Britská krátkosrstá kočka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Britská krátkosrstá kočka
Britská modrá kočka
Britská modrá kočka
Základní informace
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Využitíkočka domácnosti
Průměrný věk12-14 let
EMS kódBRI
Tělesná charakteristika
Hmotnost4 až 8kg
Typ srstikrátká
Barvašedá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinac
Kategorie FIFeIII. Krátkosrsté a somálské kočky

Britská krátkosrstá kočka je plemeno kočky domácí, vyšlechtěné kolem roku 1900 ve Velké Británii. Byla vyšlechtěna křížením perských koček a domácích krátkosrstých koček s mohutnou stavbou těla. Nejprve byla chována pouze v modré variantě, později se objevily další barevné varianty a v současnosti se chová ve všech možných barevných variantách. Britská krátkosrstá kočka je jedním z nejoblíbenějších plemen čistokrevných koček zejména pro svou přítulnou povahu, hebkou srst a pěknou tělesnou stavbu, která je mnohdy velice objemná, váha této kočky se běžně pohybuje mezi 4 až 8 kg.[zdroj?]

Charakter[editovat | editovat zdroj]

Britské krátkosrsté kočky mají milou přítulnou, vyrovnanou[1] a hodnou povahu, v mládí jsou velmi hravé a v dospělosti jsou klidné. Snášejí se s ostatními domácími zvířaty a dovedou se zabavit i samy, i když dobu čekání na svého pána si převážně krátí spánkem nebo pozorováním vody v koupelně. Britské krátkosrsté kočky jsou vhodné pro chovatele s dětmi a pro chovatele, kteří chtějí mít pokojného domácího mazlíčka.[zdroj?]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Britská modrá krátkosrstá kočka je středně velká až velká. Má krátkou hustou srst s bohatou podsadou. Hlava je velká, kulatá s masivní lebkou, nos je krátký, široký a rovný. Uši jsou malé, mírně zakulacené a široce posazené. Oči jsou velké a kulaté a mají žlutou až měděnou barvu (u barevných variant jsou povolené i modré a zelené oči)

Zbarvení srsti[editovat | editovat zdroj]

Černá britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Černá britská krátkosrstá kočka má stejnou černou barvu, bez barevných variet. Bílé chloupky po těle jsou nežádoucí. Malá koťata mohou být lehce zrzavá, toto zbarvení přibližně v půl roce mizí. Pokud se černé britky sluní na slunci, může jejich srst získat hnědavé, nežádoucí zbarvení. Oči jsou jiskřivé oranžové nebo měděné. Hlava je kulatá, široká s krátkým nosem. Černý čenich. Uši se zaokrouhlenou špičkou. Tělo je stejné jako u ostatních britek, polštářky tlapek černé. Povaha je milá společnice a přítulná

Bílá britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá, bílá, bez odstínů žluté a našedlé. Oči: velké, kulaté, oranžové. Každé oko může mít různou sytost barvy. Uši zakulacené. Hlava: kulatá, široká, rovný nos, čenich má růžovou barvu. Tělo je silné, robustní, polštářky tlapek mají růžovou barvu. Povaha: vypadá perfektně a stejně tak vystupuje. Variety: s modrýma očima, s oranžovýma očima, s nestejně zbarvenýma očima

Krémová britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá podsada, jemná na dotek. Zbarvení jednobarevné, krémové, bez bílých znaků. Oči: velké, kulaté, měděné, oranžové, zlaté. Oříšková barva je vada, oproti minulosti, byly povoleny. Hlava: kulatá, široká, růžový čenich. Uši jsou zakulacené. Tělo: silné, podsadité. Tlapky mají růžovou barvu. Povaha: přítulná a velmi milá. Variety: žádné.

Modrá britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá podsada. Barva světle až středně modrá. Mramorování je nežádoucí. Tygrování se může objevit u malých koťat, ale za pár měsíců zmizí. Oči: velké, kulaté, měděné nebo oranžové. Hlava: kulatá, modrý čenich, uši zakulacené. Tělo: podsadité, tlapky jsou modré barvy. Povaha: milá, přítulná, vyrovnaná, ale zároveň rozmazlená princezna a někdy i uličník. Má zvláštní zvukové projevy. Není tak hlučná, jako siamky, ale její zvuková konverzace je velmi výřečná. Její hluboké, hrdelní mňau zní v mnoha tónech. Variety: Někdy je kartouzská kočka považována za varietu britských krátkosrstých[zdroj⁠?], jindy za samostatné plemeno. Tyto kočky byly vyšlechtěny v klášteře Chartrese ve Francii. Jsou silnější a větší než modré britky, mají protáhlejší obličeje a šedivější barvu srsti. Jsou si na první pohled velmi podobné.

Modrokrémová britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá, bez známek tygrování. Světle modrá a krémová nesmí tvořit žádné skvrny. Optimální je velmi světlé zbarvení. Světlé chloupky jsou jemnější na dotek, než modré. Oči: velké, kulaté, měděné, oranžové nebo zlaté. Hlava: kulatá, modrý čenich, uši zakulacené. Tělo: podsadité, tlapky růžové, modré nebo směs obou barev. Povaha: velmi živá, zvědavá. Variety: nejsou žádné.

Mramorovaná britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: Mramorování má jasně černou barvu. Srst je krátká, jako plyšová. Jasně je vidět kresba srsti. Na nohou má jakoby náramky. Oči: velké, kulaté, měděné až zlaté. Od koutku vnějšího oka se táhne dobře viditelný pruh. Hlava: Kulatá, široká, čenich má jasně červenou barvu. Uši zakulacené. Tělo: stejně jako ostatní britky, podsadité. Barva tlapek červená. Povaha: přátelská, přítulná. Variety: První varieta má na boku kresbu, která vypadá jako obláčky. Druhý typ má kresbu podobnou spirálám. Je to klasický typ. Má na hřbetě tři pruhy , na hrudi náhrdelník, na čele kresbu do M. Obě strany těla mají mít stejnou kresbu. Další varieta je Stříbřitá černě mramorovaná britská krátkosrstá kočka s klasickou kresbou.

Želvovinová britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká a hustá a černé, červené, krémové skvrny by měly být stejnoměrně rozdělené po celém těle. Pokud mají na hlavě tzv. plamínek - lysinku, jedná se o zvlášť ceněné jedince. Oči: velké, kulaté, oranžové nebo měděné. Hlava: kulatá, čenich je černé barvy. Tělo: podsadité, silné, tlapky růžové, černé nebo černorůžově skvrnité. Povaha: bystrá a okouzlující. Variety: Želvovinová s bílou barvou (podobná želvovinové a navíc má bílé barvy) nebo modřeželvovinová s bílou (má místo černé barvy barvu modrou a krémovou).

Dvoubarevná britská[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká , hustá s pravidelnými plochami. Barevné skvrny mají být i po tvářích a nejlepší je i lysinka na obličeji, neboli tzv. Véčko Oči: velké, kulaté, měděné nebo oranžové. Zelené jsou považovány za vadu. Hlava: kulatá, čenich růžový nebo odpovídající barva skvrnám po těle. Uši jsou zakulacené. Tělo: svalnaté, silné nohy, podsadité. Tlapky mají růžovou barvu nebo barvu obdobnou jako skvrny. Povaha: přítulná Varianty: I. černobílá, II. modrobílá, III. červenobílá, IV. krémovobílá, lilovobílá, čokoládovobílá,modrokrémovobílá,lilověkrémovobílá,černěkrémovobílá,čokoládověkrémovobílá Varianty s bílou Britské krátkosrsté kočky se vyskytují i mnoha barevných formách s bílou barvou: bicolor: bílá pokrývá 1/4 až 1/2 těla, harlekýn: bílá pokrývá více než 1/2 těla, van: bílá pokrývá celé tělo s výjimkou ocasu a skvrn na hlavě

Kouřová britská krátkosrstá[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá, spodek srsti má světlou až stříbrnou barvu, horní část je černá. Oči. velké, kulaté, měděné, zlaté, oranžové. Hlava: kulatá, černý čenich. Uši zakulacené. Tělo: podsadité. Tlapky mají černé polštářky. Povaha: přítulná, milá. Variety: Jsou dvě kouřová britská krátkosrstá a to v barvách černé a modré.

Britská krátkosrstá kočka činčila[editovat | editovat zdroj]

Srst: krátká, hustá, bílá, na bocích, hlavě, ocásku a na uších má tmavé zabarvení. Barva podsady by měla být co nejbělejší. Barva zabarvení může být jako obvykle u britských koček, i hnědá. Oči: kulaté, velké, barva očí zelená, černě orámované. Podstatný rozdíl oproti ostatním britským kočkám. Hlava: kulatá, široká, růžový čenich, uši zakulacené. Tělo: statné, tlapky růžové nebo v barvě zabarvení pesíků. Povaha: spokojená, vyrovnaná. Variety: různé zbarvení konečků srsti.


Varianty s bílou[editovat | editovat zdroj]

Britské krátkosrsté kočky se vyskytují i mnoha barevných formách s bílou barvou:

  • bicolor: bílá pokrývá 1/4 až 1/2 těla,
  • harlekýn: bílá pokrývá více než 1/2 těla,
  • van: bílá pokrývá celé tělo s výjimkou ocasu a skvrn na hlavě

Varianty s kresbou[editovat | editovat zdroj]

U britských krátkosrstých koček všech barev se vyskytují následující kresby:

  • mramorovaná
  • tečkovaná
  • tygrovaná

Nejnověji se chovají i britské krátkosrsté kočky s odznaky tzv. colourpoint.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Britská mačka na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


  1. CHLUPÁČI.CZ. Britská krátkosrstá kočka miluje průzkumy | Britka | CHLUPÁČI.cz. chlupaci.cz [online]. 2022-06-14 [cit. 2024-03-03]. Dostupné online.