Corumbá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Corumbá
Corumbá – znak
znak
Corumbá – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška118 m n. m.
StátBrazílieBrazílie Brazílie
Corumbá
Corumbá
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha64 960,9 km²
Počet obyvatel96 268 (2022)[1]
Hustota zalidnění1,5 obyv./km²
Správa
Vznik1778
Oficiální webwww.corumba.ms.gov.br
Telefonní předvolba67
PSČ79.300-000 a 79.349-999
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Corumbá je město v Brazílii. Leží ve státě Mato Grosso do Sul 425 km severozápadně od Campo Grande na břehu řeky Paraguay. Žije v něm přibližně 96 tisíc[1] obyvatel a je třetím největší městem státu Mato Grosso do Sul. Samotné město má rozlohu 21 km² a je správním centrem stejnojmenné obce o rozloze 64 960 km², která je největší v Brazílii mimo oblast Amazonie. Řeka tvoří státní hranici s Bolívií, ve městě proto žije mnoho Bolivijců. Naproti přes řeku se nachází bolivijské město Puerto Quijarro. Panuje zde tropické savanové podnebí.

Město je centrem mezinárodního obchodu a turistiky, neboť je vstupní branou do regionu Pantanal. Přes řeku Paraguay zde vede most z roku 1947, pojmenovaný po tehdejším brazilském prezidentovi Gasparu Dutrovi. Corumbá má také mezinárodní letiště a vede z ní železniční trať do bolivijského města Santa Cruz de la Sierra.[2]

Corumbá má přezdívku „Cidade Branca“ (Bílé město) podle vápencové půdy v okolí, díky tomu je také producentem stavebních hmot.[3] Jižně od města se nachází velký důl na železnou rudu, provozovaný firmou Vale SA. V okolí se pěstuje rýže, kukuřice, maniok a cukrová třtina, významný je také rybolov a dobytkářství.

Název města je odvozen od výrazu „curupah“, který v guaranštině znamená „hojnost pepřovníků“. Jako první Evropan se sem dostal v roce 1524 Aleixo Garcia. Pohraniční osadu zde založili v září 1778 Portugalci pod názvem Vila de Nossa Senhora da Conceição de Albuquerque.[4] Po pádu koloniální nadvlády se město stalo součástí nezávislé Bolívie, až prezident Mariano Melgarejo je odstoupil Brazílii. Město nabylo na významu v době paraguayské války, kdy zde vznikla pevnost Fort Junqueira. Počátkem dvacátého století se v regionu usadilo hodně Arabů.

Nachází se zde řada staveb ve stylu italského neoklasicismu a katedrála Marie pomocnice křesťanů z roku 1940. Výhled na město a okolí nabízí kopec Morro do Cruzeiro. V Corumbě sídlí muzeum zaměřené na historii a přírodu Pantanalu. Od roku 2004 se zde koná kulturní festival propagující integraci jihoamerických států.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online. [cit. 2023-10-24]
  2. Wanderlust Dostupné online
  3. Brazil Nature Tours Dostupné online
  4. Britannica Dostupné online
  5. Pantanal Escape Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]