Amádíja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amádíja
ئامێدی
العمادية
ܥܲܡܵܕܝܵܐ
Letecký snímek města (květen 2009)
Letecký snímek města (květen 2009)
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 200 m n. m.
StátIrákIrák Irák
Autonomní oblastIrácký Kurdistán
GuvernorátDahúk (guvernorát)
Amádíja
Amádíja
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel6 000
Správa
Vznik3. tisíciletí př. n. l.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amádíja (kurdsky ئامێدی Amêdî, arabsky Al-Emadiyah العمادية‎, aramejsky ܥܲܡܵܕܝܵܐ‎) je irácké město, ležící v guvernorátu Dahúk v autonomní oblasti Irácký Kurdistán. Nejstarší osídlení se datuje do 3. tisíciletí před naším letopočtem. V minulosti tudy procházela i tzv. hedvábná stezka a bylo sídlem paši. Nachází se na severu země, blízko hranic s Tureckem. Město je postaveno je na vrcholu hory stolového typu, 1400 metrů nad mořem.

Město má eliptický tvar o rozloze menší, než jeden čtvereční kilometr, má unikátní urbanistickou strukturu a přírodní krajina je zde použita jako nástroj opevnění. Do hradeb jsou kromě městských bran vytesány sochy, které měly za úkol odstrašit případné útočníky. Bylo to významné město starověké Persie. Město je tvořeno zhruba 1200 domy a žije zde okolo 6000 obyvatel – křesťanů, muslimů i židů. K významným památkám patří zbytky Asyrského kostela, ruiny synagogy, citadela a minaret.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amadiya na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TĚHLE, Miroslav. Fotogrammetrická dokumentace a vizualizace historického minaretu v Amádiji v severním Kurdistánu. Praha: [s.n.], 2011. Bakalářská práce. České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební. 
  • GAŠPAŘÍK, Marek. Dokumentace památkových objektů fotogrammetrickou metodou z expedic v Iráku a nalezení vhodné vizualizace. Praha: [s.n.], 2011. Bakalářská práce. České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]