Richard Flanagan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richard Flanagan
Narození1961 (62–63 let)
Longford
BydlištěTasmánie
Alma materTasmánská univerzita
Worcesterská kolej
Povoláníspisovatel, novinář, filmový režisér, romanopisec a scenárista
OceněníRhodes Scholarship (1984)
Man Bookerova cena (2014)
společník Australské akademie humanitních věd (2019)
Commonwealth Writers' Prize
PříbuzníMartin Flanagan (sourozenec)
Webrichardflanagan.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richard Miller Flanagan (* 1961, Longford) je australský spisovatel, novinář a scenárista. Roku 2014 získal Man Bookerovu cenu za román Úzká cesta na daleký sever (The Narrow Road to the Deep North).

Střední školu opustil již v 16 letech, přesto později získal bakalářský titul na University of Tasmania (1983) a magisterský na Worcester College na Oxfordské univerzitě. Napsal čtyři knihy o historii předtím, než se obrátil k beletrii. Do ní vstoupil roku 1994 románem Death of a River Guide. Kniha zaznamenala příznivý ohlas u kritiky a získala roku 1996 Australian National Fiction Award. Roku 1997 následoval stejně oceňovaný román The Sound of One Hand Clapping pojednávající o životě slovinských imigrantů na Flanaganově rodné Tasmánii. Následoval román Gould’s Book of Fish: A Novel in Twelve Fish (2001), za který získal Commonwealth Writers Prize. Román The Unknown Terrorist (2006) popisoval nebezpečí mediální hysterie. V románu z roku 2013 The Narrow Road to the Deep North Flanagan zpracoval vzpomínky svého otce na zajetí za druhé světové války. Tentokrát prorazil již i do USA a Man Bookerova cena z něj učinila světoznámého spisovatele.

Napsal scénář k filmové verzi The Sound of One Hand Clapping a dokonce ho sám i režíroval. Film měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Berlíně v roce 1998, kde byl nominován na Zlatého medvěda za nejlepší film. Spoluvytvořil také scénář k filmu Australia, který měl premiéru v roce 2008, a který režíroval Baz Luhrmann.

Pravidelně publikuje sloupky v The New Yorker a francouzském deníku Le Monde.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.britannica.com/biography/Richard-Flanagan
  2. Archivovaná kopie. literature.britishcouncil.org [online]. [cit. 2016-06-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-26.