Džama Masdžíd (Ágra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džama Masdžíd
Poloha
AdresaÁgra, IndieIndie Indie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na budovu mešity.
Srovnání budovy s okolním tržištěm (bazarem).

Džama Masdžíd (hindsky जामा मस्जिद, anglicky Jama Masjid) je mešita v indickém městě Ágra ve státě Uttarpradéš. Je jedním se symbolů města. Nachází se v samém středu města, v blízkosti nádraží Agra Fort a stejnojmenné pevnosti. Je jednou z největších mešit v Indii.

Název stavby odkazuje ke komunitě (dospělých mužů), a významově se blíží latinskému slovu kongregace. Do indického prostředí bylo převzato z perštiny, resp. z masdžed-e jame (مسجد جامع), odkud dorazilo z arabského masdžíd džámí (مَسْجِد جَامِع). Stavba je také známá jako Páteční mešita. Praktický význam tohoto slova označuje ve velkých městech se značnou muslimskou populací mešitu hlavní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mešitu nechal zbudovat mughalský císař Šáhdžahán na počest své dcery Džahanary Begum. Důvodem pro tolik fenomenální stavbu byla kromě náboženství vládnoucí dynastie (islámu) i skutečnost, že Ágra byla v 16. století hlavním městem Mughalské říše; stavba měla ukazovat také vliv a moc vládnoucího rodu a v neposlední řadě být pozitivním signálem i pro arabské kupce, kteří Indii v té době často navštěvovali. Ve snaze zvýšit nápadnost celé stavby bylo rozhodnuto ji zbudovat na vyvýšené ploše, která je přístupná po třiceti pěti schodech.

Výstavba trvala celkem šest let a pracovalo na ní pět tisíc lidí. Použitým materiálem byly cihly, pro obklad potom v Rádžastánu v té době oblíbený červený pískovec[1] (stejný byl užit i pro pevnost Ágra) doplněný mramorem.

Před samotným areálem mešity se nacházelo osmiboké prostranství s názvem Tripolia Chowk v místě současné stanice Agra Fort. To bylo později během britské koloniální nadvlády zbořeno v roce 1857, při povstání místního obyvatelstva.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Hlavní nádvoří mešity má rozměr 100 × 60 m a zabírá východní stranu komplexu. Z velké části je otevřené, z levé a pravé strany jsou asi 10 m široké arkády (rivak), které doplňují dekorativní pavilony s mramorovými kopulemi. Uprostřed prostranství se nachází malá mělká studna pro očistu před modlitbou.

Samotná budova mešity se nachází v západní straně areálu. Dominantním prvkem stavby jsou tři kopule s četnými ornamenty; kouple jsou obkládané dekorativním kamenem. Jednotícím prvkem je klikatá čára, která je užita i na minaretech (pouze jižním; severní se v 20. století zřítil a nebyl nikdy opraven). Íván této mešity není tolik nápadně zdobený, jako je tomu v případě stejnojmenné mešity v indické metropoli Dillí; zde je obložen čistým mramorem a obklopuje jej text v perském jazyce opěvující císaře a jeho dceru.

Hlavní vchod do budovy je umístěn na východní straně. Kupole modlitebního sálu je nejvyšší a největší.

Využití[editovat | editovat zdroj]

I na počátku 21. století slouží stavba svému původnímu účelu. Kromě toho je dominantou města a významným orientačným bodem. Stavba není přístupná pro turisty, je určena pouze pro věřícím a případně pro studenty islámské náboženské školy, která v rámci mešity působí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sadia Aziz: Mosque, Memory and State: A Case Study of Jama Masjid (India) and the Colonial State c. 1857 (anglicky)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jama Mosque, Agra na anglické Wikipedii.

  1. JOHNSON, Gordon. Architecture of Mughal India. Cambridge: Cambridge University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 0-521-26728-5. S. 190. (angličtina) 
  2. Masjid-i Jami Agra. Archnet [online]. [cit. 2020-11-26]. Dostupné online.