Munchkin (kočka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Munchkin
Munchkin dlouhosrstý – kotě
Munchkin dlouhosrstý – kotě
Základní informace
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce3–4 kg
Hmotnost samice2–3,5 kg
Typ srstikrátká i dlouhá
Klasifikace a standard
StandardyTICA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons

Munchkin je plemeno kočky domácí s genovou mutací, díky které má kočka výrazně zkrácené nohy, podobně jako třeba u psů jezevčík. Z velkých chovatelských organizací plemeno uznává pouze TICA.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Krátkonohé kočky nejsou z historie neznámé, první zdokumentované případy pocházejí ze 40. let 20. století. Britská veterinární zpráva z roku 1944 popisuje čtyři generace zdravých krátkonohých koček, které se od normálních koček lišily pouze délkou nohou.[1] Tato linie vymizela během druhé světové války, ale další krátkonohé kočky byly pozorovány v Rusku v roce 1956 a ve Spojených státech v 70. letech.[1]

V roce 1983 zachránila Sandra Hochenedelová, učitelka hudby z Louisiany, dvě březí krátkonohé kočky, které buldok zahnal pod nákladní auto.[2] Jednu z koček si ponechala a pojmenovala jí Blackberry.[1][2] Polovina koťat, která Blackberry porodila, byla rovněž krátkonohá. Jednoho krátkonohého kocourka dala své přítelkyni, Kay LaFranceové, která jej pojmenovala Toulouse. Dnešní munchkinové odvozují svůj původ právě od Blackberry a Toulouse.[1]

Toulouse byl nekastrovaný kocour, který se volně pohyboval venku, takže se po čase v okolí domu Kay LaFranceové začala formovat populace krátkonohých koček, které zjevně nebyly nijak významně handicapovány při shánění potravy či při páření oproti normálním kočkám.[2] V přesvědčení, že mají nové plemeno, kontaktovaly obě ženy doktorku Solveig Pfluegerovou, předsedkyni výboru pro genetiku a poradkyni výboru ředitelů chovatelské organizace TICA.[3][4] Dr. Pfluegerová spolu s doktorem Davidem Billerem, vedoucím oddělení radiologie na Koleji veterinární medicíny (College of Veterinary Medicine) Kansaské státní university (Kansas State University) provedli genetické a veterinární studie a určili, že krátkonohost je způsobena autozomálním dominantním genem, přičemž krátkonohé kočky nevykazují známky problémů s páteří, které jsou známé u krátkonohých psích plemen, například jezevčíků či velškorgi.[3]

Veřejnosti bylo plemeno poprvé představeno v roce 1991 na výstavní show TICA přenášené celostátní televizí z newyorské Madison Square Garden. Kritici předpovídali, že plemeno začne vykazovat podobné problémy s páteří a kyčlemi, jaké trápí některé jezevčíky.[4] Přes veškerou kontroverzi[4] byl munchkin v roce 1994 TICA uznán jako nové plemeno a byl přijat do rozvojového programu TICA pro nová plemena.[1] Plného uznání s možností obdržet titul šampióna se munchkin dočkal v roce 2003.[1]

Munchkin krátkosrstý

Kromě TICA plemeno uznávají jen některé menší chovatelské organizace z USA, Jižní Afriky a Austrálie. Mezi chovateli „běžných“ koček panuje velká kontroverze ohledně toho, zda a do jaké míry je mutace kterou munchkin nese, pro kočku abnormální a znevýhodňující.[4] Velká, převážně evropská chovatelská organizace FIFe odmítá uznat plemeno, které je podle ní založeno na „genetické chorobě“, achondroplasii (viz sekce Zdraví).[5] Britská GCCF považuje plemeno za neakceptovatelné, neboť je založeno na „abnormální stavbě či vývoji“.[6] Ani největší americká chovatelská organizace CFA plemeno neuznává.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Munchkin je popisován jako společenská, inteligentní, velmi hravá kočka, která má ráda lidi i jiná zvířata.[1] Krátké nohy nemají zásadní vliv na pohyblivost či schopnost přežití kočky v přírodě.[7]

Munchkin se podobá běžným domácím kočkám, které jsou v rámci jeho chovu běžně používány k zakřižování. Je to spíše menší až středně velká kočka, samci obvykle váží 3–4 kg a jsou o něco větší než samice, které váží 2–3,5 kg. Hlava je klínovitá, se zaoblenými konturami, velikostí v přirozeném poměru k tělu. Oči jsou ve tvaru vlašských ořechů, s bdělým pohledem.[7] Uši jsou široké u základu, s lehce zaoblenými špičkami. Tělo je silné, avšak nepůsobí ztuhle.[7] Hřbet od ramen k patě ocasu lehce stoupá. Nohy jsou krátké, ale pevné, souměrné vzhledem k tělu.[7] Stehenní a podkolenní část končetiny jsou přibližně stejně dlouhé.[7] Nohy mohou být lehce vyklenuté do oblouku, ovšem přílišné vyklenutí je důvodem k diskvalifikaci.[7] Zadní nohy mohou být o něco delší než přední. Tlapky rovně sedí na podložce a směřují vpřed, nesmí se stáčet dovnitř nebo ven. Ocas by měl být při chůzi vztyčený, délky těla, zužující se směrem k zakulacenému konci.[7]

Munchkin se vyskytuje ve všech barevných varietách. Srst může být krátká i dlouhá, krátkosrstí a dlouhosrstí munchkinové jsou vystavováni a posuzováni odděleně.[1]

TICA povoluje v chovu munchkinů zakřižování libovolných domácích koček, které nepatří k již uznanému plemeni. Munchkin, který by vypadal jako trpasličí verze jiného uznaného plemene, by byl v rámci výstavy diskvalifikován.[7] Nestandardní (dlouhonozí) munchkinové se nevystavují.

Genetika[editovat | editovat zdroj]

Gen pro krátkonohost (Munchkin gene – M) je autozomálně dominantní. Homozygotní embrya (se dvěma kopiemi genu) nejsou životaschopná, přestávají se v děloze vyvíjet. Všichni krátkonozí munchkinové jsou tudíž heterozygotní (s jednou kopií genu pro krátkonohost a jedním normálním genem).

  • homozygot – MM
  • heterozygot – Mm
  • dlouhonohý jedinec – mm
Krátkonohý heterozygot
M m
Krátkonohý heterozygot M MM Mm
m mM mm

Ze spojení dvou standardních (tedy krátkonohých) munchkinů bude 1/4 embryí (homozygoti – MM) neživotaschopná a zanikne již v děloze. Zbylé 3/4 embryí se pak vyvinou normálně. Z narozených koťat 2/3 budou krátkonohá (Mm), zbylá 1/3 dlouhonohá (mm).

Dlouhonohý jedinec
m m
Krátkonohý heterozygot M Mm Mm
m mm mm

Spáří-li se standardní (krátkonohý) munchkin s dlouhonohou kočkou, všechna embrya by se měla vyvinout normálně. Polovina narozených koťat bude krátkonohá (Mm), polovina dlouhonohá (mm).

Zdraví[editovat | editovat zdroj]

Genová mutace způsobující krátkonohost munchkinů bývá označována jako achondroplasie.[8] Ovšem typickým znakem achondroplasie bývá kromě zkrácených nohou i zvětšená hlava,[8] což není případ munchkinů. Jde tedy spíše o pseudoachondroplasii.[8][9] Menší vrhy v případech, kdy se páří dva munchkinové mezi sebou, naznačují, že homozygotní embrya nejsou životaschopná.[8]

V roce 1995 nechalo několik chovatelů munchkinů své nejstarší kočky otestovat. U testovaných koček nebyly nalezeny žádné známky problémů s klouby či kostmi.[2] Zdá se ale, že u munchkinů je vyšší než obvyklý výskyt lordózy a vpáčeného hrudníku (pectus excavatum).[8][9] Obě vývojové vady se často vyskytují u lidí s pseudoachondroplasii.[9] Tyto vady se ovšem objevují i u jiných kočičích plemen a někteří chovatelé odmítají, že munchkin je v tomto ohledu nějakou výjimkou.

Odvozená plemena[editovat | editovat zdroj]

Zkřížením munchkinů a koček perského typu (perské kočky, exotické kočky a perští colourpointi), vzniklo plemeno minuet, plně uznávané TICA od roku 2016.[10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Munchkin cat na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g h Munchkin - Introduction [online]. The International Cat Association [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-23. (anglicky) 
  2. a b c d HELGREN, Anne J. Encyclopedia of Cat Breeds. [s.l.]: Barron's Educational Series, 1998. 392 s. ISBN 978-0764165801. Kapitola Munchkin Cat. (anglicky) 
  3. a b HARPER, Lee. Dr. Solveig Pflueger [online]. www.showcatsonline.com, 2014-10 [cit. 2015-08-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c d A Cat Fight Breaks Out Over a Breed. The New York Times [online]. 1995-07-23 [cit. 2015-08-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Breeding and Registration Rules [online]. Fédération Internationale Féline, 2007-03-01 [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  6. Welfare - The GCCF says Health and Welfare Come First [online]. The Governing Council of the Cat Fancy [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-11. (anglicky) 
  7. a b c d e f g h Munchkin Breed Group Standard [online]. The International Cat Association [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-12. (anglicky) 
  8. a b c d e HARTWELL, Sarah. Genetic anomalies of cats [online]. messybeats.com [cit. 2015-08-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. a b c WEDDERBURN, Pete. Cat breeds - trophies with hidden problems?. Journal of Small Animal Practice, BSAVA Companion. 10/2008, roč. 49, čís. 10, s. 7–9. DOI 10.1111/j.1748-5827.2008.00680.x. (anglicky) 
  10. Minuet Breed [online]. TICA, 2018-08-13 [cit. 2020-05-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]