Arnošt Matyáš Mitrovský z Nemyšle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Baronský erb Mitrovských z Nemyšle
Baronský erb Mitrovských z Nemyšle
Narození1676
Úmrtí1748 (ve věku 71–72 let)
DětiJan Nepomuk Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Jan Křtitel Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Maxmilián Josef Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle[1]
Arnošt Josef Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
RodičeKarel Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle[1] a Helena Lobecká z Kornic[1]
PříbuzníJosef Antonín Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle, Antonín Arnošt Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle a Karel Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Erb hrabat Mitrovských z Mitrovic baronů z Nemyšle

Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle (německy Ernst Matthias Freiherr Mittrovsky von Mittrowitz und Nemischl, 16765. března 1748)[2] pocházel ze slezské větve starého českého šlechtického rodu Mitrovských z Nemyšle. Působil jako zemský hejtman ve slezském Opavsku. Roku 1716 byl povýšen do českého stavu svobodných pánů a jeho synové založili tři moravské hraběcí rodové větve.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn Karla Mitrovského z Mitrovic a jeho manželky Heleny svobodné paní Sobkové z Kornic. Měl bratra Maxmiliána.

Diplomem z 12. března 1716 byl Arnošt Matyáš rytíř Mitrovský z Nemyšle povýšen do panského stavu čili se stal baronem neboli svobodným pánem v Zemích koruny české.

Byl proslulý svou mírnou povahou a humanistickým cítěním. Svá panství na Moravě spravoval s laskavou pečlivostí a úspěšně. Díky jeho velkorysosti mohl být obnoven např. špitál města Bystřice nad Pernštejnem (panství koupil roku 1731 společně se zámkem v sousední Dolní Rožínce). V bystřickém kostele Nejsvětější Trojice také roku 1735 vybudoval rodinou hrobku.

Když po napadení Rakouska pruskými vojsky, přešla v roce 1742 část Slezska pod pruskou správu, byl Arnošt pověřen řízením zemské vlády v Opavě.

Později se přestěhoval zpět do Brna a úřad apoštolského syndikátu v Opavě poskytl řádu františkánů, k němuž choval zvláštní náklonnost.

Arnošt Matyáš Mitrovský svobodný pán z Mitrovic a Nemyšle zemřel 5. března 1748 a byl pohřben v Brně u františkánů při kostele sv. Máři Magdalény.

Manželství a potomstvo[editovat | editovat zdroj]

Arnošt Matyáš byl dvakrát ženatý. Jeho manželky mu daly celkem deset potomků: první manželka osm a druhá dvě děti. Tři jeho synové byli povýšeni do hraběcího stavu. Druhorozený syn Jan Nepomuk (1704-1760) z prvního manželství se stal zakladatelem tzv. uherské moravské linie. Čtvrtorozený syn Maxmilián Josef byl pokračovatelem starší moravské hraběcí linie, a syn Jan Křtitel z druhého manželství zakladatelem mladší moravské hraběcí linie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. Arnošt Matyáš Mitrovský z Mittrowicz. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Mittrovsky, Ernst Mathias Freiherr von – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. (německy)