Dům U rytířů (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U Rytířů
Dům U Rytířů, pohled Školskou ulicí směrem k ulici Vodičkově
Dům U Rytířů, pohled Školskou ulicí směrem k ulici Vodičkově
Účel stavby

obytný, obchodní, galerijní

Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektiJan a Josef Rixyové
Výstavba1887-1888
Poloha
AdresaŠkolská č. p. 693/28, Praha, ČeskoČesko Česko
UliceŠkolská
Souřadnice
Další informace
Rejstříkové číslo památky44480/1-1730 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U Rytířů se nachází v Praze 1, na Novém Městě, v ulici Školské 28, č. p. 693. Od 3. 5. 1958 je chráněn jako nemovitá kulturní památka. Národní památkový ústav ho uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 44480/1-1730.

Obzvlášť cenné na něm jsou dobové snahy vytvořit typ české národní architektury. Dům je dokladem vícepatrové blokové zástavby na Novém Městě na konci 19. a na začátku 20. století. Jeho novorenesanční výzdoba je ukázkou, jak tehdy vypadaly novoměstské domy.[1]

Dům U Rytířů se sgrafity navrženými Mikolášem Alšem

Původ názvu domu U Rytířů[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování vychází z jeho výzdoby: ve třetím patře průčelí se mezi okny nachází osm postav králů, rytířů a bojovníků, v podobě, jakou jim dal Mikoláš Aleš.[2]

Z historie domu U Rytířů[editovat | editovat zdroj]

V letech 1887-1888 byl podle plánů bratří Rixyů na místě odedávna obydleném postaven činžovní novorenesanční čtyřpodlažní dům.

Popis domu[editovat | editovat zdroj]

Třípatrový dům má dvě křídla spojená schodištěm. Hlavní budova je obrácena do ulice, druhá do zahrady. Půdorys je nepravidelný, s dvorem a dvorní přístavbou. Průčelí zdobí několik říms. Přízemí člení pět oblouků s kvádrovanou rustikou. V prvním a druhém patře jsou psaníčková sgrafita. V těchto dvou patrech jsou okna pravoúhlého tvaru. V horním patře hlavního průčelí byli podle kartonů Mikoláše Alše vyobrazeni čeští panovníci a hrdinové legend; v římse dům dále zdobí znaky českých měst.

Sgrafita pokrývají mimo jiné valené klenby průjezdu do dvora, kde stojí dva rytíři v brnění. Na stropě je namalováno nebe se Sluncem uprostřed, hvězdami a zvěrokruhem.

Dům má výzdobu figurální i ornamentální, plastickou, malířskou i sgrafitovou v novorenesančním stylu.

Kryje ho sedlová střecha.

T. G. Masaryk[editovat | editovat zdroj]

V Praze[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Garrigue Masaryk s rodinou bydlel v Praze na několika místech, třikrát na pravém břehu Vltavy, sedmkrát na levém. Než se přistěhovali do domu U Rytířů ve Školské ulici, bydleli na Královských Vinohradech v ulici Jana Masaryka 22, a to ve vile Osvěta. Po šesti letech se z ní odstěhovali z politických důvodů: probíhal spor o pravost rukopisů KrálovédvorskéhoZelenohorského.[3]

Ve Školské ulici[editovat | editovat zdroj]

V Praze 1 ve Školské ulici Masarykovi zůstali od listopadu 1888 do července 1890.[2] Dům tehdy nesl číslo 26.[4]

Byt rodiny Masarykových v domě U Rytířů se nacházel ve zvýšeném přízemí. Měl čtyři pokoje a kuchyň, byl tedy velký, s pokoji o ploše 30 metrů čtverečních, s výhledem do dvora.

Masarykův bratr Ludvík nedaleko odtud vlastnil vinárnu a Masarykovi k němu často chodili na obědy. V době, kdy žili v tomto domě, se jim narodila dcera Eleonora, která ale v útlém věku čtyř měsíců zemřela. Děti (AliceHerbert) chodily do obecné školy ve Školské ulici.

Masarykovi se v létě 1890 odstěhovali do Tomášské ulice.[5][6]

Využití domu U Rytířů[editovat | editovat zdroj]

Využití domu není pouze obytné a obchodní, ale také galerijní.

Přístavbu ve dvoře, jejíž návrh pochází z roku 1939, využívá galerie Leica Gallery Prague. Do nedávna se tam nacházela kovodílna. V roce 1999 prošla budova díky Linhartově nadaci rekonstrukcí a multifunkční prostor byl otevřen pro veřejnost pro neziskové kulturní a umělecké aktivity.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TICHÝ, Josef. Deset pražských bytů rodiny Masarykovy. Praha: Ústav T. G. Masaryka, 2006. 194 s. ISBN 80-86142-20-5.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]