Diskuse k Wikipedii:Zkušenosti nových wikipedistů/Strukturované editace/Přidávání obrázků/Komunitní konzultace prosinec 2020

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Komunitní konzultace – prosinec 2020/leden 2021[editovat zdroj]

Zdravím všechny,

tým Growth připravil interaktivní prototyp připravovaného druhu strukturované editace – přidávání obrázků. Podle informací z uvítacího dotazníku a dotazů kladených na stránce Potřebuji pomoc a mentorům nováčci často chtějí do článku vložit obrázky. Tento nástroj by jim měl navrhnout obrázek, který by se do článku mohl hodit, a následně jejich jménem uložit editaci do článku.

Rád bych vás jménem nadace Wikimedia požádal, aby jste si prošli interaktivní prototyp (připraven zatím jen pro mobilní rozhraní), a zodpověděli následující otevřené otázky:

  1. Myslíte si, že náš algoritmus bude dostatečně přesný, aby poskytl dostatek dobrých návrhů?
  2. Jaké metadata o obrázku (případně o ilustrovaném článku) nováček potřebuje znát, aby mohl rozhodnout o tom, zda je obrázek pro daný článek vhodný?
  3. Budou nováčci mít dostatečně dobrý úsudek při práci s návrhy algoritmu?
  4. Budou s algoritmem umět pracovat i nováčci, kteří neumí anglicky (většina metadat na Commons je totiž v angličtině)?
  5. Dovedou nováčci napsat dostatečně kvalitní popisek k obrázkům, které do článku vkládají?
  6. Bude tento úkol pro nováčky zajímavý? Bude je bavit? Bude složitý, nebo naopak jednoduchý?
  7. Jak bychom měli definovat „neilustrované články“?
  8. Kam do neilustrovaného článku bychom měli obrázek vložit? Stačí ho vložit na začátek článku?
  9. Jak můžeme snížit riziko systematického zkreslení návrhů (algoritmus by například mohl mít mnohem více návrhů pro témata týkající se Evropy či severní Ameriky)?
  10. Zvýší tato funkcionalita riziko vandalismu? Jak můžeme toto riziko snížit?

Tým Growth odpovědi začne vyhodnocovat 8. ledna 2021, bylo by nejlepší, pokud by jste se zvládli vyjádřit do tohoto data.

Děkuji za váš čas, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 12. 2020, 18:07 (CET)Odpovědět

JAnD[editovat zdroj]

Ahoj, vyzkoušel jsem to a mám jednu zásadní výhradu - design. Objevuje se mi to jako úzká nudle uprostřed obrazovky, obrázek je nahoře, ale jméno článku dole a rámeček s článkem zakrývá podstatnou část informací. Možná je to cíleno především na mobilní uživatele, ale pro uživatele na PC to je skoro stejně blbě použitelné jako nastavování popisů fotek na commons.
Stejně tak přepínání mezi suggessterem, obrázkem a článkem - mám 60% monitoru nevyužito, ale musím přepínat. Asi bych na to po chvíli hraní si rezignoval podobně, jako na ty popisy na commons.
Teď jsme ještě narazil na možnost nastavení - default se mi nelíbí, width je natolik zvětšené, že není vidět skoro nic a fit zase malé. Čili jedna blbá a dvě nepoužitelné variaty.
Dále je u fotky možnost zvětšení - která zvětší rovnou na 100% obrázku (ne obrazovky), čili taky nepoužitelné.
Druhá věc jsou ty návrhy, kde bych osobně z prvních 10 nabízených použil asi tři. U obrázku 10 se pak název článku překrývá s jeho obsahem.
a k otázkám:
1) zatím mne moc nepřesvědčil, ale princip mi přijde dobrý.
2) kategorie, případně popisy, ale ty jsou schovány pod náhledem článku. Velikost mi přijde podružná, stejně jako autor, datum jak u čeho.
3) netroufám si říct.
4) tak 50/50
5) nedokážuu odhadnout.
6) pokud bude lepší UI, pak by mne to asi bavilo.
7) dávat bacha na infoboxy, zda tahají z wikidat nebo ne.
8) ideálně na wikidata a tahat infoboxem, případně za první odstavec (ne na ačátek)
9) spíš bacha na návrhy z kategorií, pokud se článek týká spisovatelů (obálky knih) nebo fotografů (portréty jím focené, ne jeho). Vynechal bych články o rocích - roky nemají obrázek a nabízené věci jsou něco, co s rokem souvisí spíše vzdáleně.
10) vandalismu ani ne, spíš záměrné vkládání ne zcela relevantních obrázků.
- --JAn (diskuse) 22. 12. 2020, 23:03 (CET)Odpovědět
Jen rychlá připomínka: přesně jak píše JAn – důležité ošetřit, aby se to netlouklo s WD. Ačkoliv je pravda, že obrázky přiřazené k položkám na WD zrovna fotografickými kvalitami neoplývají (ale to je zas jiný systémový problém), tak mi přijde lepší mít ty obrázky centrálně definované na WD, než je vkládat lokálně. Takže nakonec z toho mám pocit, že je to nástroj aplikovatelný pouze na články bez infoboxu. — Draceane diskusepříspěvky 23. 12. 2020, 12:11 (CET)Odpovědět
Hmm, to je dobrá poznámka, díky za ni, Draceane. Popřemýšlíme nad tím. S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 25. 12. 2020, 00:22 (CET)Odpovědět
Možná tedy předpokládat - je-li v článku (1) infobox, pak zkontrolovat (2) P18 na WD. Pokud není 1 ani 2, pak kontorlovat článek, vyloučit některé problematické skupiny (roky, seznamy atp.)a teprve poté nabídnout. --JAn (diskuse) 25. 12. 2020, 20:50 (CET)Odpovědět
@JAn Dudík Nerozumím, v jakém slova smyslu „kontrolovat“? Mohl by jsi to trošku rozvést? Díky, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 12. 2020, 13:27 (CET)Odpovědět
Zkusím ještě jednou:
1) vzít článek, zkontrolovat, zda má infobox. pokud ne, tak 3) pokud ano, tak 2)
2) zkontrolovat, zda má obrázek na WD. pokud ano, zahoď. pokud ne,
3) zkontrolovat, zda někde (případně poblíž začátku u dlouhých článků) obsahuje obrázek. pokud ano, zahoď. pokud ne,
4) zkontrolovat, zda spadá do výjimek, které nemusí mít obrázky (roky, seznamy - možná může být i před bodem 1). pokud ano, zahoď, pokud ne,
5) počítat s ním jako s článkem bez obrázku a aplikovat stávající postup (kouknout na jiné wiki a commons) --JAn (diskuse) 28. 12. 2020, 20:35 (CET)Odpovědět
Ahoj JAne, díky za tvůj komentář. Nejsem si jist, zda jsme se zcela pochopili. V této fázi jde především o princip projektu samotného a o přesnost algoritmu. O konkrétní podobě nástroje budeme přemýšlet až později, ale určitě na to nezapomeneme. Dám vědět, jakmile bude něco k dispozici. Také si nejsem jist, zda jsem pochopil připomínku k nevyužitému prostoru správně, ale toto je mobilní prototyp (desktopový zatím neexistuje). Ještě jednou díky za komentář, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 25. 12. 2020, 00:22 (CET)Odpovědět
Martine, možná už opravdu patřím k jiné generaci než současní uživatelé - pro mne je zásadní desktop a mobil jen doplňkový, hudbu mám uloženou na disku a nevyužívám streamování, sociální sítě pro mne začínají a končí facebookem a jediné co jsem kdy na netu odebíral bylo RSS. Zkusím tedy i na mobilu, i když první zmínku o tom, že má jít o mobilní rozhraní čtu teď ve tvé odpovědi.
Ale předpokládám, že i pro mladší generaci je použitelné prostředí dost zásadní, proto se tu rozčiluju nad tím, že mi je vnucováno hůře použitelné mobilní rozhraní na desktopu aiž jsem byl informován, že má jít o mobilní rozhraní. --JAn (diskuse) 25. 12. 2020, 20:48 (CET)Odpovědět
Jde o designerský postup (mobile-first design), kdy když nejprve začneš s mobilním návrhem, pomůže ti to uvědomit si to nejdůležitější spíš, než když na velkou desktopovou obrazovku nacpeš spoustu věcí, a pak musíš škrtat. Většinou proto začínáme prototypovat pro mobilní zařízení, a následně budeme funkci připravovat i pro desktopové zařízení :-).
Chápu tvé rozčilení, každopádně na desktop nezapomínáme. Upozornění, že jde o mobilní rozhraní (byť funkční i na desktopu; pouze se zmenšenou obrazovkou) jsem do textu přidal, to mi nějak vypadlo, za to se omlouvám.
S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 12. 2020, 13:26 (CET)Odpovědět
  • Zkusil jsem tedy ještě jednou z mobilu. Narazil jsme ještě na jeden problém s rozhraním - ve Vivaldi se mi cca u každé druhé fotky stalo, že když jsem chtěl zascrollovat dolu, přeplo se na další fotku. Ve chrome se přepínalo pouze v případě, že jsem na ploše fotky přejel vpravo/vlevo. Přitom scrolling je nutný, protože vidím jen obrázek a nevidím ani jeho název, natož kategorii. (hlavně, že vidím licenci :-|).
  • Po shlédnutí všech 60 návrhů doporučuji vyhodit z nabídky články o rocích (i typu 1964 v XXX) a seznamy, dále vyhodit obrázky-locmapy. Pak by zbyla asi polovina, kde už má smysl zkoušet obrázky přiřadit. JAn (diskuse) 26. 12. 2020, 20:33 (CET)Odpovědět

TFerenczy[editovat zdroj]

1. Ano, protože bere hlavně ty, které už někdo přidal na Wikidata, která anglická wikipedie jen nemá ráda. Takže nováčci budou jen fajfkovat něco, co už je víceméně vyřešené. Tam kde je odvážnější a jde podle kategorií to bude horší.
2. Buď dovolit rozkliknout jazykovou verzi, podle které algoritmus obrázek navrhl, nebo u všech vypsat nějaké globální užítí (limitovat na hlavní jmenný prostor a třeba 3–5 užití) vedle odkazu na Commons, kategorie by mohla být rovnou klikatelná.
4. Jedním z přání komunity Commons letos bylo umožnit názvy kategorií ve více jazycích, tak snad tohle časem částečně odpadne. A strukturovaná data (relevantní hlavně depicts) už neanglicky jsou resp. můžou být.
5. Dovedou, pokud je k tomu popostrčíme, třeba upozorněním na prosté "Obrázek" "Fotka" a nepovolením opakujících se znaku.
6. Určitě jich to hodně alespoň zkusí. Mám zkušenost s patrolováním strukturovaných dat (file captions, depicts) nově založenými účty na Commons a těch uživatelů bylo vážně hodně. Větština přidá jen jednu nebo dvě věci, ale někteří se tomu začnou věnovat.
7. Taky pozor na články, kde jsou ikonky v infoboxu (třeba u železničních zastávek služby a u železničních tratí plánek sestavený ze symbolů) a mimo (pahýl, flagicony), ty počítat jako neilustrované. Žádné takové nebudou .jpg (možná s výjimkou některých podkladových locmap, které by měl systém úplně ignorovat tj. ani nenabízet ani nepovažovat za ilustraci), což je jedna z možností, jak to rozlišit. Články bez obrázku můžou navíc obsahovat obrázek se siluetou a nápisem "Chybí obrázek".
9. To bude těžké, když už články a fotky samotné jsou nevyvážené...
10. Protože mobilní aplikace nabízí přidávání depicts / file captions všem, dost editací bylo špatných. Obrázky do článků by měly být nabízeny jen pro jazykové verze, které uživatel čte. Výhodou této funkce je, že tam není volné pole, kam by mohl experimentátor psát "Ahoj!". Pokud je nebudeme rovnou prosit, ať teda přidají lepší obrázek při zamítnutí nabízeného obrázku, to nám akorát budou nahrávat selfíčka. Jediný možný vandalismus, co mě napadá, je rapidně klikat potvrdit potvrdit potvrdit, což by se dalo odchytit a po třech příliš rychlých akcích přidávání zbrzdit.--TFerenczy (diskuse) 23. 12. 2020, 14:17 (CET)Odpovědět
@TFerenczy Ahoj, díky za tvé komentáře! V posledním bodě jen nerozumím té první větě, jakou mobilní aplikaci máš na mysli? S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 12. 2020, 13:20 (CET)Odpovědět
Funkce Suggested Edits v rámci této Androidí (a iOS) aplikace. Na Commons jsou takové editace označené tagem Suggested Edits, v české verzi appky jsou v záložce Editace jako „titulky obrázků“ (file caption) a „značky obrázků“ (depicts), blíže popsáno tady. To ale koukám není od Growth týmu, který má vlastní Suggested Edits, které jsou v mobile browsers, but not yet available on the iOS or Android apps. 🙂 --TFerenczy (diskuse) 28. 12. 2020, 14:43 (CET)Odpovědět
@TFerenczy Aha, teď už to dává smysl, díky za vysvětlení. Ještě se zeptám, napadlo mě, že když kategorie budou "klikatelné", nováčci se snáze dostanou pryč z jim známého prostředí (tj. strukturované editace). Nemůže se stát, že by díky tomu odešli, a neuměli se pak vrátit (nikde by nebylo tlačítko zpět)? --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 29. 12. 2020, 14:24 (CET)Odpovědět
@Martin Urbanec (WMF): To máš určitě pravdu, to jsem se nechal unést – to by se spíš hodilo mně při tom zkušebním procházení než pak nováčkovi. I někteří zkušení uživatelé jsou v rozpacích z toho, že Commons nejsou česká Wikipedii. :) --TFerenczy (diskuse) 29. 12. 2020, 15:01 (CET)Odpovědět
Rozumím, a díky za názor. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 30. 12. 2020, 19:31 (CET)Odpovědět

Vojtěch Veselý[editovat zdroj]

  1. Myslíte si, že náš algoritmus bude dostatečně přesný, aby poskytl dostatek dobrých návrhů?
    • Navržené řešení vypadá rozumně, za mě je to skvělý nápad těch vazeb využít. Myslím, že by to mělo fungovat dobře.
  2. Jaké metadata o obrázku (případně o ilustrovaném článku) nováček potřebuje znát, aby mohl rozhodnout o tom, zda je obrázek pro daný článek vhodný?
    • To se bude obrázek od obrázku dost lišit, takže klíčové mi přijde nabídnout nejprve jen minimum, ale pokud to postačovat nebude, tak by měl mít uživatel snadnou a srozumitelnou možnost zobrazit si další a další metadata.
  3. Budou nováčci mít dostatečně dobrý úsudek při práci s návrhy algoritmu?
    • To bych se nebál otestovat naostro. Určitě to bude někdy skřípat, ale troufám si tvrdit, že s tím bude méně práce než s "běžnými" nováčkovskými neduhy. (Ledaže by díky editačním tipům natolik vzrostla frekvence editací nováčků, že by i přes vysokou míru úspěšnosti absolutní čísla chyb rostla. Ale to by byla furt výhra.)
  4. Budou s algoritmem umět pracovat i nováčci, kteří neumí anglicky (většina metadat na Commons je totiž v angličtině)?
    • Do určité míry určitě ano, ale chybovost asi poroste. Nástroj by mohl mít možnost ukazovat pouze návrhy s obrázky s českými metadaty (takových návrhů ale asi nebude dost a rychle se "vyprodají").
  5. Dovedou nováčci napsat dostatečně kvalitní popisek k obrázkům, které do článku vkládají?
    • To by mohla být docela slabina... k tomu je třeba mít zkušenosti s tím, jak vypadají další články a nějak si to uvědomovat, což běžný čtenář/nováček umět nemusí. V některých případech stačí obrázek i bez popisku, někdy může být obrázek součástí infoboxu (pokud to nástroj bude umožňovat), kde opět popisek nemusí být nezbytně nutný.
  6. Bude tento úkol pro nováčky zajímavý? Bude je bavit? Bude složitý, nebo naopak jednoduchý?
    • Ano, bude zajímavý a podle mě tak akorát náročný (ani nudný, ani zastrašující).
  7. Jak bychom měli definovat „neilustrované články“?
    • Nerozumím otázce. Ptá se na návrh pojmu, nebo na mechanický dosah algoritmu? Jestli na dosah algoritmu, tak souhlasím s tím, co je naznačeno v návrhu, tedy nepočítat obrázky v navboxech, vlaječky v infoboxech apod. Pokud by třeba v poslední kapitole obrázek byl, ale nahoře ne, raději bych to prozatím počítal jako ilustrovaný článek.
  8. Kam do neilustrovaného článku bychom měli obrázek vložit? Stačí ho vložit na začátek článku?
    • Pokud to půjde, tak do infoboxu, jinak na začátek. Někdy by se to jistě hodilo víc jinam, ale takové nejasné případy by možná ani algoritmus neměl doporučovat.
  9. Jak můžeme snížit riziko systematického zkreslení návrhů (algoritmus by například mohl mít mnohem více návrhů pro témata týkající se Evropy či severní Ameriky)?
    • Nevím, jestli bude mít algoritmus dostatečný luxus na to vybírat dostatečně rozmanitá témata. Už vzhledem k tomu, že česká Wikipedie je zcela pochopitelně systematicky výrazně zkreslena (směrem k ČR, Západní kultuře a majoritním tématům), takže článků z jiných témat bude málo na výběr.
  10. Zvýší tato funkcionalita riziko vandalismu? Jak můžeme toto riziko snížit?
    • Myslím, že ne. Anebo jen mírně a klady převáží. Záměrné vandalismy (zvlášť v novém nástroji, kde editace budou opatřeny značkami a analyzovány) umíme řešit dobře, větší riziko jsou nenápadnější a častější chyby z nevědomosti/špatného designu.

--Vojtěch Veselý (diskuse) 30. 12. 2020, 00:59 (CET)Odpovědět

@Vojtěch Veselý Ahoj, díky za tvé komentáře. Otázka č. 7 se ptala na návrh algoritmu, jestli je v návrhu něco, co jsme přehlédli, a co přitom není ilustrovaný obrázek. Díky za tvůj čas, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 1. 2021, 08:45 (CET)Odpovědět

J. Kepler[editovat zdroj]

Taky se mi nelíbí design, ale předpokládám, že ve webové verzi to bude vypadat jinak. Byl bych rád, kdyby když najedu na ty ikonky (kalendář, panáček), tak že se zobrazí nějaký popis toho řádku. Ne, že by to bylo nějak zvlášť nutné, ale ... Taky se mi vždy další obrázek načítá celkem dlouho (od shora dolů). A předpokládám, že to všechno nakonec bude i v češtině.

  1. Myslíte si, že náš algoritmus bude dostatečně přesný, aby poskytl dostatek dobrých návrhů?
    • Uvidí se, až bude zařazeno do provozu. Ale trochu bych se bál.
  2. Jaké metadata o obrázku (případně o ilustrovaném článku) nováček potřebuje znát, aby mohl rozhodnout o tom, zda je obrázek pro daný článek vhodný?
    • 'Image description' (a pak taky musí vědět, zda není ten obrázek hnusný).
  3. Budou nováčci mít dostatečně dobrý úsudek při práci s návrhy algoritmu?
    • Jako Vojta Veselý předemnou, je nutné to otestovat naostro.
  4. Budou s algoritmem umět pracovat i nováčci, kteří neumí anglicky (většina metadat na Commons je totiž v angličtině)?
    • Někteří ano, někteří ne. Prostě budeme muset překládat metadata.
  5. Dovedou nováčci napsat dostatečně kvalitní popisek k obrázkům, které do článku vkládají?
    • Nejsem si tím jistý, chtělo by to odkaz na nápovědu přímo v tom okně.
  6. Bude tento úkol pro nováčky zajímavý? Bude je bavit? Bude složitý, nebo naopak jednoduchý?
    • Zajímavý a akorát.
  7. Jak bychom měli definovat „neilustrované články“?
    • Co to znamená?
  8. Kam do neilustrovaného článku bychom měli obrázek vložit? Stačí ho vložit na začátek článku?
    • Do IB či na začátek, nebo do nějaké sekce.
  9. Jak můžeme snížit riziko systematického zkreslení návrhů (algoritmus by například mohl mít mnohem více návrhů pro témata týkající se Evropy či severní Ameriky)?
    • Zpětná vazba.
  10. Zvýší tato funkcionalita riziko vandalismu? Jak můžeme toto riziko snížit?
    • Nezvýší a i kdyby, tak jsme rychlí. Kladné převažuje nad záporným.

--Ján Kepler (diskuse) 30. 12. 2020, 10:20 (CET)Odpovědět

@Ján Kepler Zdravím, díky za Váš komentář. Dovoluji si jen položit pár doplňujících otázek, abych snáze pochopil Váš názor.
Ad otázka č. 2) Mohl byste prosím rozvést svůj komentář o "hnusných obrázcích"?
Ad otázka č. 4) To může být velmi složité, ne-li nemožné. Mezi metadata se řadí například i kategorie, které jde člověkem překládat obtížně - MediaWiki jaksi nepodporuje možnost, aby jedna stránka měla název v několika jazycích. Kromě toho, i v místech, kde je metadata přeložit možné (například popisky), je těch českých k dispozici jen málo. Jak konkrétně myslíte, že by překládání metadat mělo pomoci?
Ad otázka č. 5) Jakou nápovědu byste tam odkázal? Jaké informace myslíte, že by nováčkovi měla předat?
Otázka č. 7 se ptá na způsob, jak by měl algoritmus rozpoznat neilustrované články, tj. kde všude se v článcích nacházejí obrázky, ačkoli to ve skutečnosti není ilustrovaný článek.
Nerozumím Vaší odpovědi na otázku číslo 9, mohl byste to trošku rozvést?
Díky za Váš čas, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 1. 2021, 08:49 (CET)Odpovědět

ŠJů[editovat zdroj]

  • Pokud potřebujeme nějaký podobný nástroj, tak pro volbu/nalezení titulního obrázku (property P18) pro položku Wikidat, kde by skutečně mohla pomoci nabídka z přiřazené kategorie Commons nebo přiřazených článků, dále u některých typů témat připadá v úvahu hledání podle souřadnic, podobnosti názvu atd. Obrázek z P18 by pak měl být způsobilý k tomu, aby byl pomocí infoboxů v článku automaticky (bez dalšího dotazování či nutnosti editací článku) zobrazen jako titulní, pokud není lokálně v infoboxu vybrán obrázek jiný. Wikidata rovněž umožňují rozlišit některé specifické typy obrázků (znak, vlajka, lokalizační mapa, exteriér/interiér objektu, podpis či hrob člověka, samčí/samičí habitus biotaxonu atd., dle oboru článku). Není důvod vymýšlet nebo dokonce obcházet již vynalezené. Ovšem toto vybírání ze starších obrázků zřejmě nebude práce vhodná pro úplné nováčky. Nováčci ať se hlavně učí své nahrané obrázky řádně popisovat a kategorizovat - bohužel řada nových nástrojů a rozhraní (počínaje nedodělaným a nedomyšleným UploadWizardem) zvětšuje bariéru mezi uživateli a systémem/komunitou a ztěžuje nováčkům možnost proniknout do principů fungování projektů.
  • Výběr a umisťování případných dalších obrázků na jiná místa článku (mimo infobox) nebo do článku bez infoboxu už vůbec není práce pro nováčky, ale naopak spíše pro pokročilejší uživatele, a pro práci na desktopu, ne na mobilním telefonu. Možná by se ale hodil "defaultní infobox", který by se automaticky vkládal do článků bez infoboxu, minimálně právě kvůli zobrazení P18 titulního obrázku z Wikidat.
  • Co nám tu dlouhodobě a citelně chybí a přitom by to mohlo být vhodné i pro nováčky je nástroj, který by usnadňoval použití obrázku nahraného pomocí odkazu z placeholderu v infoboxu nebo v položkách v různých seznamech (v nynějším stavu takto nahraným obrázkům často chybí jakékoliv identifikační propojení k článku, ze kterého byl nahrán!) a také obrázku nahraného z mapy v mobilní aplikaci - v těchto dvou případech lze předpokládat, že nejméně jedna z takto pořízených fotografií má ambici být titulní fotografií daného tématu, určenou pro P18 ve Wikidatech, potažmo do infoboxů ve Wikipediích i v Commons. V těchto dvou typech případů by se hodilo, kdyby se nahrávací dialog uploadera nějak srozumitelně zeptal, zda má fotografii takto použít, a nahraje-li k jednomu tématu více fotografií, provázel ho založením kategorie Commons a dal mu jednu z fotografií vybrat jako hlavní (titulní), obratem ji pak vložil do P18 ve Wikidatech a obnovil aktuální stránku, aby se fotka obratem objevila i v infoboxu v zobrazení nebo náhledu příslušného článku/kategorie. Ve "Wiki miluje památky" už téměř deset let máme soustavu nástrojů, které při nahrání obrázek přiřadí ke konkrétnímu tématu a pak hlídají či pomáhají, aby takový obrázek byl správně zařazen a použit. U placeholderů v infoboxech nám obdobná funkce fatálně chybí, a rovněž v té mapové mobilní aplikaci se na to kdovíproč při vývoji nějak zapomnělo a teď se to narychlo pomaličku krokolomně záplatuje a jde to velmi ztuha (protože v komunitě vývojářů jaksi podivně vázne úsudek i komunikace).
  • Otázky 1–10 považuji vesměs za nerelevantní – řeší problémy, které nejsou na pořadu dne a kterými v této fázi nedává smysl se zabývat. Většinu těchto otázek je třeba řešit v rovině Wikidat a funkce infoboxů. U otázky 9 navíc mám dojem, že nemíři k vyloučení systémového zkreslení, ale naopak k jeho vytváření.
  • Doufám, že si ta aplikace odpovědi pamatuje, aby se nestalo, že když jednou někdo obrázek do článku odmítne, tak za týden ta aplikace bude někomu tentýž obrázek do téhož článku navrhovat znovu. --ŠJů (diskuse) 19. 2. 2021, 06:40 (CET)Odpovědět