Altyn-tag

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Altyn-tagh

StátČínaČína Čína
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Altyn-tag[1] (česky Zlaté hory[2], ujgursky ئالتۇن تاغ, čínsky v českém přepisu A er ťin-šan, pchin-jinem Ā ěr jīnshān, znaky 阿尔金山) je pohoří v severozápadní Číně, které odděluje Tarimskou pánev od Tibetské náhorní plošiny a také tvoří severozápadní okraj Cchajdamské pánve. Západní třetinou spadá do Sin-ťiangu, zatímco východní část tvoří hranici mezi Čching-chajem na jihu a Sin-ťiangem a Kan-su na severu.

Délka pohoří je zhruba 900 kilometrů, šířka do 100 kilometrů, nejvyšší vrchol je 6 295 metrů nad mořem. Zhruba od 5000 metrů je pohoří celoročně pokryté sněhem.

Pohoří Altyn-Tag bývalo též spolu s pohořím Čchi-lien-šan nazýváno Nan-šan neboli Jižní hory, protože obě horská pásma ležela na jih od hlavní trasy Hedvábné stezky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Altyn-tagh na slovenské Wikipedii, Алтынтаг na ruské Wikipedii, Altun na německé Wikipedii a Altyn-Tagh na anglické Wikipedii.

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 13, 120. 
  2. SKLENKA, Ľubomír. Hory Tibetu [online]. tibinfo.cz, 2000-04-05 [cit. 2012-05-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]