Bill Warner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dr. Bill Warner
Rodné jménoWilliam Bryan French
Narození7. května 1941 (82 let)
Spojené státy americké Tennessee
PseudonymBill Warner
Povoláníspisovatel
Vzdělánímatematik, fyzik
Alma materNorth Carolina State University
ŽánrKritika islámu
Témataislám a politika, fyzika a matematika
Významná dílaPrávo šaria pro nemuslimy, Hadísy – Mohamedova sunna, Síra – Život Mohameda
Web oficiální stránka
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bill Warner (* 7. května 1941, USA), vlastním jménem William Bryan French[1], je americký autor řady knih o vlastní interpretaci islámu, včetně zkrácených verzí koránu, životopisu proroka Mohameda a jeho tradic.

Jeho knihy o politickém islámu byly přeloženy do mnoha jazyků. Celkem napsal 15 knih na téma politický islám. Mimo svou publikační činnost o politickém islámu přednáší na národní i mezinárodní úrovni a poskytuje také rozhovory pro televize[2][3][4] nebo jiná média,[5] účastní se diskusí o svém výkladu islámu a poskytuje přednášky v různých částech světa včetně České republiky.[6][7] V roce 2014 založili spolu s Milanem Podlipným spolek Center for the Study of Political Islam z.s., který má za sídlo brněnskou adresu na které je registrováno 962 firem.[8][9] Hlavním účelem CSPI je zvýšit informovanost veřejnosti o Warnerově výkladu islámu.[10] Hlavní činností spolku je provoz internetové stránky, prodej knih Billa Warnera a také občas poskytuje přednášky na téma Warnerova chápání islámu.[11][12][13][14]

Ve svých publikacích se zaměřuje především na politické aspekty jeho interpretace islámské doktríny týkající se nemuslimů (káfírů). Ve svých knihách vychází z východiska, že nelze slučovat islám jakožto náboženství a politický islám – jakožto návod k jednání a praktický politický styl opřený o právní regule. Podle něj je islám jakožto víra soukromá věc jednotlivce a je to věc hodná úcty, respektu a tolerance, kdežto to, čemu on říká politický islám je soubor agitačních pokynů, které jsou určeny kolektivu, mase.[15]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Warner je absolventem North Carolina State University, kde v roce 1968 získal titul Ph.D. v oboru fyziky a matematiky.[16] Po útocích z 11. září 2001 se rozhodl zpřístupnit islámské texty veřejnosti.[17] Znalost islámu podle svých slov získal studiem všech podstatných islámských textů, které podle vlastních slov prý studoval od svých třiceti let.[18]

Politický islám[editovat | editovat zdroj]

Warner, Bill, Množství textů o káfirech v sunně a koránu

Ve svých dílech se nevěnuje názorům muslimů na nemuslimy, ale pouze vztahem jeho výkladu islámské doktríny a nevěřících. Zaměřuje se na tu část islámu, která se dle jeho metodiky týká nevěřících – káfirů. Tuto část islámu nazývá politický islám. Podle jeho tvrzení a metodiky údajně 51 % islámské doktríny se věnuje právě nemuslimům, tedy politickému islámu.[3] Jeho cílem je podle Warnera dominovat a celý svět by se měl podřídit jeho pravidům.[19] Warner ukazuje rozpory mezi Káhirskou deklaraci lidských práv v islámu a západními svobodami, které jsou obsaženy například ve Všeobecné deklaraci lidských práv z roku 1948. Politický islám Bill Warner nepovažuje za kompatibilní se systémem „západního světa“.[18]

Islám považuje za nejgeniálněji sestavený politický systém všech dob. Zahrnuje naprosto všechny aspekty lidského života – od jídla a pití přes osobní hygienu, oblékání a rodinné uspořádání, rytmus dne nastavený modlitbami, organizaci státu a obcí, podnikání, finance, války, mír, individuální život a lidské vztahy po vztah ke káfirům čili jinověrcům a bezvěrcům. A všech aspektů také používá ke svému šíření (džihádu). Džihád tedy není jen násilný a agresívní. Dobývání mečem je jen jeden z jeho čtyř aspektů, ten nejviditelnější, proto nejméně nebezpečný. Organizace všech aspektů lidského života nicméně není charakteristikou pouze islámu, podobně se projevuje například i ortodoxní judaismus postavený na systému příkazů a zákazů[20]. V islámu intenzita organizace života věřícího záleží na interpretaci víry, náboženské škole a mnoha dalších faktorech. Není jednolitá pro každého[21], jak Warner naznačuje.

Bill Warner považuje za nutnost islám podrobně studovat, vnímat jeho dvojjakost, tedy oba jeho aspekty – mírné i totalitní. Zanedbání studia islámu považuje za 1400 let starý dluh. Jako jeden z problémů západní civilizace považuje např. neznalost islámského pravidla, že pozdější verše koránu (totalitní) jsou podle něj nadřazené ranějším (mírným) nebo je ruší.[22] Ve skutečnosti o této teorii, které se říká abrogace, neexistuje v muslimském světě shoda a není jasné, kolik veršů bylo nahrazeno či doplněno a jestli vůbec je to možné. Teorie nahrazování se liší podle náboženských škol a výkladů jednotlivých imámů.

Statistický islám[editovat | editovat zdroj]

Warner podrobil Korán, Hadísy a Prorokův životopis (síru) jednoduché statistické analýze[23] s cílem stanovit množství textu v základních textech islámu týkajících se určitých oblastí, jako jsou např. nemuslimové, ženy či džihád. Tvrdí například, že 51 % z celkového počtu slov trilogie celkem se netýká muslimů, ale nemuslimů.

Zanalyzoval svou metodikou také texty hadísů týkajících postavení žen a mužů. Celkem 89,4 % z jím vybraných 391 hadísů údajně přisuzuje ženám nižší postavení než mužům, 10 % rovnoprávné postavení a 0,6 % postavení vyšší. Kvantifikací muslimů zjistil, že Mohamed dosáhl největšího nárůstu počtu muslimů po útěku do Medíny, kde začal uplatňovat džihád a stal se vojevůdcem a politikem. Všechna data k těmto analýzám jsou dostupná on-line.

Z této analýzy rovněž vyplynulo, že 80 % slov ze síry se věnuje právě medínskému období Mohamedova života, tedy převážně politickým aspektům islámu a džihádu. Podobným způsobem zpracoval i další témata obsažená v trilogii.[24]. Výsledky této analýzy byly využity například v článku deníku SME poslance Evropského parlamentu Richarda Sulíka [25] či v publikaci profesora Davida Bukeyho [26]

Kritika autora[editovat | editovat zdroj]

Warner nemá vzdělání v oblasti islámu nebo práva. Ve svých pracích se nezabývá náboženskými aspekty islámu. Soustředí se především na základy politického islámu, ne na jeho historické proměny a vývoj. Dochází tak ke zjednodušení. Ovšem sám autor toto zjednodušení vysvětluje tím, že je to nutné z důvodu snadného pochopení základů politického islámu veřejností.[27] Na základě znalostí islámu je podle autora možné pochopit základní problémy mezi islámem a ostatními nemuslimskými kulturami. Islám jako politický náboženský systém je podle něj možné kriticky analyzovat.[1]

Organizace Southern Poverty Law Center, známá mimo jiné bojem proti Ku-klux-klanu, jej zařadila na seznam „deseti nejbigotnějších Američanů“[17][28]. Někteří odborníci z Čech a Slovenska z oblastí antropologie[29] a islamistiky,[1] nepovažují Warnera za odborníka, islamolog Attila Kovács nepovažuje jeho metodologii analýzy islámských textů za použitelnou v rámci humanitních či společenských věd. Například český islamolog Bronislav Ostřanský označuje Warnera za distingovaně vystupujícího šarlatána, který svému publiku sděluje jen to, co chce slyšet.[1] Warnera genetik Dr. Mohsen El-Guindy[30] obvinil, že pracuje pro židovsko-evangelické organizace za účelem útočení na islám a jeho pošpinění.[31] Na druhou stranu tyto analýzy použil např. izraelský orientalista David Bukey[26] nebo slovenský politik Richard Sulík[25].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Rozumie Bill Warner islámu? Pýtali sme sa islamológov v Českej republike a na Slovensku. islám.sk [online]. 2017-01-20 [cit. 2017-01-20]. Dostupné online. 
  2. "A migráció volt az iszlám sikerének kezdete" Bill Warner MTV. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. a b Telewizja Republika - Dr Bill Warner - Polska na Dzień Dobry 2016-04-20, https://www.youtube.com/watch?v=vXxgLQWIbxo
  4. Česká televize, Události komentáře, 2014-06-10,http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/214411000371006/
  5. The Glazov Gang-Dr. Bill Warner on “Measuring Extremism in Islam.https://www.youtube.com/watch?v=Mwkop3c3TzQ
  6. Konference Evropa, imigrace a islám - 27. 10. 2015 , https://www.youtube.com/watch?v=sycRvu_kpTk
  7. Byli jsme na uzavřené pražské akci, kterou by islamisté nejspíš utopili v krvi [online]. [cit. 2016-09-12]. Dostupné online. 
  8. https://rejstrik.penize.cz/adresa-firmy/brno-veveri-lidicka-psc-602-00
  9. Center for the Study of Political Islam, z.s., IČO: 03570894, 10. 2. 2018 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz. rejstrik.penize.cz [online]. [cit. 2018-02-10]. Dostupné online. 
  10. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupné online. 
  11. Články | CSPII. www.cspii.org [online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupné online. 
  12. Politický islám jako hrozba pro svobodnou společnost. Tipy Deníku [online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-01-25. 
  13. Svobodný svět a islám - přednáška o politickém islámu. www.facebook.com [online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupné online. 
  14. „Mrtvým spoluobčanům už není humanismus moc platný.“ Výbušné vystoupení Petra Robejška ve Sněmovně. Téma: Poevropštění islámu, nebo islamizace Evropy?. Parlamentní listy. Dostupné online [cit. 2018-01-24]. 
  15. Petr Žantovský: Kdo se chce mírumilovně zapojit do života Evropy, musí odložit příkazy práva šaría. Tedy musí přestat být muslimem [online]. [cit. 2016-06-28]. Dostupné online. 
  16. Bill Warner životopis | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2016-09-13]. Dostupné online. 
  17. a b 'Když vidím hidžáb, vidím šaríu'. Fyzik chce Čechy chránit před islámem. Echo24.cz [online]. [cit. 2016-09-13]. Dostupné online. 
  18. a b TA3, TA3.COM | TELEVÍZIA. Televízia TA3 | Rómovia u pápeža / Islam a politika. TA3.com [online]. [cit. 2016-09-12]. Dostupné online. 
  19. Cílem džihádu je ovládnout svět. Reflex [online]. [cit. 2016-09-13]. Dostupné online. 
  20. DICKOVÁ, Michaela. Judaismus - tradice a zvyky – životní běh. Plzeň, 2017. Diplomová práce. Západočeská univerzita v Plzni. Vedoucí práce Dagmar Demjančuková. Dostupné online.
  21. CIFTCI, Sabri; WUTHRICH, F. Michael; SHAMAILEH, Ammar. Islam, Religious Outlooks, and Support for Democracy. S. 106591291879323. Political Research Quarterly [online]. 2018-08-22. S. 106591291879323. DOI 10.1177/1065912918793233. 
  22. BENJAMIN, Kuras. Expert na islamismus: Dobývání mečem je jen jeden aspekt džihádu. Reflex. Roč. 2016, čís. 17. Dostupné online. 
  23. Statistical Islam PDF - Political Islam. Political Islam. 2010-11-09. Dostupné online [cit. 2017-05-18]. (anglicky) 
  24. The Statistical Analysis of Political Islam. www.cspipublishing.com [online]. [cit. 2016-09-12]. Dostupné online. 
  25. a b RICHARD, Sulík. Islám je s našou kultruou nezlučiteľný. SME. 2016-08-20. 
  26. a b BUKAY, David. Islam's Hatred of the Non-Muslim. Middle East Quarterly. 2013-06-01. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-13. (anglicky) 
  27. Understanding Islam [online]. www.cspipublishing.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  28. The Anti-Muslim Inner Circle. Southern Poverty Law Center. Dostupné online [cit. 2018-02-10]. (anglicky) 
  29. Co se odehrálo na konferenci Evropa, imigrace a islám?. aktualně.cz [online]. [cit. 2016-09-13]. Dostupné online. 
  30. mohsenelguindy.com [online]. mohsenelguindy.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  31. Bill Warner falsifies the history of Islam to serve agendas [online]. [cit. 2016-01-21]. Dostupné online.