Diskuse:Milan Zelený

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Palu v tématu „Jednostranný oslavný text
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?oldid=10891910) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2013103010014841.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Profesura[editovat zdroj]

Pan ing. Zelený nikdy nebyl jmenován profesorem prezidentem republiky v ČR. Každoroční seznamy se jmény jsou volně ke stežení na internetu a jeho jméno tam není. Tím pádem užívat titul prof. před jménem je u nás podvod. To, že se od devadesátých let vydává za profesora a rozdává vizitky, kde se tak tituluje je věc jiná. Případné kritiky vyzívám k doložení seznamu jmenovaných profesorů prezidentem, jeho jméno tam není.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 217.77.165.40 (diskusebloky) 17.06, 18. října 2013‎ (CE(S)T)

Mily pane "nepodepsaný", nepleťte se pojmy a dojmy, jediný kdo rozkrikuje neco o ceske profesůře jste jenom vy, nikdo jiný, zřejme to bude osobni.
No a pokud je to osobni tak to nemá na Wikipedii co dělat
Konec konců když jste takový znalec tak byste měl vedet jaky je rozdíl mezi českým profesorem a americkým professorem ...
Na wiki profilu jsou věci přesně popsány takže bych byl rad pokud budete dodržovat pravidla zdraví Váš kolega v boji proti korupci --78.24.10.196 6. 11. 2013, 16:01 (UTC)
Pouze technická poznámka, je to čistě Vaše věc, ale když už máte účet Tomas79rek, nerozumím, proč reagujete pod IP adresou :). --Mario7 (diskuse) 6. 11. 2013, 19:23 (UTC)
Mě se to pořád nezdá. To, co "doložil" Shlomo ([1] "Academic Experience: Professor, European Institute for Advanced Studies in Management (E.I.A.S.M.), Brussels, 1979-81; Associate Professor, ...1972-79; Assistant Professor, 1971-72." To první je profesura, to druhé docent, to třetí asistent) je jediný zdroj k tomu, že jde o profesora jako profesora, nikoliv profesora jako vysokoškolského učitele. Navíc je vytvořen nejspíš Milanem Zeleným nebo někým spřízněným. Nebyl by ještě nějaký zdroj, opravdu nezávislý nebo nějakým způsobem věrohodný? --Palu (diskuse) 11. 11. 2013, 22:04 (UTC)
Co třeba [2]? Nebo další v článku citovaný [3]?--Shlomo (diskuse) 11. 11. 2013, 23:36 (UTC)
Ok, a něco, co by osvětlovalo, jak to v USA chodí ohledně udělování profesur? Protože tohle všechno dokládá, že on o sobě říká, že je profesorem, protože ty zdroje nejsou na něm nezávislé. Nějak nevěřím tomu, že by o sobě mluvil jako o profesorovi jenom on a nikde nebyl k dohledání nějaký článek o získání profesury apod. Pokud je to titul v našem pojetí, pak by to mělo být doloženo. Pokud je to v našem pojetí spíše vysokoškolský učitel, tak by se tam titul psát neměl, protože mu nebyl udělen, a není tak nějak encyklopedicky významný, o to jde. --Palu (diskuse) 14. 11. 2013, 15:47 (UTC)
Resp. jde o to, jestli je to akademický titul (jako třeba ing.) nebo jen akademické oslovení či funkce (jako třeba pane rektore). Zatím to podle zdroje vypadá jako čestná funkce ("Byl 10 let profesorem podnikového řízení na Kolumbijské univerzitě a dnes drží doživotní profesuru na Fordhamově univerzitě v New Yorku. Americká profesura mu nebyla v ČR uznána."), pak by ale byl překlad "profesura" zavádějící. --Palu (diskuse) 14. 11. 2013, 15:51 (UTC)
Pokud se uvádí, že "americká profesura mu nebyla v ČR uznána", pak to podle mě znamená, že americkou profesuru má, ale ta ho neupravňuje k výkonu těch funkcí, pro které české foršrifty požadují profesuru uznanou v ČR (např. garantování vysokoškolského oboru). Může to samozřejmě znamenat i leccos jiného, ta formulace je značně neurčitá. --Shlomo (diskuse) 15. 11. 2013, 12:34 (UTC)
Jinak pro vaši informaci: "český" profesor podle UJC není akademický, nýbrž vědecko-pedagogický titul.--Shlomo (diskuse) 15. 11. 2013, 12:34 (UTC)
Podle tohohle má plnou profesuru na UTB, což nemá[zdroj?]. Myslím, že tady narážíme na úskalí překladu. Má vůbec USA něco jako profesuru v pravém slova smyslu? [4] --Palu (diskuse) 14. 11. 2013, 15:59 (UTC)
A co je to profesura v "pravém" slova smyslu? Prosím nezaměňovat s profesurou v českém slova smyslu. O profesuře v USA se lze poučit (bez záruky...) v en:Professors in the United States#(Full) Professors. Samozřejmě, že profesura v USA funguje jinak než v ČR (nejsou jmenováni prezidentem, profesura je udělována pro určitou pozici a je více svázána s pedagogickou činností, než je tomu v ČR). Stejně jako v ČR je to ovšem nejvyšší možná řádná akademická funkce (titul, pozice, hodnost - jak je libo), takže označování za profesora je na místě. Samozřejmě nelze zaměňovat s nižšími akademickými posty označovanými v USA jako "asistant professor" nebo "associate professor", natož pak s hovorovým použitím pro jakéhokoli "vědátora" ("Páni profesoři zase něco vykoumali...") - to ale zjevně není tento případ.--Shlomo (diskuse) 15. 11. 2013, 12:34 (UTC)
UTB pana Zeleného jako profesora uvádí ([5], [6], [7], [8]). Myslím, že jedna česká univerzita, jedna americká univerzita a jedna publikace z etablovaného vědeckého nakladatelství vydaná na jeho počest ho bez skurpulí označují jako profesora, je to dostatečný zdroj o tom, že jako profesor vystupuje, působí a je vědeckou komunitou uznáván.--Shlomo (diskuse) 15. 11. 2013, 12:34 (UTC)
To, co jste odkázal v en.wiki (Although the term "professor" is often used to refer to any college or university teacher, there are different 'tiers' of being a professor ranging from an entry level position as an "assistant professor" to "full professor," a rank reserved for professors who have established themselves as experts within their academic fields.), je stupeň učitele na fakultě, tedy upřesnění pozice učitele (něco jako mistr vs. mistr směny nebo moderní junior manager vs. senior manager, nikoliv pplk. vs. plk.). Titul, pozice, hodnost - jak je libo - to právě ne. Titul, vyjadřující hodnost, je něco, co se píše před jméno a za jméno, pozice se tam určitě nepíše. Pokud tedy označení profesor v USA znamená toto a toto označení není bráno jako titul, patří to do prostoru "kariéra" v článku, nikoliv do prostoru "jméno s tituly". Z článků jako je tenhle vyplývá, že profesoři v USA mají funkční období, čili jde o funkci spíše než o titul. To ale nevylučuje, že jim je "propůjčen" titul v tomto funkčním období, ale proč by tedy nebyl uveden prof. jako titul zde? Tam končí akad. tituly u Ph.D. --Palu (diskuse) 15. 11. 2013, 16:57 (UTC)
Protože profesor není uveden jako titul ani zde. Pokud budeme striktně rozlišovat mezi "akademickými tituly" a "netituly", pak máte pravdu, profesura v USA není akademický titul. Ovšem stejně tak není profesura (ani docentura) akademickým titulem ani v ČR (jak vyplývá nejen z odkazované stránky na en.wiki a z vyjádření ÚJČ, ale lze si ověřit i nahlédnutím do vysokoškolského zákona.) Otázkou tedy není, zda profesura pana Zeleného je dostatečně profesorovitá, otázkou je, zda profesury a docentury (a je jedno, jestli české, americké nebo marťanské uvádět v záhlaví infoboxu. A koneckonců, zda na tomto místě vůbec uvádět nějaké tituly, nebo jen jméno. Máme řadu profesorů, kteří mají v infoboxu pouhé jméno bez titulů, máme také řadu článků, kde mají v infoboxu plnou titulaturu včetně "prof." Nenašel jsem zatím žádného profesora, který by měl uvedeny pouze "akademické tituly" (ale neprocházel jsem všechny...) Diskuse k tomuto tématu proběhly (Wikipedie:Žádost o komentář/(Ne)uvádění akademických titulů, Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2012/04#Tituly) a k žádnému výsledku se <ironie>kupodivu</ironie> nedobraly. --Shlomo (diskuse) 17. 11. 2013, 19:47 (UTC)
Vzhledem k vysokoškolskému zákonu máte asi pravdu. Rozdíl je asi jen v tom, že tady ho jmenuje prezident, ale úloha na škole i definice profesora bude (snad) podobná. V tom případě to místo v článku má, i když by bylo lepší aspoň dohledat nějaký doklad, že opravdu profesuru na škole má (tisíckrát doložený vlastnoručně psaný životopis nebo prameny z něho čerpající nejsou dobré prameny). Nechme to tedy v tuto chvíli být. --Palu (diskuse) 17. 11. 2013, 23:41 (UTC)
Česká wiki je primárně pro české čtenáře znalé českého prostředí. Prof před jménem bych v infoboxu neuváděl, protože je to matoucí: 1) Zkratka prof. myslím nutně implikuje českému čtenáři že je to "český profesor" (jmenován atd.). Nevím o tom, že by se V USA taková zkratka používala. 2) U čechoameričana je to ještě více zavádějící, protože je u něj (více než u cizince) pravděpodobné, že by býval mohl být jmenován profesorem v ČR. 3) Vysvětlující poznámka je zavádějící, "uznat profesuru" v ČR nejde, naopak "mít" znamená v ČR nadosmrti, v USA ne (resp. ne často, i když se doživotní v posl. době rozšiřuje i tam místo emeritus). 4) Otázkou není, zda u českých profesorů je psáno prof nebo ne, ale že u Stephen Hawkinga apod. tato zkratka není a bylo by jistě nesmyslné ji u něj psát. Myslím, že by to u MZ mělo být uvedeno jako u SH. Toť můj názor --WikiHannibal (diskuse) 6. 2. 2014, 03:16 (UTC)

Urgentně upravit[editovat zdroj]

Odstranit externí odkazy z textu, přeložit názvy sekcí + odstranit položky na články v časopisech apod.--Zdenekk2 (diskuse) 24. 9. 2013, 05:03 (UTC)

Opraveno, vymazány externí odkazy z textu, přeloženy názvy sekcí-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tomas79rek (diskusebloky) 10.11, 25. září 2013‎ (CE(S)T)

Místo narození[editovat zdroj]

Navrhuji stát a vlaječku v infoboxu vůbec neuvádět, viz Šablona:Infobox - osoba, zejména body 6 a 8. --Jvs 11. 11. 2013, 12:23 (UTC)

Jako kompromisní návrh to na první pohled není špatný nápad, ale upozorňuju, že v současnosti je to územ a běžně se to uvádí, včetně českých osobností. Pokud chceme opravdu dojít k tomu, že na základě toho, že nějaký konkrétní člověk (Milan Zelený) „odmítá uznat“ vytvoření Protektorátu, si česká Wikipedie „vyhází“ protektorát ze všech svých infoboxů, ať to klidně někdo otevře pod lípou :). --Mario7 (diskuse) 11. 11. 2013, 13:19 (UTC)
Bod 8 má jakési opodstatnění, ale u bodu 6 ho nevidím, navíc naráží na WP:ČCM. --Palu (diskuse) 11. 11. 2013, 17:10 (UTC)

Jednostranný oslavný text[editovat zdroj]

Chybí popis jeho úzké spolupráce s extrémistou Miroslavem Sládkem, chybí jeho texty v extrémistickém týdeníku "Republika", což pochopitelně staví veškerou jeho činnost do méně zářivého světla, než je uvedeno. Jako veřejná osoba je MZ tímto zcela diskvalifikovaný.

Chybí, že počátkem 90.let lety silně propagoval privatizaci do rukou zaměstnanců, což je katastrofálně špatný nápad, který nikde systémově neuspěl. Pokud to někde uspělo, bylo to ojedinělá výjimka potvrzující pravidlo. Zaměstnanec nemůže mít z principu prvořadý zájem na efektivitě podniku a produktivitě práce, ale prvořadé je pro něj udržení jeho pracovního místa a růst jeho platu/mzdy. Jako ekonom je MZ tímto zcela diskvalifikovaný.

Toto jsou věci, které nelze vygooglovat, protože se odehrály ještě před vznikem internetu. Ale nekritický vztah je vidět i z textu hesla samotného. Očividně byly použity jen zdroje příznivě nakloněné M. Zelenému.

I samotné zpracování hesla je nekriticky oslavné. Jeden příklad za vše: Je uvedeno: "svůj boj proti nesmyslným a poškozujícím reformám Václava Klause popsal v knize..." Mělo být: "svůj boj proti reformám Václava Klause, které považuje za nesmyslné a poškozující, popsal v knize..."

89.102.130.240 17. 11. 2017, 16:07 (CET)FPOdpovědět

Mám totožný pocit, proto jsem přidal šablonu NPOV. Bohužel ale sám nedovedu potřebné zdroje dohledat, abych doplnil chybějící informace. Pokud máte přístup k takovým věrohodným zdrojům, prosím, pomožte Wikipedii tím, že doplníte popisovaná témata včetně zdrojů, z kterých jste vycházel. Díky, --Palu (diskuse) 17. 11. 2017, 17:10 (CET)Odpovědět

Bohužel týdeník Republika nemám, ale určitě ho mají v knihovnách. Prof. Zelený tam měl několik svých textů, byly tam i pochvalné texty od M. Sládka pro MZ. Minimálně jedno číslo mělo velkou fotografii MZ na titulní stránce.

Pokud se týče privatizace do rukou zaměstnanců, je to o trochu lepší. I když ty nejhorší texty dostupné na internetu nejsou, tak sám MZ na svých stránkách zanechal několik stop, když vystavil na svých stránkách některé méně hrozné texty z doby, kdy ještě internet nebyl: "Opravdová privatizace by měla probíhat bez účasti a diktátu státu"

  zdroj: http://www.milanzeleny.com/cs-CZ/stranky/1/-/0/254/vlastnicke-vztahy

"Pokud jde o vlastní postup privatizace, možností je řada: počínaje předáním do soukromých rukou (=zaměstnanců) zdarma"

   zdroj: http://milanzeleny.com/cs-CZ/stranky/1/-/0/105/privatizace-nemuze-byt-bezduchou

Dlužno zdůraznit, že v těch nejhorších textech a ve svých TV a rozhlasových vyjádřeních jednoznačně preferoval rozdávání majetku zaměstnancům zdarma, bez dalších významnějších alternativ. FP

Chtělo by to nějaký věrohodný sekundární zdroj. --Palu (diskuse) 17. 11. 2017, 18:10 (CET)Odpovědět