Aloe perfoliata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAloe perfoliata
alternativní popis obrázku chybí
Aloe perfoliata
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďasfodelovité (Asphodelaceae)
Rodaloe (Aloe)
Binomické jméno
Aloe perfoliata
L., 1753
Areál rozšíření
Synonyma

Aloe mitriformis
Aloe distans
Aloe comptonii
Aloe albispina
Aloe flavispina

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aloe perfoliata je sukulentní, poléhavá, jednoděložná rostlina z čeledi asfodelovité. Vyskytuje se výhradně v Kapsku v Jihoafrické republice.

Pojmenování a klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Druh Aloe perfoliata byl dříve známý jako Aloe mitriformis. Vzhled této rostliny je proměnlivý v závislosti na okolním prostředí, a proto různé skupiny obyvatelstva měly za to, že se jedná o odlišné druhy rostlin. Jihoafrický Národní ústav Biodiverzita (SANBI) nyní uznává, že dříve známé druhy jako jsou Aloe mitriformis, Aloe distans, Aloe comptonii, Aloe albispina a Aloe flavispina patří do jednoho druhu - Aloe perfoliata.[1]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

V přirozeném prostředí má Aloe perfoliata dlouhé, poléhavé, větvené stonky, dorůstající délky do 2 metrů a rozrůstající se po zemi a po skalách. Koncové části stonků bývají vzhůru zvednuté a zakončené růžicí listů. Listy jsou dužnaté, na okraji s drobnými, bílými, neškodnými ostny. Tento druh má v závislosti na podmínkách okolního prostředí velmi variabilní vzhled, proto je jeho identifikace někdy obtížná. U rostlin rostoucích na přímém slunci jsou listy uspořádané v těsných růžicích a namodralé, zatímco ve stínu jsou zelené, v rozvolněných růžicích. V suchém prostředí mají listy červenou barvu a jsou často dovnitř zkroucené.

Květy jsou červené, uspořádané v dlouze stopkatých, klasovitých květenstvích kulovitého až šišticovitého tvaru. Na rozdíl od většiny příbuzných druhů, které kvetou v zimě, tento kvete v létě.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh Aloe perfoliata je endemitem oblasti Kapska v Jihoafrické republice. Vyskytuje se zejména v provincii Západní Kapsko, drobnější arely jsou však i v provinciích Severní a Východní Kapsko. Roste nejčastěji ve skupinách na skalních výchozech v suchomilné vegetaci známé jako fynbos. Obvykle se nacházejí ve skupinách na kamenných a skalních výčnělcích. Ačkoliv dávají přednost plochým skalnatým stanovištím, není neobvyklé vidět je růst zavěšené na svislých skalních stěnách.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Velmi tuhý a kompaktní druh, dobře vypadající na skalnatých svazích a stěnách. Snadno přežije horká léta, ale i sníh v zimě, tudíž přežívá i v mírném pásmu.[2] Odvodněné skalky jsou ideálním místem pro růst, kde mohou pokrývat velké a nevzhledné plochy. Jsou také populární v suchých zahradách, protože kvetou v létě (na rozdíl od většiny jiných druhů aloe). Snadno se množí stonkovými řízky.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aloe perfoliata na anglické Wikipedii.

  1. Red List of South African Plants [online]. [cit. 2012-04-08]. Dostupné online. 
  2. Aloe [online]. [cit. 2009-03-04]. Dostupné online. 
  3. Aloe perfoliata [online]. [cit. 2005-07-01]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • WYK, Ben-Erik van; SMITH, Gideon. Guide to the aloes of South Africa. [s.l.]: Pretoria: Briza Publ., 1996. 302 s. ISBN 1-875093-04-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]