Přeskočit na obsah

Adaníja Šiblíová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adaníja Šiblíová
Narození1974 (49–50 let)
Šiblí – Umm al-Ghanam
Povoláníspisovatelka, docentka, visiting docent a novinářka
Alma materHebrejská univerzita v Jeruzalémě (do 2001)
University of East London (do 2009)
Žánrspolečensko-sociální román, narration, esej a divadelní hra
Významná dílaMinor Detail
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adaníja Šiblíová (* 1974 v Šiblí – Umm al-Ghanam) je palestinská spisovatelka. Píše v arabštině a věnuje se próze, dramatu i esejistice.

Vystudovala žurnalistiku na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a doktorát získala na University of East London. První texty jí vydal roku 1996 Mahmúd Darwíš v časopise Al-Karmel. Spolupracovala s Palestinským národním divadlem v Ha-Mošava ha-Amerika'it. Byla zařazena do projektu Beirut39 pro nadané arabské autory mladší čtyřiceti let a získala literární cenu al-Kattánovy nadace. Přispívá do časopisu Die Zeit a přednáší na Univerzitě v Bir Zajt.

V roce 2017 vydala román Tafsíl thánawí (Podružný detail), jehož děj vychází z případu arabské ženy znásilněné izraelskými vojáky v roce 1949.[1] Za toto dílo byla nominována na Mezinárodní Man Bookerovu cenu a na americkou National Book Award v kategorii překladové literatury. Sklidila ale také kritiku, např. Maxim Biller označil v Süddeutsche Zeitung knihu za antisemitskou propagandu.[2]

Na Frankfurtském knižním veletrh jí měla být za Podružný detail předána cena organizace LitProm pro spisovatelky z rozvojových zemí. Po vypuknutí války Izraele s Hamásem se pořadatelé rozhodli ceremoniál odložit. Tento krok kritizovali Slavoj Žižek, Richard Flanagan, Annie Ernauxová, William Dalrymple a Olga Tokarczuková, solidaritu spisovatelce vyjádřila také berlínská pobočka PEN klubu.[3] Asociace arabských nakladatelů na protest ohlásila bojkot veletrhu.

Šiblíová podala žalobu na deník Die Tageszeitung, který ji označil za aktivistku hnutí BDS, hamburský soud však žalobu zamítl s poukazem na svobodu slova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zaprášené zrcadlo, zanícená rána šílenství – iLiteratura.cz. iLiteratura [online]. 2023-10-28 [cit. 2024-06-28]. Dostupné online. 
  2. Izrael žene Palestince do neřešitelné situace, řekl. Filozof Žižek pobouřil projevem | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje [online]. 2023-10-21 [cit. 2024-06-28]. Dostupné online. 
  3. Další porážka. Sloupek Štěpána Kučery - Novinky. www.novinky.cz [online]. 2023-11-28 [cit. 2024-06-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]