Che-lan-šan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
贺兰山
Ve vyšších polohách jsou lesy a louky
Ve vyšších polohách jsou lesy a louky

Nejvyšší bod3556 m n. m. (Che-lan-šan (贺兰山))
Délka170 km
Šířka30 km

Nadřazená jednotkaSeveročínské hory
Sousední
jednotky
Lang Shan, Mu Us Shamo, Quwu Shan, Gobi

SvětadílAsie
StátČínaČína Čína
Map
PovodíŽlutá řeka
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nižší partie pohoří jsou pusté a suché.

Che-lan-šan nebo Helan Shan (čínsky 贺兰山, pinyin Hèlán Shān, český přepis Che-lan-šan, mongolsky Alassa aghula v mongolštině, Alaša aγula), ve starších pramenech uváděný též jako Alašan, je izolované pouštní pohoří na hranici čínských autonomních oblastí Vnitřní Mongolsko a Ning-sia. Táhne se severojižním směrem podél Žluté řeky, převážně na jejím levém břehu, avšak nižší severní část leží na pravém břehu Žluté řeky. Podél řeky leží úrodná zavlažovaná oblast s městy In-čchuan a Š’-cuej-šan, dále na východ pak poušť Mu Us. Na západním úpatí leží mongolské město Bajan Chot (Alxa Zuoqi) a poušť Gobi.

Nižší partie Chelanských hor jsou pusté a suché. Ve vyšších polohách jsou lesy a louky. Průměrně dosahují nadmořské výšky kolem 2000 m, ale relativní výška je menší. Žlutá řeka zde teče v nadmořské výšce asi 1100 m. Nejvyšší vrchol dosahuje výšky 3556 m n. m.

Vinařství[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 se čínská vláda rozhodla udělat z hlavní čínské vinařské oblasti Ning-sia region, který bude konkurovat francouzskému Bordeaux. Tato vinařská oblast leží na východním úpatí Alašanu, na stejné zeměpisné šířce jako proslulá francouzská vinařská oblast. Do roku 2035 se má v horách zečtyřnásobit produkce vína.[1]

Po staletí jediným zdrojem vody na úpatí Alašanu byla Žlutá řeka, v průběhu posledních let se zde vybudoval rozsáhlý systém kanálů. Díky rekultivacím a zavlažovacím projektům se poušť mění v úrodný kraj. Dvě největší čínské vinařské společnost Changyu a Dinasty Wine zde investují stovky milionů juanů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čína chce vytvořit vinařskou oblast, která bude konkurovat Bordeaux | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. 
  2. WINEWORLD.CZ. Čína - o vinařstvích a vinařských regionech. wineworld.cz [online]. [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]