Čchi-lien-šan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čchi-lien-šan

StátČínaČína Čína
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čchi-lien-šan (čínsky 祁连山) známé dříve také jako Richthofenovo pohoří, je společně s pohořím Altyn-tagh (Zlaté hory) severním bradlovým pásmem pohoří Kchun-lun-šan. Tvoří hranici mezi provinciemi Čching-chaj a Kan-su v severozápadní Číně.[1] Pohoří se zdvíhá jižně od města Tun-chuang, načež se táhne nějakých 800 km směrem na jihovýchod a tvoří tak severovýchodní okraj Tibetské náhorní plošiny, Čchingchajsko-tibetskou plošinu, jakož i jihozápadní okraj Kansuského koridoru, jímž procházela severní větev Hedvábné stezky.

Čchi-lien-šan bylo dříve v evropských jazycích známé jako Richthofenovo pohoří, pojmenované po německém geografovi a cestovateli Ferdinandu von Richthofenovi (1833–1905), který v zeměpisu a historiografii prosadil termín „Hedvábná stezka“.[2]

Čchi-lien-šan v okrese Čchi-lien v provincii Čching-chaj

Pohoří Čchi-lien-šan bývalo taktéž spolu s pohořím Altyn-Tagh nazýváno Nan-šan neboli Jižní hory, protože obě horská pásma ležela na jih od hlavní trasy Hedvábné stezky. Dalo též jméno okresu Čchi-lien v provincii Čching-chaj.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Qilian Mountains na anglické Wikipedii.

  1. Association for Asian Studies, Far Eastern Association (U.S.). The Journal of Asian studies, Volume 62, Issue 1. [s.l.]: Association for Asian Studies, 2003. Dostupné online. ISBN 0-691-09676-7. S. 262. 
  2. Winchester, Simon. (2008). The Man Who Loved China: the Fantastic Story of the Eccentric Scientist Who Unlocked the Mysteries of the Middle Kingdom, p. 126.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]