Southern Poverty Law Center

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Southern Poverty Law Center
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaorganizace podle 26 U.S.C. § 501(c)(3)
Datum založení1971
ZakladateléMorris Dees
Joseph J. Levin, Jr.
Julian Bond
Adresa sídlaMontgomery, USA
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéMargaret Huang
Charakteristika firmy
Obrat132,9 mil. $ (2020)[1]
117 mil. $ (2019)[1]
Identifikátory
Oficiální webwww.splcenter.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Southern Poverty Law Center (zkráceně SPLC, volně přeloženo „Právní centrum pro chudé amerického Jihu“) je americká nestátní nezisková organizace zabývající se bojem za občanská práva. Organizaci založili v roce 1971 Morris Dees a Joseph R. Levin, Jr. Současným ředitelem je J. Richard Cohen. Sídlí v Montgomery ve státě Alabama.

Chrání především práva minoritních skupin amerického jihu jako jsou Afroameričané a homosexuálové, naopak silně vystupuje proti rasismu a je známá žalobami na bělošské supremacistické organizace, např. Ku-klux-klan a White Aryan Resistance. SPLC také sestavuje seznamy tzv. nenávistných skupin (hate groups). To je předmětem jistých kontroverzí, v roce 2010 někteří konzervativní a republikánští politici protestovali proti zařazení pro-rodinné konzervativní organizace Family Research Council (FRC) na seznam nenávistných skupin.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online. [cit. 2022-02-04].
  2. Jonsson, Patrik (February 23, 2011). "Annual report cites rise in hate groups, but some ask: What is hate?". Christian Science Monitor.
  3. Yager, Jordy (August 15, 2012). "Shooting spurs heated debate on gay rights, 'hate group' label". The Hill. Retrieved October 15, 2013.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]