Christopher Stevens (diplomat)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Christopher Stevens
Narození18. dubna 1960 nebo 1. dubna 1960
Grass Valley
Úmrtí11. září 2012 (ve věku 52 let) nebo 12. září 2012 (ve věku 52 let)
Benghází
Příčina úmrtívdechnutí kouře
Místo pohřbeníKalifornie
Alma materKalifornská univerzita v Berkeley
National War College
University of California College of the Law, San Francisco
Piedmont High School
Povolánípolitik, advokát a diplomat
NásledovníkLaurence Pope
Politická stranaDemokratická strana
Funkcevelvyslanec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Christopher Stevens (18. dubna 1960 v Kalifornii11. září 2012 v Benghází) byl americký právník a diplomat, od června 2012 až do své smrti v září 2012 velvyslanec Spojených států amerických v Libyi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Christopher Stevens se narodil v Grass Valley v Kalifornii ve Spojených státech amerických, na základní školu chodil ve městě Davis a na střední v Piedmontu. Jeho otec byl soudcem a také radním v Davisu, jeho matka hrála na violoncello. Po dokončení střední školy Stevens vystudoval dějiny v bakalářském programu Kalifornské univerzity v Berkeley, který ukončil v roce 1982. V letech 1983 až 1985 učil angličtinu jako dobrovolník Mírových sborů v Maroku. Po návratu do Spojených států vystudoval právo na Kalifornské univerzitě, studium ukončil v roce 1989. Pak byl právníkem specializovaným na zahraniční obchod a sídlil ve Washingtonu, D.C.

Diplomat[editovat | editovat zdroj]

V roce 1991 vstoupil Stevens do služeb Ministerstva zahraničí Spojených států amerických. Sloužil pak v Jeruzalémě, v Damašku, v Káhiře, v Rijádu i doma ve Washingtonu.

Před jmenováním velvyslancem v Libyi zde pracoval už dvakrát, v letech 2007 až 2009 jako zástupce a od dubna 2011 až do listopadu 2011 během Občanské války v Libyi jako zvláštní vyslanec k Dočasné národní přechodné radě. Velvyslancem v Libyi se stal od sedmého června 2012. Zahynul v automobilu při pokusu opustit napadený konzulát, když byla budova zasažena reaktivním granátem, během protiamerických demonstrací vyvolaných zveřejněním amatérského filmu Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christopher Stevens (diplomat) na anglické Wikipedii.

  1. Libyjští ozbrojenci zabili velvyslance USA. Rozzuřil je americký film o proroku Mohamedovi. iHNed.cz. Dostupné online.