozornění, už se stalo - ještě přijde doplnit zpracování důsledků haplodiploidity - to je ale na vlastní článek

Ahoj, děkuji za tvé editace a zejména za doplnění článku "bičík (biologie)". Genetika a cytologie tady má mouchy, proto doufám, že se do těchto článků pustíš. S pozdravem --Vojtech.dostal 15:39, 16. 1. 2008 (UTC)

Také děkuji - zkusím k tomu postupem času sednout a rozepsat.
K článku Centrální dogma molekulární biologie jsem přidal interwiki, kategorie, obrázek z anglické wikipedie a opravil formát souvisejících článků. Díky. --Vojtech.dostal 16:31, 17. 1. 2008 (UTC)
Centrální dogma už vypadá rozumně, zkusím zapracovat na věcech kolem, jako je třeba ta nedávná mRNA a podobné --Faskall 15:30, 18. 1. 2008 (UTC)

Junk DNA = nekódující DNA[editovat zdroj]

Podle mě rovnítko neplatí. Co vás přimělo k tomuto názoru? --Vojtech.dostal (diskuse) 1. 6. 2013, 14:56 (UTC)

Je pravda, že to nejsou identické termíny, "junk DNA" je podmnožinou nekódující DNA. Je to ale především popularizační výraz, kterým se nekódující DNA většinou označuje. Celá nomenklatura není úplně šťastná, nekódující DNA velmi často kóduje RNA s prokazatelnou funkcí (jak jsem si stěžoval i na Diskuse_k_šabloně:Nukleové_kyseliny). Hlavní důvody pro sjednocení článků bylo: 1) je to "slangový" výraz, který se používá nepřesně 2)junk DNA je podmnožina nekódující DNA a vlastní článek neuživí, protože to by se v něm muselo mluvit buď o historii tohoto termínu nebo o jeho specifickém obsahu, ten je ale při rozboru dost prázdný, protože DNA satelity a regulační sekvence by se tam řadit neměly, introny nejsou "junk," pseudogeny jsou často zdrojem miRNA. Mohly by tam být repetice, ale ty často něco kódují, zůstaly by některé repetice a oblasti, které jsou zatím bez známého významu; nehledě k tomu, že podle posledních výzkumů se nejméně 80 % genomu přepisuje a některé nekódující oblasti jsou evolučně víc konzervované, než řada genů, i když je otázka, jaký to má význam. 3) K junk DNA jsou v původním článku relevantní jenom původ názvu a obavy odpůrců GMO, zbytek tam patří jenom pro srovnání se zbytkem nekódující DNA. 4) na en wiki to taky mají tak (píší tam mimo jiné: "Initially, a large proportion of noncoding DNA had no known biological function and was therefore sometimes referred to as "junk DNA", particularly in the lay press")
Ať už to dopadne jakkoli, poprosil bych o vrácení revertu na článku o nekódující DNA, něco jsem tam doplňoval. Faskal (diskuse) 1. 6. 2013, 15:17 (UTC)
Ještě něco, možná vidím, kde je problém, viz komentář u mého "smazání" junk DNA: " zrušena, nesouhlasím. ne každá nekódující dna je považována za junk dna." Souhlasím, je to naopak, každá junk DNA je nekódující, věřím, že to bylo v textu dostatečně vysvětleno.Faskal (diskuse) 1. 6. 2013, 15:24 (UTC)

Já jsem to tedy navrátil a podle svého vkusu ještě vysvětlil o něco více - aby ty výrazy nebyly uvedeny za sebou v první definiční větě. Díky za spolupráci (příště je lepší navrhnout nejprve články ke sloučení ať se nemusíme přetahovat). --Vojtech.dostal (diskuse) 1. 6. 2013, 16:40 (UTC)

Dobře, díky moc, příště si dám pozor. Jinak pěkné doplnění definice. Faskal (diskuse) 1. 6. 2013, 16:46 (UTC)
A já díky za rozšíření, vypadá to dobře. --Vojtech.dostal (diskuse) 2. 6. 2013, 09:04 (UTC)

Používejte prosím kategorie: Polyakrylamid[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] na novou řádku u konce stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává šablona [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]]
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]]
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

♥ K123456  2. 6. 2013, 10:08 (UTC)

-on/-om v biočláncích[editovat zdroj]

Neberte, prosím, následující příspěvek jako poučování, jen jsem si všiml Vaší nedávné editace a nabízím svou zkušenost (kterou třeba vůbec nepotřebujete, pak ji, prosím, ignorujte). Také se mi pletly obě "přípony", než jsem se zamyslel nad původem. Ten je nyní mou hlavní pomůckou, kterou nabízím i Vám:

  • -om není přípona, ale kus ze slova -som (dneš. pravopis -zom), odvozeného z lat. soma tedy (buněčné) tělísko; navíc musí dávat smysl slovní základ bez -zom
    Je tedy chromozom, peroxizom, ejektizom, ...
  • -on je tradiční přípona pro částici/agens, používaná např. i ve fyzice (proton, elektron); smysl musí dávat slovní základ bez -on
    Je tedy virion, transpozon (a to "z" patří k základu "poz(ice)" vzniklého oddělení předpony trans-). Zdraví Petr Karel (diskuse) 3. 6. 2013, 07:55 (UTC)
Děkuji moc, ve většině případů je to hlavně otázka nepozornosti. Ale nikdy jsem nepřemýšlel nad vznikem slova transpozon, takže teď to konečně dává smysl. --Faskal (diskuse) 3. 6. 2013, 08:43 (UTC)

Dobrý den, rád bych vám udělil symbolickou wikikytičku za pěkné rozšíření článku Nekódující DNA. Už je to důstojný partner článku DNA; ještě pár dní editací a bude to na "dobrý článek", což?--Vojtech.dostal (diskuse) 6. 6. 2013, 22:42 (UTC)

Moc díky za povzbuzení. To ale ještě bude muset wikipedií protéct hodně editů, než z toho bude "dobrý článek". (Jinak byly časy, kdy jsme si tykali, navrhuji to znovu zavést.)--Faskal (diskuse) 7. 6. 2013, 07:17 (UTC)
:-) no jo, dívám se, jasně. --Vojtech.dostal (diskuse) 7. 6. 2013, 09:05 (UTC)

McClintock[editovat zdroj]

Díky za opravy, ale s "organizátorem jadérka" si jako laik opravdu neporadím. Nezkusíte to sám? Zdraví --Sokoljan (diskuse) 25. 9. 2013, 11:51 (UTC)

Jistě, hned, jak na to najdu čas; byla to ostatně spíš poznámka pro mě (nebo pro Vojtu Dostála), ale chtělo by to prohrabat se v původní literatuře a na to teď nemám moc času. --Faskal (diskuse) 25. 9. 2013, 13:14 (UTC)

Membrána[editovat zdroj]

Ahoj, proč jsi přesunul Membrána na Membrána (rozcestník)? Vždyť přeci rozcestník nemusí mít za každou cenu rozlišovač... :) Takhle je Membrána zbytečně přesměrování... --Vojtech.dostal (diskuse) 19. 3. 2014, 11:19 (UTC)

Hm, narazil jsem na ten rozcestník a díval se, co vše na něj odkazuje a co dalo smysl jsem přesměroval na správné články. Poměrně dost článků ale mluví o problematice membrán jako takových a o ničem takovém se tady nepíše. Respektive, psalo se před tím, než byl ze článku membrány udělán rozcestník. Takže jsem to přesunul a poprosil na "požadovaných článcích", ať to někdo fyzikálně fundovaný doplní. Jo, a pak jsem se chtěl zeptat, jak se postupuje v takovém případě, jestli se má původní článek smazat a napsat znovu, nebo co vlastně. Dobře, že ses ozval. --Faskal (diskuse) 19. 3. 2014, 11:51 (UTC)
Ahá, ty máš v plánu že článek membrána vznikne! :) Tak to je vše v pořádku. Co se týče tvého dotazu, původní článek membrána se může prostě změnit (přepracovat) z nynějšího přesměrování na krátký článek. --Vojtech.dostal (diskuse) 19. 3. 2014, 13:08 (UTC)
Tip pro inspiraci: Pahýlovité zárodky článku Membrána (resp. 3 různých článků podle významu) lze nalézt v historii dnešního rozcestníku - na ni můžete navázat. Petr Karel (diskuse) 19. 3. 2014, 13:17 (UTC)
Ano, byl bych rád, kdyby vznikl, ale v dokonalém světě bych jej nepsal já. :-) Díky za tip, kdyžtak zachráním starou verzi a zkusím k ní něco přidat. --Faskal (diskuse) 19. 3. 2014, 15:52 (UTC)

Wikikytička[editovat zdroj]

Díky moc. Teď už mi ale nikdo neuvěří, že s RNA vlastně nemám nic společného :-) Faskal (diskuse) 8. 4. 2014, 17:37 (UTC)

A já se připojuji k poděkování a rovnou jsem článek označil jako dobrý, myslím že na to jednoznačně má. Gratulace, dobrá práce! --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 6. 2014, 09:04 (UTC)

Díky i tobě. Rád bych to eventuelně dotáhl na NČ, nemáš k tomu nějaké komentáře před tím, než se to pokusím navrhnout? Díkdy, --Faskal (diskuse) 9. 6. 2014, 10:08 (UTC)
Teď by moje připomínky zněly jako lpění na detailech :-) myslím, že se to vyřeší v nominaci. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 6. 2014, 10:54 (UTC)

Doporučuji si přečíst před ničením informační hodnoty wikipedie[editovat zdroj]

https://en.wikipedia.org/wiki/Medium-chain_triglyceride -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Richard Šouta (diskuse) 22. 1. 2015, 13:20 (CE(S)T)

Krátká odpověď: "pokrčení rameny"
Delší odpověď – i když je známo, že kokosový olej a jemu podobné obsahují některé léčivé látky (například viz váš odkaz), které se z něj izolují a používají, kokosový olej jako takový obsahuje nezdravé množství nasycených tuků, a proto je jako takový nedoporučovaný řadou organizací, například americkou FDA nebo WHO. Kdo jsem, abych se s nimi hádal. Samozřejmě jste vítán, abyste potřebné informace vhodně zapracoval do článku.--Faskal (diskuse) 22. 1. 2015, 15:45 (CET)Odpovědět

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[editovat zdroj]

Hello! Sorry for writing in English. The Wikimedia Foundation is asking for your feedback in a survey. We want to know how well we are supporting your work on and off wiki, and how we can change or improve things in the future. The opinions you share will directly affect the current and future work of the Wikimedia Foundation. You have been randomly selected to take this survey as we would like to hear from your Wikimedia community. The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes.

Take the survey now

You can find more information about this survey on the project page and see how your feedback helps the Wikimedia Foundation support editors like you. This survey is hosted by a third-party service and governed by this privacy statement (in English). Please visit our frequently asked questions page to find more information about this survey. If you need additional help, or if you wish to opt-out of future communications about this survey, send an email through the EmailUser feature to WMF Surveys to remove you from the list.

Thank you!

--WMF Surveys (talk) 31. 3. 2018, 03:32 (CEST)Odpovědět

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[editovat zdroj]

Every response for this survey can help the Wikimedia Foundation improve your experience on the Wikimedia projects. So far, we have heard from just 26% of Wikimramedia contributors who Wikimedia programs like the Education program, editathons, or image contests. The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes to be completed. Take the survey now.

If you are not fluent in English, I apologize again for posting in English. If you have already taken the survey, we are sorry you've received this reminder. We have designed the survey to make it impossible to identify which users have taken the survey, so we have to send reminders to everyone.If you wish to opt-out of the next reminder or any other survey, send an email through EmailUser feature to WMF Surveys. You can also send any questions you have to this user email. Learn more about this survey on the project page. This survey is hosted by a third-party service and governed by this Wikimedia Foundation privacy statement. Thank you! —WMF Surveys (talk) 15. 4. 2018, 19:18 (CEST)Odpovědět

Reminder: Wikimedia survey (corrected link)[editovat zdroj]

Every response for this survey can help the Wikimedia Foundation improve your experience on the Wikimedia projects. So far, we have heard from just 26% of Wikimramedia contributors who Wikimedia programs like the Education program, editathons, or image contests. The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes to be completed.Take the survey now.

If you are not fluent in English, I apologize for posting in English. If you have already taken the survey, we are sorry you've received this reminder. We have designed the survey to make it impossible to identify which users have taken the survey, so we have to send reminders to everyone. If you wish to opt-out of the next reminder or any other survey, send an email through EmailUser feature to WMF Surveys. You can also send any questions you have to this user email. Learn more about this survey on the project page. This survey is hosted by a third-party service and governed by this Wikimedia Foundation privacy statement. Thanks! —WMF Surveys (talk) 15. 4. 2018, 19:24 (CEST)Odpovědět

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[editovat zdroj]

Hello! This is a final reminder that the Wikimedia Foundation survey will close on 23 April, 2018 (07:00 UTC). The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes. Take the survey now.

If you are not a native speaker of English, I apologize for writing in English. If you already took the survey - thank you! We will not bother you again. We have designed the survey to make it impossible to identify which users have taken the survey, so we have to send reminders to everyone. To opt-out of future surveys, send an email through EmailUser feature to WMF Surveys. You can also send any questions you have to this user email. Learn more about this survey on the project page. This survey is hosted by a third-party service and governed by this Wikimedia Foundation privacy statement. Thank you!! --WMF Surveys (talk) 20. 4. 2018, 07:54 (CEST)Odpovědět

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 2 August 2023 (UTC)