Adam Chroust

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. et Mgr. Adam Chroust
Narození1. července 1988 (35 let)
Nové Město na Moravě
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníhistorik, spisovatel a manažer
Alma materMasarykova univerzita
Témataprojekt
Ocenění
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adam Chroust (* 1. července 1988 Nové Město na Moravě) je český historik, spisovatel a skaut.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Gymnázium Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě. Na Masarykově univerzitě absolvoval obor Historie (studium úspěšně zakončil v roce 2013 a získal titul Mgr.). Od roku 1996 je členem Junáka – svazu skautů a skautek České republiky.

Spolupodílel se na vydání knihy Umění paroplavby po řece Vltavě a uspořádání stejnojmenné výstavy v Národním technickém muzeu v roce 2015. Erbovním dílem výstavy se stal do té doby neznámý a nikdy nepublikovaný obraz Jakuba Schikanedera Kolesový parník pod Vyšehradem. Obraz, který Chroust objevil, zachycuje jednu z dvojice „menších kolovek“, třicetimetrových pražských parníků Stefanie a Rudolf krátce po roce 1905 v barvách Pražské paroplavební společnosti.

V roce 2017 získal cenu Magnesia Litera za nakladatelský počin roku za svoji knihu Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy. [1][2][3][4][5] Za stejnou publikaci obdržel i ocenění Český bestseller 2016 v kategorii Cestopisy a reportáže, Cena Egona Erwina Kische udělovanou za literaturu faktu[6], dvě první místa v kategorii Nejkrásnější kniha a Cena diváků na festivalu Go Kamera a 2. místo v kategorii Polygrafie v soutěži Nejkrásnější česká kniha.

V prosinci 2019 byl přijat do Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

Pro režiséra Steva Lichtaga napsal scénář k celovečernímu dokumentárnímu filmu STINGL – Malý velký Okima. [7][8] Koproducentem filmu, který spolu se štábem natáčel tři roky, je Česká televize.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kultura.zpravy.idnes.cz. Dostupné online. 
  2. Historik Adam Chroust a 280 kufrů cestovatele Miloslava Stingla - Lidé a Země. Lideazeme.cz. Dostupné online [cit. 2018-09-05]. 
  3. Kniha o Miloslavu Stinglovi: Když to prolistuji, zjišťuji, že jsem nežil nadarmo. i60.cz. Dostupné online. 
  4. Adam Chroust. Hlava plná dobrodružství. xantypa.cz. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-09-06.  Archivováno 6. 9. 2018 na Wayback Machine.
  5. Adam Chroust, Miloslav Stingl. iliteratura.cz. Dostupné online. 
  6. Předání cen Klubu autorů literatury faktu 2017 - Nakladatelství JOTA. www.jota.cz [online]. [cit. 2020-12-13]. Dostupné online. 
  7. Na cestách kolem světa s neuvěřitelným člověkem, náčelníkem Okimou - Miloslavem Stinglem. Hradec Králové [online]. 2020-09-07 [cit. 2020-12-13]. Dostupné online. 
  8. Stingl - Malý velký Okima. csfd.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]