Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Kategorizace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neujasněnost pojmu kategorie[editovat zdroj]

Myslím,že je především ujasnit si co je myšleno pojmem kategorie. Je zřejmé,že to nemůže být současně dosud Kategorie :Věda současně kterákoli z podřízených složek typu Kategorie : Filosofe atd. Je třeba rozlišit slovně výraz nadřazený( všeobecný) nad tím podrobnějším. Pokud to nezvládneme tak se Aristoteles v hrobě obrátí( ten už to formuloval). Pro nadřazený útvar je nutné vymyslet název jiný třída,rod,skupina,jednotka ,kapitola,soubor,množina,obor atd.jak se komu bude líbit ale rozhodně nemohou být na obou stupních stejné výrazy-´:. kategorie. LX 7,126 16.10.2005

No, přiznám se, že s Aristotelem jsem to nekonzultoval, klasického vzdělaní nemaje. Nicméně myslím, že používání stejného pojmu pro nadřazené i podřazené kategorie není na závadu - zrovna ty vámi zmiňované množiny mají myslím nadmnožiny a podmnožiny, ale přesto jsou to všechno množiny.
Navíc zde je "problém" (dle mého názoru je to spíše výhoda), že - na rozdíl třeba od biologie - není předem dána hloubka (či výška) stromu kategorií. A hlavně: tatáž kategorie může být zařazena na více úrovních, neboť nemusí mít jen jednu nadřazenou kategorii.
V kategoriích ve wikipedii je děsný bordel, ale že by tomu pomohlo vymýšlet zvláštní pojmenovaní pro různé úrovně kategorií, to bych neřekl. --Radouch 06:50, 16. 10. 2005 (UTC)

Návrh kolegy Jana Luxemburka vylovený z historie[editovat zdroj]

Skutečně by asi takto podrobné rozčlenění zasloužilo samostatný projekt, ale dávám to raději sem do diskuse, odkud se to do budoucího projektu kategorizace techniky bude přenášet lépe. --Radouch 17:38, 29. 9. 2005 (UTC)

Pokud nebude jasné pro každého autora co kam dát nebude snadné ani ve Wiky hledat. Upravil jsem heslo Technika a navrhuji,aby tučně vytištěná hesla představovaly kategorie a normální tisk abecedně řazené posléze podkategorie a články.Nemyslím,že by podkategorie a články v mém pojetí( tzn.popis byl trvale přístupný. Vzhledem k tomu,že se jedná o předmětové členění je snaha aby byla obsaženy všechna témata kategorie .Budoucí autor by měl vodítko kam který článek umístit . Jan Luxemburk 21:02 28.09.2005

TECHNIKA Technika všeobecně Materiály. Suroviny.

Nauka o zboží 

Testování materiálů Energetické výrobny Jaderná technika Tepelné motory Hydraulická energie Elektrotechnika Telekomunikace Sdělovací elektrotechnika Energetika Strojírenství.. Mechanická technologie Hornictví Vojenská technika Inženýrské stavitelství všeobecně Technika pozemních komunikací. Železniční stavitelství. Silniční stavitelství. Stavba cest Vodní stavitelství všeobecně. Stavba průplavů a kanálů. Lodní doprava na řekách a průplavech. Meliorační stavby Stavba vodních cest, přístavů, kotvišť a úprava pobřeží.

Plavební, bagrovací, záchranná a vyprošťovací zařízení.
Přehrady a vodní elektrárny.
Námořní stavby

Zdravotní technika. Voda.

Zdravotně technická zařízení.
Osvětlovací technika

Technika dopravních prostředků


!!!!Toto následující podrobné členění je pomůcka přístupná pro autory pro lepší rozhodování o umístění článku.Každá kategorie je podrobněji rozepsána.Není to automatický požadavek na vznik článku.ale púokud článek vznikne měl by být tam jak je navrženo!!!!! (Při přenosu z Wordu mi zmizely tučně vytištěné kategorie které jsou teď nepřehledně v podrobném členění.Lituji....)

Technika všeobecně

Všeobecné charakteristiky strojů, přístrojů a zařízení Stroje, jejich součásti a konstrukce obecně

Pevné a pohyblivé části strojů

Části rozvodu. Pohony rozvodu. Ventily, uzávěry atd. Stav materiálu. Stav povrchu. Tvar a forma předmětů Provoz strojů. Řízení a ovládání Obsluha strojů. Řízení a ovládání. Regulace Charakteristika strojů a zařízení podle zdroje energie (paliva) Obsluha, údržba a ošetřování strojů, přístrojů a zařízení Údržba, ošetřování a opravy strojů, přístrojů a zařízení Stroje podle způsobu pohonu. Zdroje pohybové energie Provozní ukazatele, podmínky a charakteristiky výrobních pochodů, provozů a zařízení Aplikovaný výzkum v technice a průmyslu. Vývoj, projektování, inovace, modernizace Aplikovaný výzkum v technice a průmyslu Vývojové práce. Realizace a aplikace výsledků výzkumu. Projektování. Konstruování Technický pokrok. Nová technika. Inovace. Modernizace Výroba. Výrobní postupy všeobecně Výrobní materiály. Surovinová základna všeobecně Výrobní nástroje, stroje a zařízení všeobecně. Náčiní. Přípravky Výsledky výroby. Polotovary. Výrobky. Vedlejší výrobky. Odpady Pomocné práce. Přidružené práce. Doprava. Montáž Využití a zužitkování vedlejších produktů a odpadů pro výrobu,(sběrné suroviny, druhotné suroviny Úspory materiálu všeobecně. Úsporná opatření Ošetřování, čištění, údržba a kontrola strojů a zařízení všeobecně Opotřebení, vady, poškození a opravy strojů a zařízení Materiály. Suroviny.

Nauka o zboží 

Testování materiálů. Vady materiálů. Ochrana materiálů

Zbožíznalství
Energetické výrobny.

Energetické centrály Energetické hospodářství. Zdroje energie a jejich využití Jaderná technika Jaderná technika. Jaderná energie a jaderná energetika. Radioaktivní izotopy Tepelné motory. Jednoduché nebo primitivní stroje Výroba, rozvod a využití páry. Parní stroje, parní kotle Hydraulická energie. Vodní síla. Hydraulické stroje Elektrotechnika Všeobecnosti. Teorie. Základní pojmy. Součástky a zapojení. Elektrické obvody

Výroba a rozvod elektrické energie. Elektrické stroje a přístroje všeobecně  

Výroba a dodávka elektrické energie. Elektrárny. Rozvodné systémy. Elektrifikační projekty Elektrické stroje Přeměna elektrické energie. Transformátory. Konvertory. Usměrňovače Přenos elektrické energie. Vedení energie a telekomunikační linky. Vodiče. Polovodiče. Izolanty. Příslušenství k elektrickým vedením. Stavba vedení Rozvod a regulace elektrické energie. Ochranná zařízení Elektrická měřicí technika (metody a přístroje) Aplikovaný magnetismus. Magnetické materiály. Přístroje. Cívky. Relé Aplikovaná elektrostatika. Kondenzátory Elektrické světelné zdroje Elektrická trakce, propulze Elektrochemická technika

Fotovoltaika. Elektrotepelná technika 

Technika elektrických a elektromagnetických vln, kmitů a impulzů. Vlnovody. Oscilátory. Zesilovače. Lasery. Modulátory a demodulátory. Paměti Elektronické součástky. Elektronky. Fotonky. Urychlovače částic. Rentgenové lampy Telekomunikace. Telegrafie. Telefonie. Radiotechnika. Obrazová technologie a zařízení. Řízení na dálku . Kybernetika. Teorie informace. Přenos signálu Sdělovací elektrotechnika Telegrafie Telefonie Radiotechnika Videotechnika. Televizní technika. Záznam, přenos a reprodukce obrazu. Zařízení pro přenos obrazu a sítě Dálkové řízení. Dálkové měření. Zařízení pro indikaci, měření a řízení na dálku Energetika Tepelné stroje (kromě parních strojů) Pneumatická energie, stroje a nástroje. Chladicí technika a chladicí zařízení Technické využití pneumatické energie. Stlačování a zřeďování vzduchu. Kompresory. Vývěvy Chladicí technika. Kryogenika Zařízení a postupy pro manipulaci, uskladnění a distribuci tekutin (plynů a kapalin). Dmychadla. Potrubí. Nádrže. Čerpadla Strojírenství.. Mechanická technologie Výroba nástrojů. Montáž. Tváření. Spojování. Povrchová úprava. Tolerance. Lícování. Kalibry. Měřidla Výroba přípravků a nástrojů Kovářské práce. Kovárny a jejich zařízení. Volné a zápustkové kování Slévárenství. Vybavení a zařízení sléváren. Formování a odlévání Prášková metalurgie Válcování, protlačování, tažení a další způsoby tváření kromě kování a zpracování plechu Ohřev. Tepelné zpracování. Kalení Svařování a příbuzné techniky (navařování, řezání plamenem, pájení) Spojování adhezí. Lepení. Utěsňování Povrchové úpravy. Zušlechťování povrchů. Pokovování Skladování. Sklady Balení a balicí zařízení. Obaly, kontejnery, materiály, stroje atd.

Přenos síly. Manipulace s materiálem. Spoje. Mazání 

Strojní součásti všeobecně Pohonné systémy. Součásti pohonných systémů Zařízení pro manipulaci s materiálem Jeřáby. Transportéry. Výtahy. Eskalátory. Srovnávače. Zemní stroje Škrabáky. Rypadla. Buldozery. Skrejpry Spojovací součásti. Upevňovací součásti. Šrouby. Matice. Nýty Mazání. Maziva. Mazací zařízení. Tribotechnika Třískové obrábění. Obrušování, rozpojování, rozmělňování.Ostatní dělení materiálu.Plasma.laser vodné paprsek.

Kladiva a lisy. Zpracování plechu. Závity

Třískové dělení a obrábění všeobecně. Hoblování, frézování, pilování, protahování Brusné materiály a nástroje. Broušení leštění a příbuzné postupy. Drcení, třídění a míchání brusných materiálů Pily. Řezání pilou a podobné postupy Soustružení. Soustruhy Vrtání. Vrtáky. Vrtačky. Vyvrtávačky Beztřískové dělení materiálu. Řezání, děrování, stříhání atd. Buchary a lisy. Druhy a konstrukce nástrojů a strojů (pro práci za studena, za tepla, tváření, lisování, ražení atd.) Zpracování plechu. Ohýbání, tlačení, hluboké tažení. Postupy, stroje a nástroje Výroba závitů. Řezání závitů. Válcování závitů. Lisování závitů Hornictví Předběžný průzkum. Důlní měřictví a mapování. Prospekce a hornický průzkum (povrchový i podzemní) Hornické práce. Průzkum, příprava, otvírání a dobývání nerostných ložisek Jednotlivá odvětví hornictví. Těžba minerálů, rud, hornin Větrání, úprava ovzduší, vytápění a osvětlení v dolech Odvodňování dolů Důlní doprava. Skladování a doprava vytěžených surovin Zpracování nerostných surovin. Úprava a předúprava nerostných surovin a rud Nebezpečí v dolech. Nehody a škody. Ochrana zdraví a bezpečnost v dolech Vojenská technika Výzbroj a technika pozemního vojska a letectva. Dělostřelectvo Ženijní zabezpečení. Opevňovací práce. Stavby a práce pro obranné účely zbraně, zbraňové systémy. Dělostřelectvo. Ruční zbraně. Bojová a ostatní vojenská vozidla. Munice a bojové chemické látky. Řízené střely a rakety Balistika. Teorie dělostřelecké střelby Ženijní materiál a ženijní práce. Spojovací technika. Radiotechnické prostředky. Vojenská topografie Vojenské a námořní letectvo. Maskování atd. Námořní vojenská technika Inženýrské stavitelství všeobecně Konstrukce (stavby a stavební dílce) podle stavebních hmot a stavebních postupů Konstrukční návrhy. Grafická a analytická statika pro výzkum a výpočty konstrukcí Konstrukční prvky. Nosné konstrukce Inženýrské podzemní stavby. Zemní práce. Zakládání. Tunelové stavitelství Mostní stavitelství Inženýrské pozemní stavby (s výjimkou mostů) Technika pozemních komunikací. Železniční stavitelství. Silniční stavitelství. Stavba cest Kolejové dráhy. Železnice. Tramvaje. Lanové dráhy Silniční stavitelství. Stavba silnic a cest Vodní stavitelství všeobecně. Stavba průplavů a kanálů. Lodní doprava na řekách a průplavech. Meliorační stavby Stavba vodních cest, přístavů, kotvišť a úprava pobřeží. Plavební, bagrovací, záchranná a vyprošťovací zařízení. Přehrady a vodní elektrárny. Námořní stavby Zdravotní technika. Voda. Zdravotně technická zařízení. Osvětlovací technika Zásobování vodou. Úprava vody. Spotřeba vody. Vodárenství. Znečišťování vodních zdrojů Odvádění městských odpadních vod. Stokování. Kanalizace Odpadní vody. Úprava, odstraňování a zužitkování odpadních vod Hygiena měst. Odpady. Odpadky. Shromažďování a odstraňování městského odpadu. Průmyslový odpad, výrobní odpad

   Technická opatření proti průmyslovým a jiným znečištěním. Průmyslová hygiena 

Kanalizace a zdravotní zařízení budov (zvláště z hlediska zdravotních požadavků) Vnitřní klima. Klimatizace. Vytápění. Větrání Osvětlení. Osvětlovací technika Technika dopravních prostředků Řízení, navigace a pilotáž Technika pozemních dopravních prostředků (kromě kolejových vozidel) Technika kolejových vozidel.

Lokomotivy.
Vozový park.
Zařízení a údržba kolejových vozidel 

Technika plavidel. Lodní stavitelství.

Plavidla a jejich konstrukce 

Technika vzdušných a kosmických dopravních prostředků.

Letectví, letadla, rakety, řízené střely.
Kosmonautika, kosmické dopravní prostředky

Letecká technika. Letadla Raketová technika a technika řízených střel. Rakety. Řízené střely Technika kosmických letů.

Kosmonautika. Kosmická plavidla

stavebnictví vs. architektura[editovat zdroj]

Nazdar. Všiml jsem si dvou momentálně existujících kategorií: Architektura a Stavebnictví, které by mohly někdy obsahovat sobě si podobné články, ale které jsou ve stromu kategorií zcela na dvou rozdílným místech. Snad by měly být řazeny navíc i tak, aby to bylo nějak svázané dohromady. -jkb- 15:39, 12. 12. 2005 (UTC)

Určitě ano, i se o tom myslím Radouch zmiňoval, kestli se na to nechci také podívat, ale já prozatím nemám dostatek volného času (konec roku - hoří termíny). --JAn 22:22, 12. 12. 2005 (UTC)

přeneseno na WP:Pod lípou (technika) JAn 9. 7. 2009, 07:31 (UTC)

Kategorizace Šablon i do kategorií "jen pro články"[editovat zdroj]

Zdravim! Mel jsem ted debatu s Ragimirim o tom, zda zahrnovat template s obsahem do kategorií článků. Prenasim ji sem, copy&paste:


-- Šablona:České akademické tituly do Kategorie --

Proc by to tam nemelo patrit? [1] ...template sam take prinasi nejakou informaci, a jako ctenare me zajima prave tato: Mam si umele otvirat nejakou stranku, kde je ta sablona pouzita, jen proto, abych se podival na ten obsah toho templatu? Je li vychozim bodem kategore, tak to jinak udelat nepujde a to se mi nelibi!

...Od toho se to 'Tau' pouziva, aby se dal oznacit "template definujici/pokryvajici" svou kategoii, stejne, jako to dela "Hlavni clanek".

Takze, revertujes zase ten delete? ;) Dik. --Franta Oashi 14. 7. 2009, 22:56 (UTC)

Šablona je technický prostředek Wikipedie a jako taková IMHO nepatří do normálního stromu kategorií. --Ragimiri 15. 7. 2009, 07:15 (UTC)


No, pojem sablona je skutecne vnitrni standardizovany technicky mechanismus WP, jak delat includy do stranek. Ale pak vysledne pouzuti se uz IMHO lisi: Bud to muze byt opravnu o vnitrnich nastrojich, ktere maji byt schovane, napr Šablona:!-, ale pak je treba prave spousta tech patickovych tabulek, ktere se pridavaji dolu na konec stranky, jako prave ta nase Šablona:České akademické tituly. A takove maji vlastni obsah a jak uz jsem psal minule, maji smysl/vyznam pro ctenare i samy o sobe.

Mas pravdu v tom, ze toto Tve chapani, ze "je to template, tak to nepatri mezi clanky", je velice caste a rozsirene. Ale rekni sam, tridime podle obsahu prezentovaneho ctenarum, nebo podle interniho zpusobu, jakym je ten obsah prezentovan? Vsak ja to take nejdrive tak bral, nez jsem si na EN-WP nekde vsiml toho zatrideni pod Tau: Jako Template, umyslne mimo trideni clanku. A to se mi zalibilo. (takze jsem si to nevymyslel ja! ;)

1) Extremni, ale rozhodne mozny zpusob je napriklad tento: Stranka (zdrojovy text) muze byt velice kratka, jen zavola nejaky template. A teprve v nem muze byt veskery obsah! Pak sama takova sablona nutne musi patrit do te kategorie.

A vlastne ten priklad neni nijak hypoteticky: Tyhle tabulkove sablony jsou kolikrat sakramentsky rozsahle. A pak je naprosto regulerne muze volat mnoho clanku, nektery z nich je jeste pahyl, takze velice kratky... Opravdu je pak chci zahrnout do jejich spolecne kategorie oba: clanek i sablonu.

Viz treba en:Category:History of the English language a do ni spadajici sablonu en:Template:History of English: Vzdyt je to krasa! ;)

2) Ostatne tu pak take mame sablony, skrze ktere je clanek pridan do nejake kategorie: Pak i ta sama sablona mela IMHO byt s tou kategorii nejak viditelne propojena, ikdyz uz je tu i ta interni funkcni (skryta) vazba! A jak tedy jinak, nez prave zarazenim takove sablony do te kategorie? Tim spis, ze bez te sablony by ta kategori byla ulpne prazdna.

Priklad za vsechny: en:Template:user cs opet zarazena do sve en:Category:User cs.

Zaver: Ze je neco template, jeste neni duvod k tomu, aby se to drzelo striktne mimo kategorii stranek. Nektere sablony do kategorii stranek klidne spadat mohou. --Franta Oashi 16. 7. 2009, 02:41 (UTC)

A kdyz uz jsem to takto pekne formuloval, tak bych to ted take mohl tlacit jako obecne doporuceni pro celou WP! ;) --Franta Oashi 16. 7. 2009, 02:44 (UTC)
Takze jak: revertnes to odebrani z kategorie? ...a jeste vic, souhlasis s takovym pristupem obecne? --Franta Oashi 16. 7. 2009, 02:46 (UTC)

Především, princip Na EN wiki to tak mají není na české Wikipedii příliš žádaný. A dále: šablony prostě do běžných kategorií nepatří, tam patří jen články. Tím se zde řídíme a dokud komunita nerozhodne jinak, ani já nebudu zastávat jiný názor. --Ragimiri 16. 7. 2009, 06:54 (UTC)

A mne zase vytaci argumentace proste to tak je. ;) Ikdybych cerpal odjinud, nez z EN-WP, libi se mi ta myslenka: Jde mi o zavedeni neceho, jako 'good practice' (kdyz uz ta anglictina) a jeji prijeti zdejsi wiki obci. --Franta Oashi 16. 7. 2009, 13:20 (UTC)

A jeste cela kategorie templatu, ktere navic patri i do svych tematickych kategorii clanku: en:Category:United States space exploration templates, napr en:Template:Project Apollo patri do en:Category:Apollo program stejne jako en:Apollo program a vsechny ty ostatni tematicke clanky. Tedy templaty jsou do tech kategorii zarazeny umyslne a systematicky. --Franta Oashi 16. 7. 2009, 13:20 (UTC)


Takze se vas tu chci preptat, jestli uz jsou nejaka takova pravidla stanovena a zda se vam tento navrh libi.

Co jsem zatim vysledoval, pouzivaji se treba tyto znaky pro specialni zatrideni:

_ (mezera)	Eponymous, hlavni clanky
*	lists, seznamy stranek
µ	stubs, pahyly
β	Wikipedia:Books, wikiknihy
π	portals, portaly
τ	templates, sablony
ω	WikiProjects, projekty

Zavedemu takovouto terminologii / uzus / praxi i na nasi CS-WP? --Franta Oashi 16. 7. 2009, 13:20 (UTC)

Popis takovehoto zpusobu zatridovani si umim predstavit i primo v clanku s instrukcemi, jak kategorizovat. --Franta Oashi 16. 7. 2009, 13:24 (UTC)

Jakožto operátor robota nemám rád šablony v normálních kategoriích - robot je pak považuje za články a může v nich provádět věci žádoucí u článků ale nežádoucí u šablon. Stejně tak až na výjimky nepatří věci v prostoru Wikipedie mezi články. Druhá věc je případné vkládání kategorie pomocí článku - v tom při správném provedení problém nevidím. JAn 16. 7. 2009, 14:11 (UTC)
Takze argumentem pro "nemam rad" ma byt to, ze robot neni schopen pri iteraci pres prvky kategorie rozlisit, zda se jedna o clanek nebo o sablonu? Tak ale to je nedokonalost toho robota, ne te kategorie! Tak at se na zacatku v tom robotovi otestuje typ, ne? To je preci v programovani normalni, ze se testuje ".getType()" a objekt se pak zpracovava / obsluhuje ruzne. A u vaseho robota ta odbocka pro obsluhu type:sablona muze byt prazdna, no.
...Jinak receno, chcete, aby kvuli vasi nedokonale sekyre vypadaly stromy jinak? ;) --Franta Oashi 16. 7. 2009, 14:26 (UTC)
Robot to samozřejmě umí, ale se speciálním parametrem. Ale stejně myslím, že šablony do katregorií s články nepatří. Jinak přiznávám, že jsem ne zcela pochopil, o co v předchozím jde. JAn 16. 7. 2009, 14:53 (UTC)
OK: Mrknete na ten priklad, co jsem uvadel vyse: en:Category:Apollo program. a) je tam mezi clanky "zamichana" sablona (template). b) Vlastne ani zamichana neni, protoze je navic specialne zatridena, pod spec. pismenko, umyslne.
[[Category:Apollo program|τ]]
ikdyz ja bych preferoval
[[Category:Apollo program|τ{{PAGENAME}}]]
prijde mi to tak jeste lepsi. No a Ragimiri mi odmita uz samotnou tu myslenku (a), a tu se ted snazim prosazovat. --Franta Oashi 16. 7. 2009, 16:33 (UTC)

Zpěvačky[editovat zdroj]

Založil jsem (i s přihlédnutím k cizím Wiki) kategorie Zpěvačky a Zpěvačky podle národnosti. Tu druhou přidávám do kategorií jako jsou České zpěvačky, ale nejsem si jistý, jestli mám odstraňovat i (částečně duplicitní, ale svým způsobem zastřešující) kategorii Zpěváci podle národnosti. Pokud k tomu bude mít někdo výhrady, může na to kdyžtak pustit bota, ale já si myslím, že by to mohlo být jinak špatně dohledatelné. Nebo by musely být zpěvačky zároveň podkategorií národních zpěváků (tj. např. Čeští zpěváci), což dosud nebyly, jsou vždy na stejné úrovni v kategorii, např. v Čeští hudebníci… --Gumruch 8. 1. 2010, 00:39 (UTC)

Na jaké cizí wiki jste koukal? Na těch kterým rozumím (anglické a slovenské) jste dal interwiki na „Zpěvačky podle zemí“ (totiž „Female singers by nationality“ resp. „Speváčky podľa štátu“) nikoliv podle národnosti. Na en:wiki navíc Zpěvačky ani zpěváci podle národnosti vůbec neexistují, jak můžete vidět v Category:People by occupation and ethnicity. Zdraví --Jann 25. 2. 2010, 20:21 (UTC)

Kam s konstantami[editovat zdroj]

Zdravím!

V rámci práce na Wikiprojektu:Matematika. Jsme narazili na problém s kategorizací kategorie Kategorie:Konstanty.

Skončila tam, kde je, ale nezdá se to vhodné. Kam s ní? --Fafrin 22. 10. 2010, 20:52 (UTC)

RFC ke : v názvu kategorií[editovat zdroj]

Netýká se příliš hlavního prostoru, ale pomocných prostorů pro správu a wikipedii. viz. Wikipedie:Žádost o komentář/Dvoutečková notace v pojmenovávání kategorií

Evropská politika[editovat zdroj]

Ahoj,

je OK, když kat. Rada Evropy‎, kat. Evropská unie‎ a články "Evropská unie", "Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě", "Postsovětské republiky", "Schumanův plán" apod. odeberu z kat. Evropa a přidám je do nové kategorie "Evropská politika" (nebo jak ji nazvat), která bude pod kat. Evropa? --Pavel Jelínek (diskuse) 11. 1. 2012, 18:23 (UTC)

Jistě. S chutí do toho. (U všech kontinentů.)--Jann 11. 1. 2012, 19:25 (UTC)

Díky za potvrzení, už jsem začal. Je OK, když pod "Evropská politka" založím "Evropské politické organizace" a dále založím "Evropská ekonomika" s podkat. "Evropské ekonomické organizace"?

Proč ne, jestli pro ně jsou články.--Jann 12. 1. 2012, 13:26 (UTC)

Článek "Evropská kuchyně" jsem přeřadil do kat. Evropská kultura, protože si myslím, že kuchyně spadá pod kulturu. Spadá pod kulturu i sport?--Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 12:44 (UTC)

Imo ne. Ve státech bývá přímo, a Kat:Sport je v Kat:Společnost. Takže bych sport nechal přímo pod Evropou. Nicméně Kat:Společnost Evropy by mohla vzniknout pro Eurocentrismus, Chartu jazyků apod. --Jann 12. 1. 2012, 13:26 (UTC)

A mám velkou chuť strčit článek Státní znaky evropských zemí do některé podkategorie, ale nevím, do které. kat. Státy Evropy‎ má obsahovat jen články o státech, tak že by politika? Nevím. --Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 12:53 (UTC)

To bych nechal. U zemí jsou Kat:Státní symboly (např. Česka) taky přímo v Kat:té které země.--Jann 12. 1. 2012, 13:26 (UTC)
Když už uklízíte, tak Evropská kultura‎ a Evropská politika působí rušivě proti ostatním Blabla Evropy a Blaaa v Evropě; možná by se mohly přejmenovat. (Bohužel Evropské seznamy jinak napsat nejdou.)--Jann 12. 1. 2012, 13:26 (UTC)

To je asi pravda, že to působí rušivě. Ale pak bych musel opravit i kat. Africká kultura, aby nevypadala divně kat. Kultura podle kontinentů, a pak bude v kat. Afrika působit trochu rušivě kat. "Africká integrace‎". No ale asi je to nejlepší řešení :-) --Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 13:46 (UTC)

Tak to radši nechte být v současném stavu, nemusí se předělat všechno. "Africká integrace" je přirozené spojení.--Jann 12. 1. 2012, 14:11 (UTC)

Kategorie:Poezie dle národa[editovat zdroj]

Asi jsem udělal chybu: Kategorie:Poezie dle národa by se měla jmenovat "Poezie podle národa". Když do původní kategorie vložím {{Zastaralá kategorie}}, musím ručně smazat iw ve všech těch osmnácti cizojazyčných článcích, na které vede iw z české verze? Nebo si toho všimne nějaký bot a díky šabloně {{Zastaralá kategorie}} to opraví?

Jako vkladatel šablony {{Zastaralá kategorie}} se už nemám starat o to, kdy a kdo tu kategorii časem smaže, že?--Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 12:30 (UTC)

Odzadu: Ano, zastaralou kategorii smaže nějaký správce. Interwiki vždy opravím u jedné dvou cizojazyčných (obvykle en + nějaká), ostatní nechám na botech. K Poezii: kategorie máme ne podle "národa" ale "podle národnosti". Poezii bych osobně dal spíš "podle zemí" nebo "podle jazyka", protože např. rusky píšící autory budeme mít na jedné hromadě ať jsou jakékoliv národnosti, Ukrajinci, Kyrgyzové... Srovnejte interwiki: en je "podle zemí a jazyka", ostatní "podle zemí". --Jann 12. 1. 2012, 13:03 (UTC)

Mně smysl en:Category:Poetry by nation or language nějak uniká: "Australian poetry" je jistě podle země či národa, "Latin poetry" podle jazyka, a jak mám poznat, jak je myšlena kat. "French poetry" a spousta dalších? Ani v jejich popisu to není vysvětlené. Tak nevím. --Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 14:16 (UTC)

U ruské, francouzské poezie, apod. můžete legitimně do kategorie naházet osoby (resp. jejich díla) toho jazyka, ačkoliv nejsou z té země a nepatří do toho národa. Jestli se Vám to nelíbí, tak je dejte podle zemí.--Jann 12. 1. 2012, 14:43 (UTC)

Články jako Blízký východ IMHO nesmí být přímo pod kat. Asie. Hodí se do kat. Geografie Asie, nebo pro ně mám založit kat. "Části Asie"?

Je třeba zvolit takové řešení, aby se někam vešly i "Kašmír" a "Korea" a "Tibet". Mám dát všechny tři do kat. Zaniklé státy Asie a Koreu navíc do kat. Geografie Asie?--Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 12:58 (UTC)

Imo Blízký východ, střední Asie, Tibet apod. by měly být v kat:Regiony Asie viz en:Category:Regions of Asia. Zde jsou podivně Geografie asijských zemí. Takže optimální by bylo 1.Založit Kat:Geografie zemí Asie, 2. Roboticky do ní naházet obsah Kat:Regiony Asie, 3. Naplnit Regiony Asie Blízkým východem apod. analogicky k en:Category:Regions of Asia.--Jann 12. 1. 2012, 13:37 (UTC)

Členění této diskuse[editovat zdroj]

Neměl bych tuto diskusní stránku rozčlenit na sekce "Zbývá dohodnout", "Zbývá udělat" a "Vyřešeno", jako jsem to udělal na Diskuse_k_Wikipedii:WikiProjekt_Letopisy_Narnie? Každý pak na první pohled vidí jak zásobu práce (sekce "Zbývá udělat"), tak i otázky, které nebyly vyřešeny a je třeba je dohodnout před zahájením práce ("Zbývá dohodnout"). --Pavel Jelínek (diskuse) 12. 1. 2012, 14:22 (UTC)

Mě osobně tento způsob rozčlenění diskusní stránky vadí. Ale tady nediskutuju, tak si tu dělejte co chcete. Co třeba použít něco jako v:šablona:hotovo?--Juandev 28. 1. 2012, 08:18 (UTC)

Jak třídit mezinárodní organizace[editovat zdroj]

Dal jsem pár článků do kat. Evropské politické organizace a kat. Evropské ekonomické organizace, které jsem založil. Teď jsem si všiml, že en.wiki to tak nemá (má jen en:Category:International organizations of Europe).

Navíc jsou tu dva problémy:

  • skoro všechny ekonomické organizace jsou i politické.
  • kat. Mezinárodní organizace je strašně přecpaná články.

Proto navrhuji toto členění:

Je to prosím rozumné?--Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 05:12 (UTC)

V téhle struktuře bych Evropské ekonomické mezivládní organizace zrušil a články dal přímo do Evropské mezivládní organizace a Ekonomiky Evropy.--Jann 14. 1. 2012, 08:28 (UTC)
Proč? --Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 09:46 (UTC)
Protože mi přijde, že pak bude moc hluboký strom, a článků není zas tolik, aby zahltily kategorie.--Jann 14. 1. 2012, 11:31 (UTC)
Myslím, že tím vznikne dost logické členění a časem se snad kategorie zaplní. Evropských mezivládních organizací bude asi tolik, že dává smysl některé zařadit do podkategorií. Jestli na tom úplně netrváš, tak tuhle věc udělám po svém (pokud se neozve nikdo třetí). (Pokud Tvé "promiň" je nabídka tykání, tak rád přijímám :-) ) --Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 13:31 (UTC)
osobně bych ekonomické organizace sloučil. Většina z nich je stejně tak v jistém smyslu politickými... --Wikipedista:BobM d|p 17. 1. 2012, 09:16 (UTC)
"Evropské politické organizace" jsem přejmenoval na kat. Evropské mezivládní organizace a kat. Evropské ekonomické organizace obsahuje jen mezivládní organizace. Proto jsem z kat. Evropské ekonomické organizace udělal podkategorii pod Evropské mezivládní organizace. Takže se mně zdá, že v tomto stavu už věta "Většina ekonomických organizací je stejně tak v jistém smyslu politickými" (byť pravdivá) není argumentem pro sloučení (tj. zrušení kat. pro ekonomické organizace).
Nicméně jsem moc rád, že jsme tu teď tři, protože díky tomu hůře může vzniknout pat. Když jste oba pro sloučení, tak klidně slučte. Ale stejně si myslím, že časem v kat. Evropské mezivládní organizace bude tolik ekonomických organizací, že to budeme vracet zase zpátky. Zajímal by mě Váš názor: kolik článků by měla kat. "Evropské ekonomické mezivládní organizace" mít teď, aby měla právo na existenci?--Pavel Jelínek (diskuse) 17. 1. 2012, 10:10 (UTC)
Problém je v duplicitě Evropská unie je v obou kategoriích. Zatím bych nechal k širší diskusi. --Wikipedista:BobM d|p 17. 1. 2012, 10:13 (UTC)
Tomu nerozumím. Ty kategorie budou pod sebou (pokud tu ekonomickou nezrušíme) a proto EU patří do té spodní. Nejsem si jist, jestli pravidla pro kategorizace nedovolují zařadit navíc i do té vyšší (Evr.mezivl.organizace), ale ať tak či tak, nevidím, jak tato okolnost vypovídá o právu té spodní kat. na existenci. --Pavel Jelínek (diskuse) 19. 1. 2012, 10:47 (UTC)

Kategorie "Evropské..." vs. "... v Evropě[editovat zdroj]

A ještě něco. Souhlasím, že "Blabla v Evropě" by mělo být preferováno před "Evropské blabla", podobně to vypadá i u Afriky ("Africké blabla" jsou v menšině a proto vypadají divně vedle "Blabla v Africe"). Asi tu kat. Evropská kultura vážně přejmenuju. Ale "Mezivládní organizace Evropy" i "Mezivládní organizace v Evropě" zní trošku divně, ne?--Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 05:22 (UTC)

Nechte Evropskou kulturu i Evropské mezivl. organizace. S návrhem na sjednocování jsem se ukvapil. --Jann 14. 1. 2012, 08:28 (UTC)
Můžu se zeptat, proč? Mně se zdá, že jednotnost názvu různých položek pod kat. Evropa bude pro čtenáře přínosem. --Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 09:46 (UTC)
Promiň, měl jsem to napsat hned. Usoudil jsem, že lepší bude vágnější Evropská kultura, než Kultura v Evropě s relativně ostrým geografickým vymezením; a že důležitější bude napřít síly k vytvoření stromu a rozházení článků do kategorií, než k přejmenovávání už existujících celkem vyhovujících kategorií. --Jann 14. 1. 2012, 11:31 (UTC)

Mezinárodní spolupráce[editovat zdroj]

Doufám, že je OK, že jsem z kat. Mezinárodní spolupráce vyházel více méně všechny články a kategorie, které jsou někde (v hloubce) pod kat. Mezinárodní organizace, a tu jsem naopak přidal do kat. Mezinárodní spolupráce.

Teď je ovšem v kat. Mezinárodní spolupráce mnoho organizací, které ovšem nejsou v podstromu definovaném kategorií kat. Mezinárodní organizace. Můžu do popisu kat. Mezinárodní spolupráce přidat poznámku, že články a kategorie jednotlivých organizací by v ní být neměly?--Pavel Jelínek (diskuse) 14. 1. 2012, 13:56 (UTC)

Poznámka je zbytečná, triviálně plyne z existence podkategorie:Mezinárodní organizace. Nutno pouze „sešoupnout“ organizace dolů do podkategorií. (Něco jsem udělal).--Jann 14. 1. 2012, 16:48 (UTC)

Kategorie:Dramatické televizní seriály[editovat zdroj]

U kat. Dramatické televizní seriály nechápu její smysl (na anglickém iw nějaký popis je, ale moc z něj moudrý nejsem) a myslím, že by si (pokud má vůbec právo na existenci) zasloužila velmi srozumitelný popis, k čemu slouží.

Opravu má smysl smysl rozdělovat např. kriminální seriály na dramatické a nedramatické? Pokud ne, tak by dávalo smysl buď kat. "kriminální seriály" dát pod kat. Dramatické televizní seriály, nebo kat. Dramatické televizní seriály zrušit.

Nebo dělám prosím chybu v úvaze?--Pavel Jelínek (diskuse) 17. 1. 2012, 15:19 (UTC)

Tak drama je televizní žánr řekl bych.--Juandev 28. 1. 2012, 08:20 (UTC)
Kriminálky jsou všechny dramatické, taky westerny, lékařské seriály atd. --Jann 28. 1. 2012, 14:56 (UTC)

Kategorie:Články bez obrázků[editovat zdroj]

Kolegyně a kolegové, rád bych Vás upozornil na dotaz Kategorie:Články bez obrázků. --Jan Polák (diskuse) 28. 3. 2012, 23:51 (UTC)

Kategorizace podle krajů i okresů[editovat zdroj]

Zdravím, má smysl mít vedle sebe kategorizaci podle krajů i okresů, když okresy jsou zjevně podmnožinami krajů? Viz např. Kategorie:Zříceniny hradů v Česku ale i Kategorie:Doprava v Česku ad.?--Ben Skála (diskuse) 1. 11. 2012, 10:26 (UTC)

V čem přesně vidíte problém? Články jsou přece všechny kategorizovány do okresů. Snad nevadí mít kategorie okresů setříděné jak do krajů, tak na jedné hromadě. --Jann (diskuse) 1. 11. 2012, 11:07 (UTC)

Kategorie:Argentinští papežové‎, Nizozemští papežové, Palestinští papežové, Polští papežové ‎[editovat zdroj]

Dobrý den, co byste řekli smazání uvedených kategorií jako nepotřebných, jelikož zatím mohou obsahovat jen jednu položku. Nahradit kategorií Papežové. Až konkláve zase zvolí nějakého Argentince atd., můžeme je obnovit.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 8. 2015, 10:56 (CEST)Odpovědět