Alberto Angela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alberto Angela
Narození8. dubna 1962 (62 let)
Paříž, FrancieFrancie Francie
Povolánípaleontolog, popularizátor vědy, spisovatel, vědecký novinář, televizní moderátor a novinář
Alma materUniverzita La Sapienza
Lycée français Chateaubriand
Tématapaleontologie a popularizace vědy
RodičePiero Angela
PříbuzníChristine Angela (sourozenec)
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alberto Angela (* 8. dubna 1962 Paříž) je italský paleontolog, vědecký propagátor, spisovatel a novinář.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Paříži. V dětství doprovázel svého otce, italského televizního reportéra Piero Angela na jeho cestách, což mu umožnilo naučit se mnoho evropských jazyků a osvojit si kosmopolitní kulturu. Při studiích ve Francii se přihlásil na přírodovědné obory na Univerzitu La Sapienza v Římě. Studoval také na několika amerických univerzitách, kde absolvoval kurzy specializace na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, na Harvardově univerzitě a Kolumbijské univerzitě. Po studiích se zaměřil na paleontologii a paleoantropologii a začal pracovat ve výzkumném týmu, který se účastnil několika paleoantropologických výprav do různých částí světa, mezi něž patří Zair, Národní park Virunga, Tanzanie, Olduvai a Laetoli, Ománu, Mongolsko a poušť Gobi.

Spolu se svým otcem napsal několik vědecky zaměřených knih. Jako novinář spolupracoval s různými deníky a periodiky, mezi nimi i La Stampa, Airone či Epoca.

V roce 1993 pro televizi Rai 1[1] se svým otcem koncipoval pořad Il pianeta dei dinosaurie, kromě toho je jedním z autorů série televizních pořadů Superquark, Quark Speciale a Viaggio nel cosmo pro Raiuno. Na stejném kanálu je také autorem odpoledních dokumentárních pořadů Passaggio a Nord Ovest. V roce 1998 působil jako komentátor v italské verzi dokumentů Big Cat Diary. Od roku 2001 na televizním kanále Rai 3 byl spolu s otcem hostitelem programu Ulisse. V roce 2002 byl přepadený a oloupený bandity při natáčení televizního pořadu v poušti Nigeru.

V roce 2015 spatřil světlo světa další jeho dokumentární cyklus nazvaný Stanotte a …, který pod rouškou noci divákům představuje nevšedním způsobem některá z nejznámějších italských měst, jako například Neapol, Řím, Benátky, Florencii nebo Pompeje.

Od roku 2018 uvádí a připravuje dokumentární sérii Meraviglie na stanici Rai 1 o historických, uměleckých a přírodních skvostech Itálie. Pořad se hned od svého vzniku setkal s obrovskou diváckou odezvou a jeho popularita neustále roste. Prodal se do asi třiceti zemí světa.

Je členem italského institutu Lidské paleontologie v Římě a Centro Studi e Ricerche Ligabue v Benátkách. Plynně hovoří několika jazyky, kromě italštiny a francouzštiny též anglicky, svahilsky a kurdsky. Alberto Angela je ženatý a má tři děti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alberto Angela na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]