Chavat Sde Bar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chavat Sde Bar
חוות שדה בר
Celkový pohled na Chavat Sde Bar
Celkový pohled na Chavat Sde Bar
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška570 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJudea a Samaří
oblastní radaGuš Ecion
Chavat Sde Bar
Chavat Sde Bar
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 836 (2014[1])
Správa
Vznik1998
Oficiální webetziontour.org.il/attraction/sde-bar/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chavat Sde Bar (hebrejsky חוות שדה בר , přepisováno též Havat Sdeh Bar) je izraelská osada typu společná osada (jišuv kehilati) na Západním břehu Jordánu v distriktu Judea a Samaří a v Oblastní radě Guš Ecion.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v nadmořské výšce 570 metrů v severní části Judska a ve východní části Judských hor. Chavat Sde Bar leží cca 7 kilometrů jihovýchodně od města Betlém, cca 15 kilometrů jižně od historického jádra Jeruzalému a cca 65 kilometrů jihovýchodně od centra Tel Avivu. Osada Nokdim je na dopravní síť Západního břehu Jordánu napojena pomocí místní komunikace, která pak na severu ústí do lokální silnice číslo 356 (spojení na jih), a do lokální silnice číslo 398 (spojení směrem k severu, k aglomeraci Jeruzalému).

Je součástí rozptýlené sítě menších izraelských sídel ve východní části Guš Ecion poblíž starověké pevnosti Herodium. Jižním a východním směrem začíná prakticky neosídlená Judská poušť, na severní a východní straně se rozkládají četná palestinská sídla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. יישובים 2014 [online]. Izraelský centrální statistický úřad [cit. 2015-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-17. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]