Auta (franšíza)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Auta
TvůrceJohn Lasseter
Filmy a seriály
Krátké filmyBurák a Bludička (2006)
Letadla: Vitamočka - Letecká show (2014)
Autoškola soudružky Bučitelky (2017)
Animované seriályAutogrotesky (2008–2012)
Autogrotesky: Povídačky z Kardanové lhoty (2013–2014)
Hry
VideohryCars (2006)
Cars: Radiator Springs Adventures (2006)
Cars Mater-National Championship (2007)
Cars Race-O-Rama (2009)
The World of Cars Online (2010–2012)
Cars Toons: Mater's Tall Tales (2010)
Cars 2 (2011)
Kinect Rush: A Disney-Pixar Adventure (2012)
Disney Infinity (2013)
Cars 3: Driven to Win (2017)
Hudba
SoundtrackyAuta (2006)
Auta 2 (2011)
Auta 3 (2017)
Ostatní
Zábavní parkDisney California Adventure
Zábavní oblastCars Land
AtrakceCars Quatre Roues Rallye (2007–dosud)
Radiator Springs Racers (2012–dosud)
Luigi's Flying Tires (2012–2015)
Luigi's Rollickin' Roadsters (2016–dosud)
Oficiální webové stránky

Auta je animovaná mediální franšíza společnosti Disney, kterou vytvořil John Lasseter. Jedná se o svět, kde se nachází antropomorfní vozidla. Franšíza započala roku 2006 filmem Auta od studia Pixar a vydaného společností Walt Disney Pictures. V roce 2011 se na filmových plátnech objevil jeho sequel Auta 2 a v roce 2017 Auta 3. Studio DisneyToon Studios zas produkuje spin-offy LetadlaLetadla 2: Hasiči a záchranáři.

První dva filmy režíroval John Lasseter, přičemž Auta 3 režíroval Brian Fee. Lasseter se stal výkonným producentem filmů Auta 3Letadla. AutaAuta 2 vydělaly dohromady přes 1 miliardu dolarů a prodej zboží přes 10 miliard dolarů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Franšíza započala v roce 2006 stejnojmenným filmem Auta. Film obdržel pozitivní recenze, na Rotten Tomatoes 74%. Druhý díl ale jenom 39%.[1] Auta 3 obdržela 68% a oproti druhému dílu se v mnohém zlepšila.

Filmový kraťas Burák a Bludička byl vydán na extra DVD filmu Auta 7. listopadu 2006.[2] Televizní série kraťasů s názvem Autogrotesky byla produkovaná a distribuovaná Disney Channelem. Do roku 2011, kdy byl vydán film Auta 2, vydělalo zboží o Autech až 10 miliard dolarů.[1]

V roce 2007 byla otevřena atrakce Cars Four Wheels Rally v Disneyland Paris.[3]

V létě 2012 byla otevřena 12akrová zábavní oblast Cars Land v Disney California Adventure.[1] 8. října 2015 byla společností Disney a Pixar oznámena Auta 3, která měla premiéru 23. května 2017.[4]

Filmová série[editovat | editovat zdroj]

Auta (2006)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Auta.

Auta jsou sedmým filmem studia Pixar. Příběh je o závodním nováčkovi Blesku MacQueenovi (Owen Wilson), který se ztratí na cestě do Kalifornie, aby se zúčastnil celosvětové známé a prestižní soutěže Zlatý píst. Skončí v malém městě zvaném Kardánová Lhota, které leží na silnici Route 66. Na město se však zapomnělo, protože doprava byla odkloněna na nově postavenou Interstate 40. Blesk omylem kousek silnice Route 66 zničí a musí ji opravit. Časem se ve městě spřátelí s Burákem (Larry the Cable Guy) a zamiluje se do Sally Carrery (Bonnie Hunt).

Poté, co Blesk McQueen opraví silnici, ho Dr. Hudson (Paul Newman) už nechce mít déle ve městě. Zavolá tedy tým, aby Bleska odvezli do Los Angeles. Netrvá však dlouho a Dr. Hudson si uvědomí, že mu v Kardanové Lhotě doopravdy pomohl. Stane se tak jeho trenérem a ostatní občané města členy jeho týmu.

McQueen je skoro u cíle a na dosah vítěz. Závodník Chick Hicks (Michael Keaton) však schválně narazí do Kinga (Richard Petty) a ten těžce havaruje. Blesk mu pomůže do cíle, ale tím projede Chick Hicks.

Navzdory prohře je mu od Dinoca nabídnuto místo, ale Blesk ho odmítne a bude dál jezdit pro Rusty Rust-eze. Burákovi je splněno přání a proletí se v helikoptéře Dinoca. McQueen zůstane nakonec v Kardanové Lhotě a pomůže ji navrátit zpět na mapu.

Auta 2 (2011)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Auta 2.

Auta 2 jsou dvanáctým filmem studia Pixar. Příběh je o Blesku MacQueenovi, který se účastni první světové závodní soutěže Grand Prix. Ta je rozdělena do tří částí, které se jedou v Japonsku, Itálii a Anglii. Jeho rivalem je italská formule jedna Francesco Bernoulli (John Turturro). Mezitím je v Japonsku Burák zaměněn za amerického špiona a spřátelí se tak s britským tajným agentem Finnem McMissilehym (Michael Caine) a zamiluje se do asistentky Holley Shiftwellové (Emily Mortimer).

Spolu odhalí spiknutí vedené profesorem Zündappem (Thomas Kretschmann). Jeho cílem je překazit všechny závody. Když se závod přesouvá do Anglie, tak si Burák uvědomí, že vůdcem spiknutí je Miles Axlrerod (Eddie Izzard). Ten se chtěl pomstít všem automobilům, které jezdí na benzín, jelikož on sám patří mezi tzv. šunky "historicky nejhorší auta".

Burák porazil padouchy, a tak je královnou Spojeného království (Vanessa Redgrave) pasován na rytíře. Nový závod se nakonec jede v Kardanové Lhotě. Burákovi je nabídnuta od McMissilese a Shiftwellové další mise, avšak ten ji odmítne a rozhodne se zůstat. Nicméně je přemluví, aby si nechal raketové motory, a agenti mezitím odlétají v britském špionážním letadle (Jason Isaacs).

Auta 3 (2017)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Auta 3.

Cars 3 jsou osmnáctým filmem studia Pixar. Příběh se zaměřuje na Bleska McQueena (Owen Wilson), který se musí potýkat s auty budoucnosti, která se zapojují do závodů. Jackson Storm (Armie Hammer) je arogantní high tech automobil příští generace. I přesto, že se Bleska každý ptá, zda neodejde do důchodu, se Blesk snaží udržet krok s novými závodníky. V posledním závodu sezóny však strašlivě havaruje.

O čtyři měsíce později se Blesk vydává do nového tréninkového centra Rusteze Racing Center, které vede Sterling (Nathan Fillion). Sterling mu přidělí trenérku Cruz Ramirezovou (Cristela Alonzo), která ho má připravit na nový simulátor, avšak Blesk ho omylem zničí. Její netradiční metody však McQueenovi nevyhovují, a tak ji vytáhne na pláž či demoliční derby. Cruz se rozpovídá, že od mala chtěla být závodnicí, ale nikdy nenalezla odvahu tak učinit. V Thomasville se oba setkávají s kapitánem Hadsonova týmu Smokeym (Chris Cooper), který pomáhá Bleskovi s tréninkem. Jeho tréninkové metody mimo jiné inspirují i Cruz.

Na Florida 500 začíná Blesk opět závodit, avšak si vzpomene na Cruz a její sen, a tak si s ní závodní místo vymění. S využitím toho, co se Cruz naučila na silnici, se postupně přibližuje ke Stormovi. Závod vyhraje a začne jezdit pro Dinoco, které vlastní Tex. Ten mimo jiné odkoupil Rusteze. Pod novou značkou Dinoco-Rusteze se Cruz stává závodnicí s číslem #51 a McQueen zas začne závodit s novou barvou na památku Fabulouse Hudsona Horneta a pomáhá ji s tréninkem.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Bylo několikrát prohlášeno, že se o Autech 4 mnohokrát diskutovalo a promýšlel se jejich příběh, avšak zatím nebyly oficiálně oznámeny a není jasné ani jejich datum vydání.[5][6][7][8]

Televizní série[editovat | editovat zdroj]

Autogrotesky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Autogrotesky.

Autogrotesky či Cars Toon: Burákovy povídačky je animovaná televizní série kraťasů filmu Auta, které uvádí Burák a Blesk McQueen. První tři kraťasy měly premiéru v roce 2008 na Toon Disney.[9] Seriál byla vydána na DVD a Blu-ray nebo jako divadelní kraťas. Dohromady bylo vyrobeno 11 dílů, přičemž ten poslední s názvem Time Travel Mater byl vydán v roce 2012.[10]

Burák vypráví příběhy z jeho minulosti. Když ale Blesk pochybuje, zda se vůbec udály, tak Burák tvrdí, že tam s ním byl taky a dokončuje je s jeho účastí.

Autogrotesky: Povídačky z Kardanové lhoty[editovat | editovat zdroj]

Autogrotesky: Povídačky z Kardanové lhoty je animovaná televizní série kraťasů filmu. První tři dvouminutové díly "Hiccups", "Bugged" a "Spinning" měly premiéru 22. března 2013 na stanici Disney Channel a od 24. března 2013 byly dostupné online.[11] Čtvrtý kraťas s názvem "Historická pětistovka" měl premiéru v srpnu 2014 na Disney Movies Anywhere. Na Disney Channelu měl premiéru 1. srpna 2014.[12][13]

Krátké filmy[editovat | editovat zdroj]

Burák a Bludička[editovat | editovat zdroj]

Burák a Bludička je kraťas z roku 2006, jež byl vydán 25. října 2006 na DVD spolu s filmem Auta.[14] Kraťas pojednává o Burákovi, kterého pronásleduje bludička.

Letadla: Vitamočka - Letecká show[editovat | editovat zdroj]

Letadla: Vitamočka - Letecká show byl vydán na DVD a Blu-ray spolu s filmem Letadla 2: Hasiči a záchranáři.[15] Režie se ujal Dan Abraham a výkonným producentem byl John Lasseter. V kraťasu se Prášek Skočdopole a Chug snaží nahradit akrobatické duo, které nedorazilo na show.

Autoškola soudružky Bučitelky[editovat | editovat zdroj]

Autoškola soudružky Bučitelky je animovaný kraťas z roku 2017, který byl vydán na Blu-ray, Blu-ray 4K, Ultra HD a DVD spolu s filmem Auta. Ve Spojených státech byl vydán 7. listopadu 2017.[8][16]

Spin-offy[editovat | editovat zdroj]

Sesterská společnost Pixaru, DisneyToon Studios, vydala v roce 2013 nový film s názvem Letadla. Jedná se o spin-off, který je zasazen ve stejném světě jako Auta, přičemž hlavní postavy nejsou auta nýbrž letadla. V roce 2014 byl vydán druhý díl s názvem Letadla 2: Hasiči a záchranáři.[17] Mimo připravovaný třetí film plánuje studio také filmy o lodích, vlacích a dalších vozidlech.[18][19]

Letadla (2013)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Letadla (film).

Letadla jsou animovaným spin-offem Aut od studia DisneyToon Studios.[17] Jedná se o první díl trilogie, ve které jsou hlavní charaktery letadla a ne auta. Film byl vydán 9. srpna 2013 společností Walt Disney Pictures.[20] Režie se ujal Klay Hall a výkonné produkce John Lasseter.[21] Ve filmu se malé práškovací letadlo Prášek Skočdopole účastní světového leteckého závod a plní si tak dlouholetý sen.

Letadla 2: Hasiči a záchranáři (2014)[editovat | editovat zdroj]

Letadla 2: Hasiči a záchranáři jsou druhým dílem trilogie a byla vydána 18. července 2014.[22] Film produkovalo DisneyToon Studios. Režie se ujal Bobs Gannaway, spoluzakladatel Jakea a pirátů ze Země NezeměMickeyho klubíku a spolu režisér Mickey Mouse WorksZvonilky: Tajemství křídel.[23] Výkonným producentem byl opět John Lasseter. Ve filmu je Prášek světoznámým leteckým závodníkem, ale musí se smířit s tím, že kvůli problému s motorem nebude už nikdy závodit. Po vypuknutí požáru se Prášek rozhodne stát hasičem v Piston Peak Air Attack.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Film Tržby (USD) Rozpočet (USD) Zdroj
Severní Amerika Ostatní státy Celosvětově
Auta 244 082 982 218 133 298 462 216 280 120 milionů [24]
Auta 2 191 452 396 370 658 161 562 110 557 200 milionů [25]
Auta 3 152 901 115 230 702 935 383 604 050 175 milionů [26]
Auta 588 436 493 819 494 394 1 407 930 887 495 milionů [27]
Letadla 90 256 456 148 970 000 239 258 712 50 milionů [28]
Letadla 2: Hasiči a záchranáři 59 165 787 92 220 853 151 386 640 50 milionů [29]
Letadla 149 422 243 241 190 853 390 645 352 100 milionů
Celkem 787 376 631 990 307 950 1 724 169 837 595 milionů

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Auta
Filmy Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore[30]
Auta 74% (197 recenzí)[31] 73 (39 recenzí)[32] A
Auta 2 39% (206 recenzí)[33] 57 (38 recenzí)[34] A–
Auta 3 68% (182 recenzí)[35] 59 (41 recenzí)[36] A
Průměr 60% 63 A
Letadla
Filmy Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore[30]
Letadla 25% (115 recenzí)[37] 39 (32 recenzí)[38] A–
Letadla 2: Hasiči a záchranáři 44% (89 recenzí)[39] 48(29 recenzí)[40] A
Průměr 35% 44 A–

Štáb[editovat | editovat zdroj]

Film Režie Produkce Výkonná produkce Scénář Hudba Střih
Hlavní série
Auta John Lasseter
spolurežisér Joe Ranft
Darla K. Anderson scénář: Dan Fogelman, John Lasseter, Joe Ranft, Kiel Murray, Phil Lorin a Jorgen Klubien
příběh: John Lasseter, Joe Ranft a Jorgen Klubien
Randy Newman Ken Schretzmann
Auta 2 John Lasseter
spolurežisér Brad Lewis
Denise Ream scénář: Ben Queen
příběh: John Lasseter, Brad Lewis a Dan Fogelman
Michael Giacchino Stephen Schaffer
Auta 3 Brian Fee Kevin Reher
spoluproducent Andrea Warren
John Lasseter scénář: Kiel Murray, Bob Peterson a Mike Rich
příběh: Brian Fee, Ben Queen, Eyal Podell a Jonathon E. Stewart
Randy Newman Jason Hudak
Spin-offy
Letadla Klay Hall Traci Balthazor-Flynn John Lasseter scénář: Jeffrey M. Howard
příběh: John Lasseter, Klay Hall a Jeffrey M. Howard
Mark Mancina Jeremy Milton
Letadla 2: Hasiči a záchranáři Bobs Gannaway Ferrell Barron Bobs Gannaway a Jeffrey M. Howard

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cars (franchise) na anglické Wikipedii.

  1. a b c C. CHMIELEWSKI, Dawn; KEEGAN, Rebecca. Merchandise sales drive Pixar's 'Cars' franchise [online]. Los Angeles Times, 2011-06-21 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ADLER, Shawn. Pulling Back The Curtain At Pixar's Studios, Where 'Story Is King' [online]. Viacom, 2006-11-03 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. New rides, shows to open at Disney theme parks [online]. Los Angeles Times, 2007-01-05 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MCCLINTOCK, Pamela. 'Cars 3' and 'Incredibles 2' Get Release Dates; 'Toy Story 4' Bumped a Year [online]. The Hollywood Reporter, 2015-10-08 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Will Pixar Ever Do Cars 4? [online]. 2017-04-27 [cit. 2017-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. BRAYSON, Johnny. Is 'Cars 3' The Last Cars Movie? The Franchise Could Keep Riding For Years [online]. [cit. 2017-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. What Cars 4 Should Be About, According to Owen Wilson [online]. 2017-06-16 [cit. 2017-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b Cars 3 Star Wants Miss Fritters Movie [online]. 2017-11-06 [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ZAHED, Ramin. Mater Stars in Own Mini-Show on Disney [online]. Animation Magazine, 2008-09-26 [cit. 2017-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. WEINER, David. ET Exclusive: 'Air Mater' Takes Flight [online]. ET Online, 2011-04-17 [cit. 2017-11-09]. Dostupné v archivu. (anglicky) 
  11. RIZVI, Samad. Three ‘Cars’ Shorty Shorts Debut Tonight On Disney Channel [online]. The Pixar Times, 2013-03-22 [cit. 2017-11-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-27. (anglicky) 
  12. LABRECQUE, Jeff. Lightning McQueen revs his engine off-road in Pixar's new Radiator Springs short -- EXCLUSIVE [online]. =Entertainment Weekly, 2014-03-13 [cit. 2017-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Get Your Motor Running: A New Pixar Cars Toon Is Coming to Disney Channel [online]. Disney Insider, 2014-08-01 [cit. 2017-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. SMASH HIT #1 ANIMATED MOVIE OF THE YEAR! [online]. Pixar, 2006-08-10 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. WOLFE, Jennifer. Disney’s ‘Planes: Fire & Rescue’ Flies to Shelves Nov. 4 [online]. Animation World Network, 2016-01-11 [cit. 2017-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Cars 3 Digital And Blu-ray Release Dates Announced [online]. Movies [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. a b ARMSTRONG, Josh. Planes trilogy confirmed; Cryer’s recasting discussed [online]. Animated Views, 2013-03-01 [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. SMITH, Ethan. Disney's 'Cars 2' a Hit Already—in Stores [online]. The Wall Street Journal, 2011-06-20 [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. ARMSTRONG, Josh. Bob Hilgenberg and Rob Muir on the Rise and Fall of Disney’s Circle 7 Animation [online]. Animated Views, 2012-03-05 [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. Disney Sets Cars Spinoff Planes for a Theatrical Release [online]. ComingSoon.net, 2012-12-21 [cit. 2017-12-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-02. (anglicky) 
  21. DEMOTT, Rick. Jon Cryer Leads Voice Cast For DisneyToon's Planes [online]. DisneyToon Studio via Animation World Network, 2011-08-23 [cit. 2017-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. FLEMING, Mike. More Disney Release Dates: Two New Marvel Pics, ‘Alexander’, ‘Hundred-Foot Journey’, ‘Into The Woods’, ‘Planes’ Sequel Slotted [online]. Deadline, 2013-06-13 [cit. 2017-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. D23 Expo: New Art From the Upcoming Disney, Pixar and Disneytoon Movies [online]. ComingSoon.net, 2011-08-09 [cit. 2017-12-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-13. (anglicky) 
  24. Cars [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  25. Cars 2 [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  26. Cars 3 (2017) [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  27. Franchises - Cars [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  28. Planes [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  29. Planes: Fire & Rescue [online]. Box Office Mojo [cit. 2017-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  30. a b CinemaScore [online]. CinemaScore [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  31. Cars (2006) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  32. Cars [online]. Metacritic [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  33. Cars 2 (2011) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  34. Cars 2 [online]. Metacritic [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  35. Cars 3 (2017) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  36. Cars 3 [online]. Metacritic [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  37. Planes (2013) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  38. Planes [online]. Metacritic [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  39. Planes: Fire And Rescue (2014) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  40. Planes: Fire & Rescue [online]. Metacritic [cit. 2017-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]