Cerkev svatého Kosmy a Damiána (Lukov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cerkev svatého Kosmy a Damiána
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresBardejov
ObecLukov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevslovenská řeckokatolická
ZasvěceníKosma a Damián
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1708
Další informace
AdresaLukov, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerkev svatého Kosmy a Damiána v Lukově je řeckokatolická cerkev ve slovenské obci Lukov v okrese Bardejov na Slovensku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cerkev je postavena v západní části obce. Podle tradice byla postavena v letech 1708-09, opravena v roce 1740,[1] případně byla postavena až v roce 1740.[2] V pozdějších letech byl přestavěn (zakrytí presbytáře, posunutí věže směrem na západ). Patří ke starší variantě severozápadního typu dřevěných lemkovských pravoslavných chrámů.[2]

Cerkev byla postavena na kopci nad obcí, na poměrně strmém svahu vyžadujícím vysokou kamennou podezdívku plnící funkci suterénu. Cerkev je orientovaná (kněžiště na odvrácené straně), dřevěné srubové konstrukce, kryté šindelem. Loď je obdélníkového půdorysu, s vnitřně odděleným babincem, jehož horní část je nižší než loď; v prodloužení lodi se nalézá věž kůlové konstrukce se šikmými stěnami krytými šindelem, s kněžištěm zakončeným štíhlou osmibokou stanovou kopulí. Nad lodí je stanová kopule, prolomená v bocích, zakončená střechou podobnou té na věži. Zbývající místnosti jsou zastřešeny sedlovými střechami, z nichž na hřebeni nad kněžištěm vyčnívá malá věžička se štíhlou cibulovou bání. Všechny tři střechy jsou zakončeny kovanými železnými kříži.

Přízemí věže, otevřené na jižní straně, přechází v úzkou kruchtu, která probíhá podél jižních stěn kněžiště a lodi pod okapy střech. Na západní a severní straně je přízemí věže, stejně jako kněžiště a komora věže, svisle bedněno. Místnost ve věži (kruchta) je v horní části otevřená, krytá pouze prkennou podlahou komory. Stropy nad kněžištěm a babincem jsou trámové.

Uvnitř cerkvi se nalézá ikonostas z 18. století a cenné ikony ze 16. a 17. století. Ikony ikonostasu napsal v roce 1736 Andrej Gajecký. Zvony pocházejí z let 1755 a 1886.

Těsně pod chrámem se nachází kamenná brána krytá šindelovou střechou - pravděpodobně pozůstatek někdejšího ohrazení objektu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerkiew św. św. Kosmy i Damiana w Lukovie na polské Wikipedii.

  1. KOVAČOVIČOVÁ-PUŠKÁROVA, Blanka. Drevené kostoly východného ritu na Slovensku. Prešov: [s.n.], 1971. (slovensky) 
  2. a b BRYKOWSKI, Ryszard. Łemkowska drewniana architektura cerkiewna w Polsce, na Słowacji i Rusi Zakarpackiej. Wroclaw: Zakład narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo, 1986. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Brykowski Ryszard: Łemkowska drewniana architektura cerkiewna w Polsce, na Słowacji i Rusi Zakarpackiej, Zakład narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo, Wrocław 1986, ISBN 83-04-01989-2;
  • Kordováner Juraj, Cihovičová Eva, Šír Zdeněk (red.): Čergov. Turistická mapa. 1:50.000, 2. vydanie, VKÚ a.s., Harmanec 2002, ISBN 80-8042-233-8;
  • Kovačovičová-Puškárova Blanka, Puškár Imrich: Drevené kostoly východného ritu na Slovensku, Prešov 1971.