Borovskoje šosse (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Borovskoje šosse
StátRusko
MěstoMoskva
Síť metramoskevské
Vznik30. srpna 2018[1]
Linky
Technické informace
Typ stanicedvoulodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem20 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Borovskoje šosse (rusky Боровское шоссе) je stanice moskevského metra na Kalininsko-Solncevské lince, která byla zprovozněna dne 30. srpna 2018 v rámci úseku Ramenki - Rasskazovka. Je pojmenována po přilehlé silnici.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Borovskoje šosse se nachází na hranici čtvrtí Novo-Peredělkino (Ново-Переделкино) a Solncevo (Солнцево) v blízkosti Borovského šosse jižně od jeho křížení s Prirečnou ulicí (Приречная улица).

Stanice disponuje dvěma podzemními vestibuly, jihozápadním a severovýchodním. Z nich je možné dostat se jak na obě strany Borovského šosse tak i k Prirečné ulici a 7. mikrorajonu Solnceva. Vstupní pavilony jsou v oranžové a šedé barvě. Stanice se stane základem pro dopravně-přestupní uzel, který kromě stanice metra bude zahrnovat zastávky veřejné dopravy, záchytné parkoviště, objekty občanské vybavenosti a společenské a komerční prostory.

Design stanice se odkazuje na přilehlou silnici, podle které je stanice pojmenována. Vzhled stanice určuje kontrastní kombinace jasně oranžových prvků a pozadí v odstínech šedé. Osvětlení má připomínat městské lucerny, vroubkovaný strop dálnici po dešti a dekorativní lampy auta jedoucí vysokou rychlostí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Боровское шоссе (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. Открылся самый протяженный в истории московского метро новый участок [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Novokosino Metro v MoskvěKalininsko-Solncevskaja směr Aeroport Vnukovo
Solncevo Borovskoje šosse Novoperedělkino
Začátek , NovokosinoNovogirejevoPerovoŠosse Entuziastov Aviamotornaja Ploščaď Iljiča Marksistskaja Treťjakovskaja , konec
Volchonka Pljušicha Dorogomilovskaja
Začátek , Dělovoj centr Park Pobědy MinskajaLomonosovskij prospektRamenkiMičurinskij prospekt OzjornajaGovorovoSolncevoBorovskoje šosseNovoperedělkinoRasskazovkaPychtinoAeroport Vnukovo, konec