Bezengská stěna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bezengská stěna
Tábor Bezengi na severním úpatí Bezengské stěny
Tábor Bezengi (2005)

Nejvyšší bod5 201 m n. m. (Šchara)
Délka17 km

Nadřazená jednotkaVelký Kavkaz
Hlavní kavkazský hřeben

SvětadílAsie / Evropa
StátGruzieGruzie Gruzie
RuskoRusko Rusko
Map
Povodísever: Těrek
jih: Inguri
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bezengská stěna, též Stěna Bezengi (rusky Безенгийская стена, Bezengijskaja stěna;[1] gruzínsky ბეზენგის კედელი, Bezengis kedeli), gruzínsky též Pitsrula,[2] je nejvyšší částí hlavního kavkazského hřebene. Nese název podle horské oblasti Bezengi v Kabardsko-balkarské republice, která je součástí Ruska.

Jedná se o 12 až 17 km (údaje se různí) dlouhou část masívu hlavního hřebene Velkého Kavkazu. Severní svah stěny se nachází na území ruské Kabardsko-balkarské republiky a vytváří strmou stěnu až do nadmořské výšky přibližně 3000 m k ledovci Bezengi. Jižní svah je na území Gruzie (kraj Samegrelo-Horní Svanetie) a vytváří složitý reliéf, místy se skalními stěnami a ledovcovou náhorní rovinu.

Geologie a geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Masiv je tvořen zejména proterozoickými až spodně paleozoickými horninami, zejména plagiogranity, plagiorulami, křemennými diority a krystalickými břidlicemi. Na jihu vystupují v úzkém pásu podél vyvřelých hornin různé spodně jurské břidlice, pískovce, slepence a křemence. Reliéf je utvářen činností současných i pleistocenních ledovců, intenzivním fyzikálním zvětráváním a fluviální erozí. Sněžná čára je ve výškách 3200 – 3500 m a postoupila vzhůru asi o 150 – 200 metrů během 19. a 20. století.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Puškinův štít.

Masív bezengské stěny je ohraničen:

  • Na západoseverozápadě průsmykem Caneri (3887 m n. m.) na úbočí hory Lalver
  • Na východoseverovýchodě průsmykem Dychnauš (3836 m n. m.) na úbočí hory Šchara[1]

Bezengskou stěnu přibližně tvoří následující vrcholy (od severozápadu k jihovýchodu):[3]

Výčet je sestaven podle horolezeckých průvodců, databází horolezeckých cest a popisů horolezeckých výstupů, takže neodpovídá starým sovětským mapám generálního štábu, které uvádí z velké části odlišnou lokalizaci jednotlivých vrcholů.

Alpinismus[editovat | editovat zdroj]

Bezengská stěna je oblíbeným místem alpinistů. Pod severní stěnou je vybudovaná horolezecká základna zvaná „tábor Bezengi“.

Jižní pohled na část masívu Bezengské stěny mezi Katyn-Tau a Šcharou

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Muraille de Bezengui na francouzské Wikipedii a Безенги na ruské Wikipedii.

  1. a b c d e f g h Velká ruská encyklopedie [online]. Ruská akademie věd [cit. 2018-09-18]. Heslo БЕЗЕНГИ́ЙСКАЯ СТЕНА́. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-18. (rusky) 
  2. a b TIELIDZE, Levan. Geomorphology of Georgia. [s.l.]: Springer, 2019. 289 s. ISBN 978-3-319-77763-4. Kapitola Central Greater Caucasus Watershed Range, s. 121–126. (anglicky) 
  3. Mapa oblasti Bezengi na stránkách horoklubu Vyšehrad

Související články[editovat | editovat zdroj]