Anna Maria Adorni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Anna Maria Adorni Botti
A.I.M.
řeholnice
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutSlužebnice Neposkvrněného Početí
Sliby 
            doživotní1859
Osobní údaje
Datum narození19. června 1805
Místo narozeníFivizzano
Toskánské velkovévodstvíToskánské velkovévodství Toskánské velkovévodství
Křest23. června 1805
Datum úmrtí7. února 1893
Místo úmrtíParma
Italské královstvíItalské království Italské království
Místo pohřbeníParma, Itálie
Národnostitalská
RodičeMatteo Adorni a Antonia Zanetti
ChoťAntonio Domenico Botti (1826–1844)
PotomciLeopoldo
Svatořečení
Začátek procesu29. února 1940
Beatifikace3. října 2010
katedrála Nanebevzetí Panny Marie, Parma, Itálie
beatifikoval Benedikt XVI.
Svátek7. února
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatévdova a zakladatelka
Atributyřeholní oděv, krucifix
Patronkavdov
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anna Maria Adorni Botti, A.I.M., rodným jménem Anna Maria Adorni (19. června 1805, Fivizzano7. února 1893, Parma) byla italská římskokatolická řeholnice, zakladatelka a členka kongregace Služebnic Neposkvrněného Početí. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se dne 19. června 1805 ve Fivizzanu rodičům Matteu Adornimu a Antonii Zanettimu. Pokřtěna byla 23. června téhož roku. Roku 1820 jí zemřel otec, načež se s matkou přestěhovala za prací do Parmy. Zde se stala vychovatelkou. V té době se toužila stát kapucínkou, avšak řeholnicí se nestala, aby mohla finančně podporovat svou matku.

Dne 18. října 1826  se provdala za Antonia Domenica Bottiho, který pracoval v parmském vévodském paláci. Narodilo se jim šest dětí, z nichž pět zemřelo v dětství a jediný přeživší syn Leopoldo se stal benediktinem. Dne 23. března 1844 ovdověla.

Začala působit mezi vězeňkyněmi, které vyučovala zásadám křesťanské víry a po propuštění je pomáhala začleňovat do společnosti. Postupně se k ní přidali další ženy, se kterými založila se souhlasem parmského biskupa Giovanni Tommasoho Neuschela a parmské vévodkyně Marie Luisy Habsbursko-Lotrinské. Institut Dobrého pastýře, jehož členky působily mezi vězeňkyněmi se začal rozrůstat, pročež mu sehnala zázemí v bývalém klášteře.

Dne 1. května 1857 založila ženskou řeholní kongregaci Služebnic Neposkvrněného Početí a spolu se svými společnicemi do ní také sama vstoupila. Roku 1859 v ní složila doživotní řeholní sliby a stala se její generální představenou.

Roku 1892 se její zdravotní stav zhoršil a krátkou dobu byla upoutána na lůžko. Zemřela dne 1893 v Parmě. Nejprve byla pohřbena na hřbitově Villetta v Parmě, později byly její ostatky přeneseny do kaple mateřského domu jí založené kongregace v Parmě.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 29. února 1940, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 6. února 1978 ji papež sv. Pavel VI. podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 27. března 2010 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 3. října 2010 v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Parmě. Obřadu předsedal jménem papeže Benedikta XVI. arcibiskup Angelo Amato.

Její památka je připomínána 7. února. Bývá zobrazována v řeholním oděvu a s krucifixem. Je patronkou vdov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anna Maria Adorni na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]