Cholmovec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cholmovec
Холмовець
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Cholmovec
Cholmovec
Správa
PSČ90363
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cholmovec, česky dříve také Homlovec[1], ukrajinsky Холмовець, maďarsky Hömlőc, je obec v Pyjterfolvivské vesnické komunitě v okrese Berehovo v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, poblíž ukrajinsko-rumunské státní hranice. V roce 2001 zde žilo 714 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cholmovec je jméno slovanského původu a je vytvořeno z ukrajinského slova Холм (česky – kopec), jak naznačuje topografie kopcovitého terénu, na kterém se vesnice nachází.

Přesné datum vzniku obce se zatím nepodařilo zjistit, přestože vznikla v 19. století. Obec byla součástí Uherska. Po skončení první světové války se jako součást Podkarpatské Rusi stala pod názvem Homlovec[1] (maďarsky Hömlőc) součástí nově vzniklého Československa. V roce 1925 v obvodu obce probíhaly úpravy československo-rumunské hranice. Po skončení druhé světové války byla obec postoupena Sovětskému svazu.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kostel Všech svatých (Dobříkov).

Místní dřevěný kostel Všech svatých z roku 1679, pocházel z Velké Kopani u Vynohradivu, v roce 1857 byl za 255 zlatých přenesen do Cholmovce. V roce 1930 jej koupil československý senátor Václav Klofáč, který jej odtud nechal převést do Dobříkova v okrese Ústí nad Orlicí. Po opravě byl otevřen v roce 1931 a od té doby slouží Církvi československé husitské. V interiéru se nachází originální zařízení s vyřezávanými ikonami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Холмовець na ukrajinské Wikipedii.

  1. a b Seznam obcí a úřadů na Podkarpatské Rusi. Užhorod: [s.n.], 1922. Dostupné online. S. 20.