Kropotkinskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kropotkinskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik15. květen 1935
LinkySokolničeskaja
Technické informace
Počet nástupišť1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7701084000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kropotkinskaja (rusky Кропоткинская) je stanice moskevského metra.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Kropotinskaja je podzemní, hloubená stanice s ostrovním nástupištěm, součást Sokolničeské linky. Její interiér byl vzhledem k významu stanice budován i na poměry moskevského metra velmi okázale. Je mělce založená; pouhých 13 m hluboko a má jeden výstup, vyvedený po pevném schodišti do povrchového vestibulu. Ten se nachází u znovu postaveného pravoslavného Chrámu Krista spasitele a Puškinova muzea. V interiéru stanice byl užit mramor, osvětlení je umístěno na dvou řadách sloupů, které celou stanici podpírají. Na podlahu se použila žula, uspořádaná do šachovnicového vzoru.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Vybudována byla ve velké otevřené jámě (176 m dlouhé a 25 m široké; tunely ze stanice Biblioteka imeni Lenina vznikly technikou „Vykopej a přikryj“. Díky neomezenému prostoru a příznivým geologickým podmínkám bylo možné postavit podle zadání nejprostornější stanici v celém tehdejším metru. Od 5. května roku 1935 tak slouží veřejnosti, řadí se ke stanicím historicky nejstarším. Její model byl oceněn i na mezinárodní výstavě v Paříži roku 1937 a v Bruselu roku 1958; architekti stavby dostali Stalinův řád. Tehdy ale nesla název Dvorec sovětov (Palác sovětů), podle velkého a megalomenského paláce, který měl být v její blízkosti vybudován. Jeho stavbu však přerušila druhá světová válka a ocel nutná pro výstavbu byla potřeba na válečnou výrobu. Po válce byl projekt celé stavby nakonec zrušen Nikitou Chruščovem. Současný název tak má stanice až od roku 1957, kdy ji pojmenovali po ruském anarchistovi, Pjotru Kropotkinovi.

V současné době stanici využívá denně kolem 40 000 lidí. V budoucnosti se plánuje její rozšíření a vytvoření druhého nástupiště pro linku Kalininsko-Solncevskou, jejíž plánovaná západní část má vést tímto směrem. Název této nové stanice bude znít nejspíš Ostoženka nebo Kadaševskaja.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Bulvar Rokossovskogo Metro v MoskvěSokolničeskaja směr Kommunarka
Biblioteka imeni Lenina Kropotkinskaja Park Kultury
Bulvar Rokossovskogo Čerkizovskaja Preobraženskaja ploščaďSokolniki KrasnoselskajaKomsomolskaja Krasnyje vorotaČistyje prudy Lubjanka Ochotnyj rjad Biblioteka imeni Lenina KropotkinskajaPark Kultury FrunzenskajaSportivnaja Vorobjovy goryUniversitetProspekt Vernadskogo Jugo-ZapadnajaTroparjovoRumjancevoSalarjevoFilatov LugProkšino OlchovajaKommunarka